ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Τ.Ε.Δ.Κ.-Διαπλεκόμενα συμφέροντα» στο πολεοδομικό Γερανίου

Όπως δημοσιεύτηκε την 06-09-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Την ύπαρξη «διαπλεκόμενων συμφερόντων», που δεν επιτρέπουν την επανέγκριση της πολεοδομικής μελέτης Γερανίου εδώ και μία δεκαετία περίπου, κατήγγειλε χθες ο πρώην δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Χανίων Γιάννης Κοτσιφάκης, ζητώντας, παράλληλα, την παρέμβαση του εισαγγελέα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η  πολεοδομική μελέτη του Γερανίου εγκρίθηκε, αρχικά, στις 19 Δεκεμβρίου 1992 από τον τότε νομάρχη Χανίων. Στη συνέχεια προκηρύχθηκαν, με αρκετή καθυστέρηση, οι μελέτες για τις πράξεις εφαρμογής, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε εφαρμόστηκαν έως σήμερα, καθώς δέκα χρόνια μετά (2002), ο Δήμος Πλατανιά ενημερώθηκε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ως αντισυνταγματική τη μετάθεση της αρμοδιότητας έγκρισης πολεοδομικών μελετών από το τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στους νομάρχες της χώρας. Έκτοτε, απαιτείται η επανέγκριση της μελέτης με Προεδρικό Διάταγμα που θα φέρει την υπογραφή του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σήμερα), ωστόσο, η διαδικασία δεν προχωρά καθώς, όπως κατήγγειλε χθες ο κ. Κοτσιφάκης, υπάλληλοι του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. βάζουν συνεχώς προσκόμματα.
Ο κ. Κοτσιφάκης προέβη στις παραπάνω καταγγελίες στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) Νομού Χανίων, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε και το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» για το ποιοι είναι οι διαπλεκόμενοι, ο κ. Κοτσιφάκης απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Για μένα είναι υπάλληλοι του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που τώρα και δέκα χρόνια βρίσκουν διάφορες αιτίες για να μην επαναφέρουν το σχέδιο της πολεοδομικής μελέτης του Γερανίου. Και να ληφθεί υπόψιν ότι υπάρχει και χωροταξικό, υπάρχει και Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. στον Δήμο Πλατανιά. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Υπάρχει απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., του Κεντρικού Σ.Χ.Ο.Π., για την οποία δεν απαντά κανείς αν ισχύει ή αν δεν ισχύει και γιατί το σχέδιο δεν έχει επανεγκριθεί. Κατά την άποψή μου υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, έχουν δοθεί και μελέτες, απευθείας ανάθεση, καθ' υπόδειξη μίας διευθύντριας -μου διαφεύγει το όνομα- πριν από τρία χρόνια, σε τέσσερις μελετητές κ.λπ. Εγώ νομίζω ότι πλέον πρέπει να μπει εισαγγελέας στην υπόθεση επανέγκρισης της πολεοδομικής μελέτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσιφάκης, τονίζοντας, επίσης ότι «η Πολεοδομία εδώ και οι υπάλληλοι διαφωνούν με τη διαδικασία που ζητά μέχρι σήμερα και τα προβλήματα που δημιουργεί το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Υπάρχει όλη η αλληλογραφία στον Δήμο Πλατανιά».

Το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα
Υπέρ του σχεδίου νόμου για τα αυθαίρετα, αλλά με μια σειρά από συγκεκριμένες προσθήκες και ενστάσεις, τις οποίες έχει ήδη αποτυπώσει με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) τάχθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Χανίων.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η απόφαση του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. είναι πανομοιότυπη με αυτήν του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., με μία προσθήκη, η οποία κατατέθηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννη Περάκη. Ειδικότερα, ο κ. Περάκης εξέφρασε την προτροπή, τώρα που οι πολεοδομικές αρμοδιότητες έχουν περάσει αποκλειστικά στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση (Δήμοι) να απλουστευτούν οι διαδικασίες και να μην υπάρχουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Επί του θέματος μειοψήφισαν ο γραμματέας της Τ.Ε.Δ.Κ., Γιάννης Κοτσιφάκης και το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο οποίος ήταν και ο ένας εκ των δύο εισηγητών επί του θέματος.
Ο κ. Κοτσιφάκης εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο νόμου που προωθούσε η τέως υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που κατέθεσε ο διάδοχός της Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, ο κ. Κοτσιφάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είμαι πεπεισμένος ότι το ψάρι οπωσδήποτε αρχίζει και μυρίζει από το κεφάλι και ακόμα είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος».
Από την πλευρά του, ο κ. Καλαϊτζάκης εξέφρασε αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα του νόμου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων «δεδομένου ότι νομιμοποιείται η βάναυση και ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που έχει προκύψει από τη δόμηση των κτισμάτων αυτών καθώς επίσης και η σημαντική υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος που συντελείται με την παρουσία τους».
Παράλληλα, ο κ. Καλαϊτζάκης τόνισε «η σύνταξη Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) καθώς και ειδικών πολεοδομικών μελετών, όπου απαιτούνται, σε όλη την έκταση της χώρας είναι απαραίτητη. Μόνον εφόσον η πολιτεία προχωρήσει, χωρίς παλινωδίες και ενδιάμεσες ψευτο-ρυθμίσεις, εισπρακτικού περιεχομένου, προς την κατεύθυνση αυτή, μόνο τότε, μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα».
Ο δεύτερος εισηγητής επί του συγκεκριμένου θέματος, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ., ήταν ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Λευτέρης Παπαδερός, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαι ξεκάθαρα υπέρ του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, που θα ψηφιστεί στη Βουλή. Θεωρώ ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα λυθούν πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν όσον αφορά τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα και επιπλέον προστατεύονται περιοχές, στις οποίες πραγματικά δεν πρέπει να γίνονται αυθαίρετα κτίσματα, όπως είναι τα δάση, οι αιγιαλοί, τα ρέματα, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδερός σημείωσε ότι «το κόστος επιβάρυνσης για τη νομιμοποίηση, έστω και για τριάντα χρόνια, των αυθαιρέτων δεν είναι μεγάλο. Και το λέω με ευθύνη αυτό, διότι ο καθένας που μπόρεσε να χτίσει σε ένα ακίνητο εντός σχεδίου έβγαλε άδεια και πλήρωσε κάποια χρήματα. Αυτοί που σήμερα θα νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματά τους θα πληρώσουν πολύ λιγότερα χρήματα, απ' ό,τι εμείς αυτοί που είχαν βγάλει άδειες». Τελικά, το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ. αποφάσισε να υιοθετήσει την απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. (με την προσθήκη του κ. Περάκη), μετά από πρόταση του προέδρου Κυριάκου Βιρβιδάκη.


Kallikrates Chania:SEVERE COMPLAINTS FROM THE SECRETARY OF TEDK-interlaced interests "in the urban Gerani
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου