ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ Προβλήματα επί τάπητος...

Όπως δημοσιεύτηκε την 22-09-2010 στο http://www.haniotika-nea.gr/52590

ΤΟΠΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΑΝΤΑΝΟΥ - ΣΕΛΙΝΟΥ

Προβλήματα επί τάπητος...

Γεωργακάκης Γιώργος | 22-09-2010

Η προοπτική και τα προβλήματα του νέου Δήμου Καντάνου - Σελίνου με την εφαρμογή του προγράμματος 'Καλλικράτης' τέθηκαν επί τάπητος κατά την προχθεσινή κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου και Πελεκάνου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καντάνου.
Ηταν η τρίτη, κατά σειρά, κοινή συνεδρίαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων (οι δύο προηγούμενες είχαν πραγματοποιηθεί μήνες πριν στο Ανατολικό Σέλινο και στην Παλιόχωρα). Στη διάρκεια των τοποθετήσεων εκφράστηκαν απόψεις για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και προτάσεις για την επόμενη μέρα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια απόφαση για συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οπότε και λήγει η θητεία των σημερινών Δημοτικών Αρχών. Αναλυτικότερα:
ΕΥΤ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο δήμαρχος Καντάνου Ευτύχης Δασκαλάκης, σε γραπτή του εισήγηση, την οποία μοίρασε σε όλους τους παριστάμενους, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι την επόμενη ημέρα, ο νέος Δήμος Καντάνου - Σελίνου θα πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, με επίκεντρο το δίπολο «Περιβάλλον - Πολιτισμός», και, ταυτόχρονα, να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, αρκετά από τα οποία δυστυχώς χρονίζουν.
«Το θέμα της αποχέτευσης σε όλες τις παραλιακές ζώνες, η βελτίωση του οδικού δικτύου όπου απαιτείται, η ενίσχυση των υποδομών για τη νεολαία, την τρίτη ηλικία και τις μητέρες (παιδικοί σταθμοί, σχολική στέγη, χώροι άθλησης, διαδίκτυο, μεταφορές, κ.λπ.), η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένες παρεμβάσεις, η ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αρχαίες πόλεις Σελίνου, βυζαντινές εκκλησίες), η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, η ορθολογική διαχείριση των νερών και η αποτελεσματική λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα Δημοτική Αρχή», τόνισε ο κ. Δασκαλάκης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν, όμως, όλα τα παραπάνω είναι πρώτα και πάνω απ? όλα να συμπορευθούμε με ενότητα και αλληλεγγύη. Έχουμε χρέος, ως αιρετοί, να δώσουμε το καλό παράδειγμα, να προτάξουμε το συμφέρον του τόπου και να συμβάλλουμε με καθοριστικό τρόπο στο να έρθουν πιο κοντά οι τοπικές κοινωνίες. Επομένως, ο ρόλος των αιρετών και η στάση τους το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά».
Ο κ. Δασκαλάκης μοίρασε, επίσης, σε όλους τους παριστάμενους τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, τόνισε ότι «παραδίδουμε στη νέα Δημοτική Αρχή ένα Δήμο χωρίς χρέη, ένα Δήμο που βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, ένα Δήμο στα διοικητικά όρια του οποίου έγιναν σημαντικά έργα και αναπτύχθηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη» και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση κάθε υποψηφίου δημάρχου προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα τα θέματα του Δήμου Καντάνου.
Λ. ΠΑΠΑΔΕΡΟΣ
Ο δήμαρχος Ανατολικού Σελίνου Λευτέρης Παπαδερός έκανε λόγο για νέα εποχή και νέα προβλήματα με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» και υπογράμμισε ότι «η νέα αυτή εποχή δεν θα είναι τόσο εύκολη, όπως τη φαντάζονται κάποιοι. Όσοι εκλεγούν, ιδιαίτερα στους μικρούς Δήμους θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα προβλήματα, κυρίως λόγω της έλλειψης εσόδων», επεσήμανε ο κ. Παπαδερός.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των αιρετών προκειμένου ο νέος Δήμος να καταφέρει να προχωρήσει μπροστά, ενώ σημείωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή και όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμφωνήσουν σ' έναν προγραμματισμό για την επόμενη μέρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαδερός στο θέμα της εγγύτητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να χαθεί η επαφή του δημότη με τον Δήμο».
Αναφερόμενος στο έργο των Δημοτικών Αρχών είπε ότι «όλοι προσπάθησαν να κάνουν κάποια έργα. Δεν τα κάναμε όλα. Μένουν πολλά να γίνουν για το Σέλινο. Σοβαρά έργα υποδομής 'λείπουν'. Κι εμείς έχουμε μια ευθύνη γι? αυτό. Απαιτούνται βιολογικοί, νέοι δρόμοι, υποδομές για την υγεία και την παιδεία και άλλα. Πρόκειται για αναγκαία έργα για να μείνει ο κόσμος στα χωριά. Αν φύγει ο κόσμος δεν έχει νόημα να μιλάμε για ανάπτυξη», τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικού Σελίνου, επισημαίνοντας ότι το θέμα της ενότητας «είναι πάνω απ' όλα».
Γ. ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
Η συζήτηση για τον νέο Δήμο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, παρατήρησε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πελεκάνου και υποψήφιος δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Γιώργος Ζουριδάκης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναφορά στα σημερινά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και την Αυτοδιοίκηση.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», ο κ. Ζουριδάκης υποστήριξε ότι δεν πρέπει να είναι ούτε πρόκληση ούτε στοίχημα. «Θα πρέπει να δουλέψουμε πέρα από πάθη, εγωισμούς και κομματισμούς», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ποδηγετείται από κόμματα», καθώς και ότι στη νέα εποχή που 'ξημερώνει' απαιτούνται «καθαρά χέρια, απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική ευθύνη».
Ο κ. Ζουριδάκης επεσήμανε ότι ο νέος Δήμος «έχει προοπτικές», τόνισε την ανάγκη «να οργανωθούμε όλοι μαζί και όχι ο ένας εναντίον του άλλου», καθώς και «να μάθουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε».
Απευθυνόμενος σε όλους τους παριστάμενους, ο δήμαρχος Πελεκάνου σημείωσε ότι «οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες» και «δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Πρέπει να λέμε αλήθειες. Προσωπικά, αν εκλεγώ, δεν θα μπουν νέοι φόροι. Θα βρούμε άλλους τρόπους να βρούμε λεφτά. Αν δεν το κάνουμε, την επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχει το Σέλινο. Θα υπάρχουν τέσσερις Δήμοι στον Νομό Χανίων και κάποιος άλλος θα το απορροφήσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουριδάκης.
ΣΤ. ΑΛΦΙΕΡΗ
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καντάνου και υποψήφια δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Στέλλα Αλφιέρη υποστήριξε ότι το 1997, με την εφαρμογή του «Καποδίστρια» δεν ωφελήθηκε το Σέλινο, διότι οι τότε Δημοτικές Αρχές δεν κατευθύνθηκαν στη βάση της ενότητας και ενός κοινού αναπτυξιακού προγράμματος.
Σήμερα, πρόσθεσε η κα Αλφιέρη, «η κατάσταση στο Σέλινο δεν είναι η καλύτερη» και ανέφερε ότι «αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να είχε γίνει το 2006. Θα είχε αμβλύνει τις διαφορές και θα είχαμε δει την ανάπτυξη». Η κα Αλφιέρη τόνισε ότι «δεν υπάρχει σήμερα μία συγκεκριμένη κατεύθυνση», επεσήμανε ότι «η επόμενη μέρα είναι μια σοβαρή υπόθεση», υπογράμμισε την ανάγκη ισομερούς οργάνωσης του Δήμου και σημείωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή «θα πρέπει να έχει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες του Δήμου. Αν υπάρξουν αποκλεισμοί θα γίνουμε ασυνεπείς».
Η ίδια υπογράμμισε τη σημασία της ανάδειξης του πολιτισμού και του περιβάλλοντος του Σελίνου στην πράξη και όχι στα λόγια, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των «εργαλείων» του «Καλλικράτη» και επεσήμανε, τέλος, την οργάνωση των Δημοτικών Υπηρεσιών με τέτοιο τρόπο που θα εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες.
Γ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πελεκάνου και υποψήφιος δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Γιώργος Δερμιτζάκης αναφέρθηκε, από την πλευρά του, σε όσα προβλέπει το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και υπογράμμισε την ανάγκη προετοιμασίας της επόμενης μέρας, ώστε ο νέος Δήμος Καντάνου - Σελίνου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα.
«Αν πραγματικά μας ενδιαφέρει ο πολίτης και η εξυπηρέτησή του οφείλουμε να δούμε το θέμα των Υπηρεσιών, το θέμα των νέων αρμοδιοτήτων, αλλά και το θέμα των πιστώσεων, καθώς και το θέμα της αξιοποίησης όλων των "εργαλείων" που δίνει ο "Καλλικράτης, όπως, για παράδειγμα, ο θεσμός του Συνηγόρου του Δημότη», επεσήμανε ο κ. Δερμιτζάκης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι ο «Καλλικράτης» «διασφαλίζει τη διαφάνεια», καθώς «όλες οι αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και θα μπορεί όποιος το επιθυμεί να τις ελέγχει».
Αναφερόμενος στο θέμα των χρεών των υφιστάμενων Δήμων, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε ότι τα Δημοτικά Συμβούλια, «θα πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να μη δώσουν χρέη στον νέο Δήμο. Να μη δημιουργήσουν έναν υπερχρεωμένο Δήμο πριν ακόμη ιδρυθεί», διότι «ο δανεισμός είναι πάντα δανεισμός».
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικού Σελίνου Δημήτρης Μπασιάς απουσίαζε από την προχθεσινή συνεδρίαση.

Δημοτικοί σύμβουλοι

Προβληματισμούς για τις αρμοδιότητες και για την οικονομική και τεχνική στήριξη του νέου Δήμου εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Ανατολικού Σελίνου Γιώργος Λαζόπουλος, ζητώντας από τους παριστάμενους υποψηφίους δημάρχους να αποσαφηνίσουν πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα.
«Ο 'Καλλικράτης' δεν θα δώσει πνοή στην ενδοχώρα», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Καντάνου Γιάννης Ψαράκης και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αύριο του Ανατολικού Σελίνου.
Την ανάγκη ιεράρχησης των προτεραιοτήτων του νέου Δήμου επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Πελεκάνου Ευτύχης Λιατάκης.
Αναφορά στον «Καποδίστρια» και στον «Καλλικράτη» έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Καντάνου Βασίλης Κουκουβιτάκης, ο οποίος έθεσε το θέμα της οργάνωσης των Υπηρεσιών, τονίζοντας ότι τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» υπάρχουν. Να προχωρήσουν συγκεκριμένα θέματα που εκκρεμούν επί μακρόν όσον αφορά τον τομέα του Πολιτισμού (ανασκαφές σε αρχαίες πόλεις, αναστηλώσεις βυζαντινών εκκλησιών) ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Καντάνου Γιάννης Φιωτάκης.
Η συζήτηση για τον νέο Δήμο θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ανέφερε, από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος Πελεκάνου Γιώργος Περράκης, τονίζοντας ότι «ο 'Καλλικράτης' κάνει το μνημόσυνο του 'Καποδίστρια'».


Ο Γ. Μαρκατάτος

«Λυπούμαι που έχασα ένα δίωρο από τη ζωή μου», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Γιώργος Μαρκατάτος στην τοποθέτησή του. Και πρόσθεσε: «Λυπούμαι για την ανοργανωσιά μιας συζήτησης, η οποία είναι χωρίς αρχή και χωρίς τέλος, με μόνη εξαίρεση μια μικρή προσπάθεια που έκανε ο δήμαρχος Καντάνου, ο οποίος προσπάθησε και μας έδωσε κι ένα χαρτί με τον απολογισμό του, με τα πράγματα που έκανε, ώστε να τα μάθουμε κι εμείς που είμαστε υποψήφιοι. Μας είπε ότι αφήνει τον Δήμο χωρίς χρέη. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή όχι, εγώ τον πιστεύω. Χωρίς χρέη. Ή αν έχει χρέη είναι πολύ λίγα. Δεν άκουσα όμως το ίδιο από τους άλλου δύο δημάρχους, δεν άκουσα να τοποθετείται κανείς σχετικά με τα προβλήματα που θα κληρονομήσουμε. Άκουσα, όμως, να περισσεύει πάρα πολύ η υποκρισία σε αυτή την ομήγυρη σχετικά με το τι θα έπρεπε να έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει».

Ο Μ. Μπουζάκης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου Μανώλης Μπουζάκης είπε ότι «ο 'Καλλικράτης' είναι το παιδί του 'Καποδίστρια'». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται από μακριά, αλλά μπαίνοντας μέσα στο σύστημα και παλεύοντάς τα», ενώ, χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ζήτημα της ενότητας στον νέο Δήμο και υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την επόμενη μέρα θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. «Η επόμενη μέρα διαμορφώνεται από τις προηγούμενες μέρες όλων μας», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Μπουζάκης και τόνισε ότι οι νυν Δημοτικές Αρχές έχουν υποχρέωση να καταγράψουν και να παραδώσουν όλα τα στοιχεία για το τι συμβαίνει στους υφιστάμενους Δήμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου