ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-“Οχι” σε ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Σούδας

Όπως δημοσιεύτηκε την 25-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Αισιοδοξία Βουλγαράκη σε συνάντηση με 'Δήμο Ενεργών Πολιτών' ότι δεν θα γίνει η παραχώρηση εξαιτίας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων
Την κάθετη αντίδρασή του στην παραχώρηση του λιμανιού της Σούδας σε ιδιώτες εκφράζει με σκληρή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης, τονίζοντας ότι μία ενδεχόμενη παραχώρηση του λιμανιού θα στερήσει από τον Νομό ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο.
Εν τω μεταξύ, ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα ζήτησε χθες από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων η δημοτική παράταξη 'Δήμος Ενεργών Πολιτών' του κ. Τάσου Βάμβουκα κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αντιπεριφέρεια.
Πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, εξέφρασε και πάλι την πεποίθησή του ότι το λιμάνι της Σούδας δεν θα περάσει στα χέρια ιδιωτών καθώς συνδιαχειρίζεται από τη στρατιωτική μονάδα του Ναυστάθμου, αλλά και την Αμερικανική Ευκολία (Βάση).
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης, που υπογράφουν η αντιπρόεδρος και η γραμματέας κα Ευαγγελία Κρασαδάκη και κα Ολγα Μαυροπούλου, αναφέρεται: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. ότι προωθείται η παραχώρηση, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, του λιμανιού της Σούδας σε ιδιώτες. Με μεγαλύτερη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση κανένας από τους τοπικούς αρμόδιους Φορείς (περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων). Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης θέλει να εκφράσει διά του Τύπου την κάθετη αντίδρασή του στην παραχώρηση σε ιδιώτες του λιμανιού της Σούδας και να ενημερώσει τους πολίτες για τα παρακάτω».
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι: «Σήμερα το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων έχει τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του λιμανιού της Σούδας, αλλά και άλλων 23 μικρών και μεγάλων λιμανιών του Νομού Χανίων (Κίσαμος, Σφακιά, Γαύδος, Παλαιόχωρα κ.ά.).
Η ανάπτυξη και η βιωσιμότητα όλων αυτών των λιμανιών εξαρτάται πλήρως από τα έσοδα του λιμανιού της Σούδας.
Η διαχείριση των λιμανιών δεν γίνεται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. Μπορεί κάποια λιμάνια να μην αποδίδουν σημαντικά έσοδα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες και την ευημερία και την ανάπτυξη του Νομού».
Τονίζουν δε, πως: «Το επόμενο διάστημα και μέχρι το 2015, για το λιμάνι της Σούδας έχουν προγραμματιστεί έργα προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, που θα εξασφαλίσουν πολλές θέσεις εργασίας για το διάστημα που θα κατασκευάζονται και θα τονώσουν την οικονομία του τόπου».
Παράλληλα,  υπογραμμίζουν πως: «Αναπτύσσεται η κρουαζιέρα με συνεχώς αυξανόμενες προγραμματισμένες αφίξεις για τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας το εισρεόμενο τουριστικό συνάλλαγμα στον Νομό. Η παραχώρηση του λιμανιού της Σούδας σε ιδιώτες θα στερήσει από τον Νομό ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο. Αυτό μας αφορά όλους. Την τοπική κοινωνία και σίγουρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
«Η παραχώρηση του λιμανιού της Σούδας σε ιδιώτες δεν οφελεί κανένα μας. Δεν θα βοηθήσει τον Νομό και την πόλη να αναπτυχθεί, όταν όλα τα έσοδα που θα εισπράττονται από τον ιδιώτη, θα αποτελούν προσωπική περιουσία του.
Την ανάπτυξή του λιμανιού μπορούμε να την πετύχουμε συνεχίζοντας τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει το Λιμενικό Ταμείο σε συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου των Εργαζομένων στα Λιμενικά Ταμεία Δυτικής Κρήτης.

ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Εν τω μεταξύ, το θέμα της ενδεχόμενης παραχώρησης του λιμανιού της Σούδας σε ιδιώτες ήταν το αντικείμενο της συνάντησης με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αντιπεριφέρεια, έπειτα από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης 'Δήμος Ενεργών Πολιτών'.
Το λιμάνι της Σούδας θα πρέπει να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο και να ενισχυθεί προκειμένου να αποτελέσει αναπτυξιακό 'εργαλείο' του Νομού επεσήμανε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 'Δήμος Ενεργών Πολιτών', κ. Τάσος Βάμβουκας.
Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Σούδας είναι ένα σημαντικό θέμα, για το οποίο, ωστόσο, η δημόσια συζήτηση μέχρι στιγμής παραμένει υποτονική.
Παράλληλα, καυτηρίασε το γεγονός ότι το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς να υπάρξει νωρίτερα ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και δίχως να παρουσιαστεί κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο.
«Οι πύλες εισόδου στην Ελλάδα και στον Νομό μας έχουν στρατηγική σημασία. Ειδικά για τα Χανιά το λιμάνι της Σούδας αποτελεί πύλη εισόδου για τον τουρισμό μας, που είναι η βαριά βιομηχανία του τόπου μας», τόνισε ο κ. Βάμβουκας, ο οποίος καυτηρίασε τις 'λογικές ξεπουλήματος' που πάνε να επικρατήσουν.
Υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης του λιμανιού της Σούδας μέσω των κατάλληλων υποδομών. «Υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, όπως η μελέτη Ρογκάν και πάνω σε αυτό το εγκεκριμένο σχέδιο που υπάρχει θα πρέπει να χτίσουμε αυτά που λείπουν από το λιμάνι μας», σημείωσε.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, υπερασπίστηκε τον δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού της Σούδας και τόνισε πως προχωρούν οι μελέτες που εκπονεί το Λιμενικό Ταμείο και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. «Με τον κ. Βάμβουκα έχουμε κοινές απόψεις για το αναπτυξιακό αυτό κομμάτι του Νομού μας. Το λιμάνι της Σούδας πρέπει να παραμείνει αναπτυξιακό εργαλείο του Νομού Χανίων.
Θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, ώστε στη συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο, να γίνει κατανοητό ότι το λιμάνι της Σούδας πρέπει να παραμείνει στα 'χέρια' του Λιμενικού Ταμείου και να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο του Νομού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το λιμάνι της Σούδας, λόγω της γεωπολιτικής του θέσης, δεν μπορεί να περάσει στα χέρια ιδιωτών καθώς συνδιαχειρίζεται από τη στρατιωτική μονάδα του Ναυστάθμου και την Αμερικανική Ευκολία.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-“Οχι” σε ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Σούδας
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου