ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ -Καλλιέργεια με προοπτικές το αβοκάντο

Όπως δημοσιεύτηκε την 31-01-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σημαντικό εισόδημα σε ετήσια βάση μπορεί να αποφέρει σε αγρότες η περαιτέρω καλλιέργεια αβοκάντο στον Νομό Χανίων -όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές- δεδομένου ότι η υφιστάμενη παραγωγή δεν καλύπτει καν την εγχώρια ζήτηση, την ίδια ώρα που η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος στην Ευρώπη αυξάνεται ετησίως κατά 2% έως 3%.
Σημαντικές επισημάνσεις, συμβουλές και οδηγίες για την παραγωγή και την εμπορία αβοκάντο, για τα προβλήματα, αλλά και τις νέες τάσεις στην αγορά, κατατέθηκαν στη διάρκεια εσπερίδας, που διοργάνωσε χθες το βράδυ το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά και τις Ομάδες Παραγωγών, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιουλιανός Τσιράκης», στον Σκινέ, παρουσία δεκάδων αγροτών.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Νομού Χανίων, Λευτέρης Ντουντουνάκης, τόνισε ότι το αβοκάντο «είναι μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, που μπορεί σε αρκετές περιοχές του Νομού Χανίων να βρει ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Κάθε χρόνο στη χώρα μας παράγονται γύρω στους 5.000 τόνους, από τους οποίους το 85% παράγεται στον Νομό Χανίων και καταναλώνονται 6.500 τόνοι. Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς εισάγονται 3.000 τόνοι αβοκάντο, ενώ εξάγονται 1.500 τόνοι περίπου».
Ο κ. Ντουντουνάκης σημείωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταναλώνονται περίπου 300.000 τόνοι ετησίως, με μία αύξηση της κατανάλωσης γύρω στο 2 - 3%, ενώ παράγει γύρω στους 80.000 - 100.000 τόνους, κύρια από την Ισπανία. Συνολικά οι χώρες της Μεσογείου παράγουν 150.000 - 180.000 τόνους. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα κενό στο ισοζύγιο παραγωγής και κατανάλωσης αβοκάντο, το οποίο καλύπτεται από χώρες του νοτίου ημισφαιρίου κυρίως. Αλλά επειδή η αγορά της Ευρώπης ζητά κυρίως την ποικιλία Hass και αυτή την ποικιλία δεν μπορεί να τη δώσει το νότιο ημισφαίριο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, μπορούμε εμείς να μπούμε στην αγορά τη συγκεκριμένη περίοδο. Αυτή την ποικιλία προτείνουμε στους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν στις καινούργιες φυτεύσεις που γίνονται σ? ένα ποσοστό 60 - 80%, σε συνδυασμό με την ποικιλία Fuerte, σε μικρότερα νούμερα», επεσήμανε ο κ. Ντουντουνάκης.

ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Ο καθηγητής Δενδροκομίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης και επί 31 χρόνια ερευνητής στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, δρ Σπύρος Λιονάκης, σημείωσε ότι «το αβοκάντο είναι μια καλλιέργεια που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να έχει μια πρωτεύουσα θέση στην Κρήτη, όχι με 5.000 στρέμματα που είναι τώρα, αλλά με 30.000, 40.000 και 50.000 στρέμματα, επειδή η αγορά μπορούσε να 'σηκώσει' μια τέτοια έκταση. Δυστυχώς, όμως, την εποχή που υπήρχε η δυνατότητα δεν έγινε τίποτα, επειδή την πενταετία 1987 - 1992, που υλοποιούνταν το πρώτο Μεσογειακό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα (ΜΟΠ), τα χρήματα που είχαν δοθεί τότε για το αβοκάντο, 1,8 δισ. δραχμές, δεν διατέθηκαν ποτέ για το συγκεκριμένο προϊόν. Ισως γιατί δεν είχαν πιστέψει οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας ότι το αβοκάντο θα πάει καλά. Δεν έγινε η κατάλληλη ενημέρωση και μπορώ να πω ότι εκείνη την εποχή μάλλον 'σαμποταρίστηκε' παρά προωθήθηκε. Αυτό είναι ένα δείγμα του τρόπου που λαμβάνονται αποφάσεις, χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη και ενημέρωση, αλλά με αυτοσχεδιασμούς και κατά πώς βολεύει».
Ο κ. Λιονάκης ανέφερε ότι «υπάρχει μια στροφή των παραγωγών προς το αβοκάντο. Αναγκαστικά, αφού δεν πουλάνε τίποτε άλλο. Αλλά δεν υπήρξαν οργανωμένες κατευθύνσεις. Δεν υπήρξε μια ομάδα παραγωγών, που να τους εκπαιδεύσει, να τους κατευθύνει. Χρειάζεται πολλή δουλειά», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην εμπορία του προϊόντος σημείωσε ότι «δεν έχει πρόβλημα. Εξαγωγές γίνονταν και γίνονται. Και άλλα τόσα αβοκάντο να παράγονταν θα εξάγονταν».

'ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ'
Στη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκαν καινοτόμες μέθοδοι καλλιέργειας, πληροφορίες σχετικά με το γενετικό υλικό (υποκείμενα, ποικιλίες), τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών και στοιχεία που σχετίζονται με την εμπορία του προϊόντος καθώς, όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης, «σε ένα παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό σύστημα παραγωγής αγροτικών προϊόντων τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, δηλαδή να είναι ποιοτικά και ασφαλή. Γι? αυτό απαιτείται τεχνογνωσία, έρευνα και εκπαίδευση και πρέπει οι παραγωγοί να είναι πλήρως ενημερωμένοι. Αλλιώς θα παράγουμε προϊόντα, τα οποία δεν θα πωλούνται είτε επειδή είναι ακριβά είτε επειδή δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές που ζητά ο καταναλωτής (ποιότητα, ασφάλεια, πιστοποιημένη διαδικασία παραγωγής). Σαν συνέπεια όλων αυτών ο αγροτικός τομέας θα είναι σε παρακμή και καμιά επιδότηση δεν θα μπορεί να αναστρέψει την πορεία αυτή», σημείωσε ο κ. Χαρτζουλάκης.
Πρόσθεσε, δε, ότι «το Ινστιτούτο, με τις δυνατότητες που έχει τα τελευταία 10 χρόνια (από το 2004 δεν υπάρχει ερευνητής για τα υποτροπικά - εσπεριδοειδή) με ημερίδες και εσπερίδες προσπαθεί να μεταφέρει τα αποτελέσματα της έρευνας στους παραγωγούς και σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ:
'Αναγκαία η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών'
'Στη σημερινή συγκυρία, με τη χρόνια κρίση των εσπεριδοειδών πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ιδιαίτερα του αβοκάντο, το οποίο μπορεί να δώσει ένα αξιόλογο οικονομικό εισόδημα. Η ριζική αναδόμηση της αγροτικής οικονομίας είναι επιτακτική ανάγκη και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης. Χρειαζόμαστε μια βελτιωμένη τεχνογνωσία και ένα καλό δεδομένο μάρκετινγκ', τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, επισημαίνοντας ότι «σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ερευνητικά Ιδρύματα του Νομού μας. Το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να συμβάλουν στην κατεύθυνση να εμπιστευτούν οι αγρότες μας ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο είναι μια ελπιδοφόρος εκμετάλλευση».
Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε, ακόμη, ότι «χάθηκε μια τεράστια ευκαιρία το 1985, που είχε προγραμματιστεί με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) η εγκατάσταση και γενναία χρηματοδότηση 23.000 στρεμμάτων αβοκάντο στην Κρήτη. Δυστυχώς, εξαιτίας και της ελλιπούς ενημέρωσης των αγροτών, εγκαταστάθηκαν μόνο 3.000 στρέμματα, ενώ σήμερα υπολογίζονται στα 5.000 στρέμματα».


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ -Καλλιέργεια με προοπτικές το αβοκάντο
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου