ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ικανοποίηση για τις επαφές Φούχτελ στην Κρήτη

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-09-2012 στο www.haniotika-nea.gr

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ως μια γόνιμη συνεισφορά για την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας περιγράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, την επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, στην Κρήτη και τη συνεργασία που είχε με την Περιφέρεια και Φορείς του νησιού.
Το έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης που είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης, ζητώντας να ενημερωθούν, αν γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση τις συστηματικές επισκέψεις του κ. Φούχτελ στη χώρα μας και καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν με ποιες αρμοδιότητες και για ποια θέματα έρχεται ο κ. Φούχτελ στην Ελλάδα.
Οι δύο βουλευτές αναφέρονται σε επίσκεψη του κ. Φούχτελ στην Κρήτη προκειμένου να έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια και με Φορείς και για σε συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Φούχτελ στα γραφεία της Περιφέρειας σε «κλειστή σύσκεψη». «Στην Κρήτη τα γερμανικά συμφέροντα δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για σειρά από σχέδια και έργα, για δικό τους βέβαια όφελος, όπως το πρόγραμμα 'Ηλιος', τις εξορύξεις πετρελαίου, τα αιολικά πάρκα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εκμετάλλευση εκτάσεων, όπως η πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών», έχουν επισημάνει οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην απάντησή του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών υποδέχονται θετικά προσπάθειες, οι οποίες έχουν ως στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων και οι οποίες στοχεύουν στην ανασυγκρότηση της χώρας. «Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, εγχειρήματα που κατατείνουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό κρίνονται ως θετικές ενέργειες, ιδιαίτερα στον βαθμό που άμεσα εμπλέκονται οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των φορέων της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οικονομικών και κοινωνικών Φορέων», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Στυλιανίδης και προσθέτει ότι «οι Περιφέρειες και οι Φορείς συνιστούν αυτοδιοικητικά όργανα και, ως εκ τούτου, έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης συμπράξεων που αποσκοπούν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων» και «η επίσκεψη του κ. Φούχτελ στην Κρήτη εντάσσεται στο παραπάνω πλαίσιο και συνιστά μια γόνιμη συνεισφορά στην προαναφερόμενη προσφορά».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασε έγγραφη απάντηση και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, με την οποία υπενθυμίζει ότι από τον Νοέμβριο του 2011 ο κ. Φούχτελ, έχοντας εμπειρία στα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης - Βυτεμβέργης, ορίσθηκε εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης. Οπως σημειώνει ο κ. Κούρκουλας, στα καθήκοντά του εντάσσονται η προετοιμασία από γερμανικής πλευράς προσυνεδρίων που στοχεύουν στην ανάδειξη και επεξεργασία θεμάτων που προκύπτουν από αιτήματα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των θεμάτων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που ήδη έχει συνέλθει δύο φορές και ασχολείται με τον απολογισμό και την αποτίμηση του έργου των προσυνεδρίων, η εμπέδωση περαιτέρω κλίματος αλληλοκατανόησης και προσέγγισης των δύο λαών σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών και οι αδελφοποιήσεις ελληνικών και γερμανικών πόλεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι επιδιώκεται επίσης η προώθηση συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, αλλά και τεχνογνωσίας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, στους τομείς του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του πολιτισμού, της διαχείρισης αποβλήτων, του οικονομικού και κοινωνικού διαλόγου, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων, της προώθησης εταιρικών σχέσεων μεταξύ πόλεων και περιφερειών. Ο κ. Κούρκουλας σπεύδει ωστόσο να υπογραμμίσει ότι «η προσπάθεια αυτή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης κα, είναι όμως σαφώς διακριτή αυτής».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 'ΗΛΙΟΣ'
Για τη συσχέτιση της επίσκεψης Φούχτελ στην Κρήτη με την προώθηση του Προγράμματος «Ηλιος», έτσι όπως διατυπώνεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά με έγγραφό του και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι η υλοποίησή του θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, όχι μόνο διότι το σχέδιο 'Ηλιος' έχει ρητώς περιγραφεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011 ως μέσο για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας έως 15 δισ. ευρώ, αλλά και γιατί θα μπορούσε να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


Kallikrates Chania:ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Ικανοποίηση για τις επαφές Φούχτελ στην Κρήτη
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου