ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ-“Βραχνάς” η απουσία χρηματοδότησης

Όπως δημοσιεύτηκε την 03-09-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Στα... όριά τους βρίσκονται οι Σχολικές Επιτροπές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του συνόλου σχεδόν των Δήμων των Χανίων.
Η ανύπαρκτη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους Δήμους που είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τα κόστη θέρμανσης, συντήρησης, αγοράς αναλώσιμων των σχολείων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότερες Σχολικές Επιτροπές δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς αν δεν πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται και που για φέτος έχουν πάρει μόλις την πρώτη δόση, αυτή του Φεβρουαρίου! Σημειώνεται ότι από πέρυσι οι Σχολικές Επιτροπές είχαν μια μείωση στις χρηματοδοτήσεις τους της τάξης του 30%!. Ειδικότερα:

Δ. ΚΙΣΑΜΟΥ
«Οικονομικά είμαστε στο μηδέν γιατί δεν έχουμε πάρει καθόλου χρήματα. Δεν έχουμε χρέη, με καλή διαχείριση πληρώσαμε για το πετρέλαιο, για τα καθαριστικά για όλα. Χρήματα όμως για λειτουργικά δεν έχουμε», δηλώνει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του Δ. Κισάμου κ. Θ. Τουλουπάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τα σχολεία στην τύχη τους επειδή η Πολιτεία αδρανεί ή αδιαφορεί. Ο Δήμος θα σταθεί δίπλα».
Για τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο πρόεδρός της δημοτικός σύμβουλος Κισάμου κ. Γ. Κελαϊδής επισημαίνει πως: «Οι πόροι που μας έχουν δοθεί είναι πολύ περιορισμένοι. Έχουμε δύο Γυμνάσια, ένα Λύκειο, ένα ΕΠΑΛ και ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες και με βάση την κατανομή που γίνεται ανά σχολείο το ποσό που μας αναλογεί είναι πολύ μικρό. Πέρυσι για να καταφέρουμε να βγάλουμε τη χρονιά κάναμε φοβερές οικονομίες. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα αν αναλογιστείς την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Ο Δήμος έκανε μια τροποποίηση του προϋπολογισμού του για να ενισχυθούν οι Σχολικές Επιτροπές. Επειδή έχουμε και το Ειδικό Σχολείο κάνω έκκληση στην Πολιτεία να δει αυτά τα σχολεία με διαφορετικό μάτι και να μην τα εγκαταλείψει».

Δ. ΠΛΑΤΑΝΙΑ
«Εχουμε να καλύψουμε 24 σχολεία. Μέχρι πέρυσι είχαμε πάρει ένα ποσό 130.000 ευρώ και τώρα μόλις 23.000 ευρώ και για τις δύο Σχολικές Επιτροπές», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο κ. Γ. Καλαϊτζάκης, αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Παιδείας του Δήμου Πλατανιά. Ενα άλλο θέμα που απασχολεί έντονα και τον Δήμο Πλατανιά με τα πάρα πολλά σχολεία είναι αυτό της θέρμανσης. «Αν δεν πάρουμε τα χρήματα που πρέπει δεν ξέρω τι θα γίνει. Κινδυνεύουμε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή της ξυλόσομπας», αναφέρει. Το μόνο θετικό μέχρι στιγμής που διαπιστώνει ο κ. Καλαϊτζάκης είναι ότι «έχουμε πάρει τα βιβλία γρήγορα και θα είναι διαθέσιμα στα παιδιά από την πρώτη ημέρα».

Δ. ΣΦΑΚΙΩΝ
«Είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, αφού έχει κατατεθεί μόνο η πρώτη δόση για το 2012 και για τις δύο Σχολικές Επιτροπές τον Φεβρουάριο, δηλαδή 5.600 ευρώ. Αντίθετα το 2011 είχαν καταβληθεί τμηματικά 25.000 ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το διάστημα που μένει μέχρι το τέλος του 2012 θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ποσό για να φτάσει το επίπεδο του 2011 που ακόμα και για την περυσινή χρονιά με αυστηρή οικονομική διαχείριση καλύψαμε όλα τα έξοδα των σχολείων», υπογραμμίζει στα 'Χ.Ν' ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Παιδείας του Δήμου Σφακίων κ. Πρωτοπαπαδάκης.
 Ο Δήμος Σφακίων έχει την ευθύνη για ένα Γυμνάσιο, Λύκειο, 4 Δημοτικά - Νηπιαγωγεία (Ανώπολης, Ασκύφου, Χ. Σφακίων, Βουβά) και τα Νηπιαγωγεία Πατσιανού και Σκαλωτής. «Αν λάβουμε υπόψιν τις αυξημένες ανάγκες για θέρμανση ιδιαίτερα στα σχολεία Ανώπολης και Ασκύφου που η εξίσωση των τιμών του πετρελαίου θα φτάσει το πετρέλαιο θέρμανσης σε πολύ υψηλό επίπεδο κάνοντας αβέβαια την κάλυψη των αναγκών των σχολείων. Η κατάσταση είναι δραματική και εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και ζητάμε άμεσα να γίνει η εκταμίευση και των επόμενων δόσεων, επίσης να εξαιρεθούν οι Σχολικές Επιτροπές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων».

Δ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
«Σήμερα που μιλάμε έχουμε πάρει 18.841 ευρώ για τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε πάρει 75.365 ευρώ. Από τον Φεβρουάριο και μετά δεν μας ήλθε ούτε ένα ευρώ για τα σχολεία», μας δηλώνει ο κ. Μ. Νικολούδης, αντιδήμαρχος.
Στον Δήμο Αποκορώνου υπάρχουν 25 σχολικές μονάδες (9 Δημοτικά, 12 Νηπιαγωγεία, 2 Γυμνάσια, 1 Λύκειο και 1 ΕΠΑΛ).
«Σίγουρα τα σχολεία θα έχουν προβλήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να αγοράσουν γραφική ύλη, να πάρουμε πετρέλαιο. Αλλά δεν θα τα αφήσουμε έτσι. Παρ’ ότι για όλους μας είναι πολύ δύσκολη χρονιά και τα οικονομικά και των Δήμων καταρρέουν θα στηρίξουμε τις σχολικές μονάδες. Πέρυσι δώσαμε 40.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου. Θα είμαστε συμπαραστάτες με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή και το κεντρικό κράτος θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», καταλήγει ο κ. Νικολούδης.

Δ. ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ
«Εχοντας κάποια υπόλοιπα από την προηγούμενο σχολική χρονιά ξεκινάμε και αυτή τη σχολική χρονιά αναμένοντας την επόμενη επιχορήγηση. Ως Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουμε καμία οφειλή και αυτό είναι στα συν μας», ανέφερε ο κ. Γιάννης Φιωτάκης, δημ. σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο κ. Φιωτάκης «τα βγάλαμε πέρα με σφιχτή διαχείριση, πολύ αυστηρή, σχεδόν... σπαρτιάτικη, γιατί δεν γινόταν αλλιώς. Δεν είχαμε προβλήματα με τη θέρμανση και τα σχολεία είναι σε καλή κατάσταση», λέει ο κ. Φιωτάκης. Ο Δήμος έχει Δημοτικά Σχολεία σε Κουντούρα, Παλαιόχωρα, Ροδοβάνι, Κάντανο και αντίστοιχα Νηπιαγωγεία.
Για τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο πρόεδρός της δημ. σύμβουλος κ. Γιώργος Νταουντάκης αναφέρει πως «και εμείς πήραμε την πρώτη δόση και τη δώσαμε στις δύο σχολικές μονάδες, Γυμνάσιο - Λύκειο Παλαιόχωρας και Γυμνάσιο - ΕΠΑΛ Καντάνου. Τα σχολεία μας συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και πήραν μια χρηματοδότηση 2.500 ευρώ ως σχολικές μονάδες και έτσι αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα.


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ-“Βραχνάς” η απουσία χρηματοδότησης
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου