ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Αγρότες παρακάμπτουν τους μεσάζοντες

Όπως δημοσιεύτηκε την 02-03-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Την άμεση πώληση των προϊόντων τους στους καταναλωτές ακολουθώντας ό,τι θετικό προκύπτει από το παράδειγμα των εθελοντών της Πιερίας, σκέφτονται τώρα αγρότες του Νομού Ηρακλείου.
Στον 'χορό' όπως φαίνεται θέλουν να μπουν (έστω και εκ των υστέρων) και Δήμοι όπως της Φαιστού και του Ηρακλείου, για να συμβάλουν όπως λένε εκπρόσωποί τους στην προσπάθεια των αγροτών να πουλούν σε καλύτερες τιμές τα προϊόντα τους αλλά και για να καλύψουν την ανάγκη των καταναλωτών για πιο φθηνά προϊόντα μακριά από μεσάζοντες. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκπροσώπους των εθελοντών της Πιερίας εξαιρετικά υψηλό είναι το ενδιαφέρον αγροτών της Κρήτης να πουλήσουν το ελαιόλαδό τους απευθείας σε καταναλωτές. Για τον λόγο αυτό μάλιστα η ομάδα των εθελοντών διοργανώνει μία πρωτότυπη γευσιγνωσία ελαιόλαδου από τους ίδιους τους παραγωγούς, ώστε οι καταναλωτές από μόνοι τους να επιλέξουν ποιο λάδι προτιμούν. 
Περίπου 10 παραγωγοί κηπευτικών από την περιοχή της Μεσαράς έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τρόπους με τους οποίους θα πουλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. Οι τιμές της ντομάτας κυμαίνονται τις τελευταίες μέρες μεταξύ 0,20 και 0,30 ευρώ και οι καταναλωτές αγοράζουν το ίδιο προϊόν από σούπερ μάρκετ της Μεσαράς στο 1,50 ευρώ. Το πρόβλημα είναι παλιό και γνωστό, άπειρες φορές έχει ζητηθεί η παρέμβαση της Πολιτείας για να φύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες και επίσης να παταχθεί η κερδοσκοπία, δεν έχει γίνει όμως τίποτα?
Οι αγρότες ευελπιστούν να έχουν οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα πουλήσουν τα προϊόντα τους την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης υπογραμμίζει ότι «η οποιαδήποτε κίνηση χρειάζεται να γίνει οργανωμένα για να έχει συνέχεια και να μην είναι μία 'φούσκα' που θα ξεφουσκώσει σε λίγες μέρες». Ωστόσο ο κ. Τζωρτζάκης δεν κρύβει ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αγροτών και τονίζει «υπάρχουν επαφές με τη Δημοτική Αρχή Ηρακλείου για την ανάλογη διαμόρφωση δημοτικού χώρου, ώστε εκεί να γίνονται οι πωλήσεις».


Kallikrates Chania:ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Αγρότες παρακάμπτουν τους μεσάζοντες
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου