ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ- Αγιασμός υδάτων

Όπως δημοσιεύτηκε την 08-01-2011 στο http://www.haniotika-nea.gr/58871- Αγιασμός υδάτων .html

Στον ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου της πόλης μας εκατοντάδες ενορίτες συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία και ακολούθησαν την πομπή για τον καθαγιασμό των υδάτων στη δεξαμενή ύδρευσης της πόλης μας.
Μεταξύ αυτών, ο  τέως δήμαρχος Χανίων, κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Κεμεσίδης και πολλοί άλλοι.
'Τα Αγια Θεοφάνια είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανοσύνης. Κατ’ αυτήν εορτάζεται το μεγάλο γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου στα Ιορδάνεια νάματα και η θαυμαστή και σπάνια φανέρωση της τριαδικής θεότητας στον κόσμο. Η σπουδαιότητα αυτής της μεγάλης γιορτής φαίνεται από το γεγονός ότι αυτή, μετά το Πάσχα, είναι η αρχαιότερη χριστιανική εορτή… Το γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου ενέχει τεράστια θεολογική σημασία… Η μεγάλη εορτή των Θεοφανίων αποτελεί την απαρχή του επί γης απολυτρωτικού έργου του Κυρίου Χριστού… Ο Θεός της πίστεώς μας δεν είναι ένα αφηρημένο λογικό και θεωρητικό σχήμα ανθρώπινης φαντασίας αλλά ο ζωντανός Τριαδικός Θεός, ο οποίος καταδέχτηκε να εισέλθει στον κόσμο και την ανθρώπινη ιστορία, για χάρη της δικής μας απολυτρώσεως. Ως σημείο δε της αέναης παρουσίας Του και της φανέρωσής Του στον κόσμο, είναι το ανεπανάληπτο γεγονός των Θεοφανίων, το οποίο εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα αυτή τη μεγάλη μέρα. Να έχουμε τη χαρά και τη Χάρη ενός Αγίου που Πρόδρομος ήταν στα βήματα του Χριστού, του Ιωάννη του Βαπτιστή', επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, κληρικοί και θεολόγοι σε ομιλίες τους.

Το Απολυτίκιο    
« Εν Ιορδάνη
βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος
εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος
η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν
ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει
περιστεράς
εβεβαίου του λόγου
το ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ
ο Θεός
και τον κόσμον
φωτίσας δόξα Σοι».

Στην παραλία
των Αγίων Αποστόλων

Από το 1988 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών, γίνεται κάθε χρόνο και στην παραλία των Αγίων Αποστόλων ο καθαγιασμός των υδάτων από τον εφημέριο της Ενορίας. Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα της τελετής με τους χειμερινούς κολυμβητές να αψηφούν το κρύο της ημέρας και να είναι στη θάλασσα για την ευλογία του τυχερού που θα έπιανε τον Σταυρό.
Στη συνέχεια εντός της μικρής εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων στο ύψωμα του λόφου κόψανε τις βασιλόπιτές τους ανταλλάσοντας ευχές και διασκεδάζοντας μέχρι αργά το απόγευμα.
Πρωτεργάτης της ίδρυσης του Συλλόγου χειμερινών κολυμβητών είναι ο κ. Γιάννης Σταματάκης, ο οποίος, στον χαιρετισμό του έκανε εκτενή αναφορά για την ανάγκη που έχει η πόλη να διατηρήσει αγνές αυτές τις παραλίες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: 'Ο τόπος αυτός που τώρα σφύζει από ζωή και αθλητικές δραστηριότητες πριν από τριάντα χρόνια ήταν σχεδόν έρημος και αδιάφορος για τους Χανιώτες.
Με την πρωτοβουλία του Συλλόγου μας άρχισε να παίρνει ζωή η περιοχή. Κερδίσαμε έναν παράδεισο που έγινε αργότερα συνείδηση και ανάγκη για τον χανιώτικο λαό αυτή η όμορφη οικολογική περιοχή.
Ολοι μας έχουμε την ανάγκη να παραμείνει αγνή και όχι, όπως θέλουν τα συμφέροντα κάποιων, να την μετατρέψουν σε τσιμεντούπολη…'.    


ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ
Το τσουχτερό κρύο και ο συννεφιασμένος καιρός δεν εμπόδισε δεκάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους και πάρα πολλά παιδιά, να βουτήξουν στο Καλαμάκι στην καθιερωμένη εκδήλωση Αγιασμού των υδάτων του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Χανίων.
Για τους ίδιους τους χειμερινούς κολυμβητές αυτή η ημέρα ήταν όπως και τις προηγούμενες καθώς συνηθισμένοι από τα κρύα δεν είχαν κανένα να πρόβλημα να στηθούν με τα μαγιό τους κατά τη διάρκεια της δέησης και στη συνέχεια να βουτήξουν άνετοι στα παγωμένα νερά.
'Εδώ και 35 χρόνια κάνουμε αυτήν την εκδήλωση. Οταν ξεκινούσαμε κολυμπούσαμε 10 άτομα, τώρα στις παραλίες των Χανίων θα δείτε καθημερινά 60 - 70 άτομα', ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σταύρος Τζουλάκης.
Σε όλα αυτά τα χρόνια που πραγματοποιείται η εκδήλωση η πιο δύσκολη ήταν 'σίγουρα το 2002, που  είχαμε θυελώδεις άνεμους, χαλαζόπτωση και δύο βαθμούς Κελσίου', τόνισε ο κ. Τζουλάκης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Λ. Αμπαδιωτάκης, ο πρώην βουλευτής κ. Μ. Βολουδάκης και ο δημ. σύμβουλος κ. Κ. Βιρδιδάκης, δημοτικοί - περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου