ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ -Τοπικά προϊόντα στην Ουγγαρία

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-10-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Η συνεργασία στον πρωτογενή τομέα καθώς και στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχαν, χθες το πρωί, η πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κα Eszter Sandorfi και ο πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, με τον δήμαρχο Χανίων, κ. Μανώλη Σκουλάκη.
Οπως έγινε γνωστό η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα σε ονοματοδοσία οδού της πόλης των Χανίων προς τιμή του Ούγγρου προξένου στα Χανιά κατά την περίοδο 1797 - 1798, Ιούλιου Πίντερ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Χανίων, παρουσία αντιδημάρχων, της εντεταλμένης συμβούλου του Δήμου Χανίων σε θέματα Τουρισμού, Μαρίας Κοκκινάκη και της προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Ζαχαρένιας Σημανδηράκη, συμφωνήθηκε, με αφορμή την ονοματοδοσία της οδού, η συνδιοργάνωση εκδήλωσης με την Πρεσβεία της Ουγγαρίας.
Η πρέσβης της Ουγγαρίας δήλωσε ενθουσιασμένη από τη φυσική ομορφιά και τη φιλοξενία της Κρήτης.
«Η Κρήτη είναι ένα πανέμορφο νησί. Είναι 'μια χώρα μες την χώρα', ένας εξαιρετικός τόπος και νοιώθω ευτυχής που έχοντας αναλάβει καθήκοντα μόλις έξι εβδομάδες μπόρεσα να βρεθώ εδώ. Εχω εντυπωσιαστεί από την ομορφιά της πόλης, αλλά και τη θερμή αγκαλιά και τη φιλοξενία των ανθρώπων», ανέφερε η κα Sandorfi.
Η ίδια τόνισε ότι προσβλέπει σε ευρύτερη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, την προώθηση των αγροτικών προϊόντων και την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί τα Χανιά ως έναν εξαιρετικό προορισμό που ο επισκέπτης έχει πολλά να ανακαλύψει.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκη, καλωσορίζοντας την πρέσβη της Ουγγαρίας της προσέφερε μία αναμνηστική πλακέτα, δύο εκδόσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» καθώς και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Η κα Sandorfi προσέφερε στον κ. Σκουλάκη μία έκδοση για τη χώρα της καθώς και ένα μπουκάλι λευκό κρασί.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΤΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΩΝ
Επίσκεψη στους Τάφους των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία πραγματοποίησαν χθες η πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα, κα Eszter Sandorfi και ο αναπληρωτής γραμματέας Αμυνας και Σχεδιασμού της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κ. Πίτερ Σίγκλοσι, που προχώρησαν σε κατάθεση στεφάνου.
Είναι η πρώτη φορά που επίσημος πολιτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας επισκέπτεται και αποθέτει στεφάνι στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ο αναπληρωτής γραμματέας Αμυνας και Σχεδιασμού της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κ. Πίτερ Σίγκλοσι, σε δηλώσεις του στα «Χ.Ν.» τόνισε: «Ως μέλος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας και υπηρέτης του λαού της, ήρθα στα Χανιά για να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στα εγκαίνια της έκθεσης που αναφέρεται στην παρουσία Αυστρο-Ουγγρικών στρατευμάτων το 1897 - 1898 στην Κρήτη, στο πλαίσιο της τότε ειρηνευτικής δύναμης. Θεώρησα καθήκον και υποχρέωσή μου να έρθω και να καταθέσω στεφάνι στον τάφο ενός τόσο μεγάλου πολιτικού, όπως ο Εθνάρχης Ελ. Βενιζέλος».
Από την πλευρά της η κα Sandorfi, ανέφερε: «Με τον ερχομό μου στα Χανιά θεώρησα απαραίτητο να επισκεφθώ τον Τάφο του Βενιζέλου, ενός χαρισματικού ηγέτη, ο οποίος είναι ένα κλασικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνεργαστούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και να πετύχουν στόχους. Διανύοντας δύσκολες εποχές, ο δυνατός και χαρισματικός αυτός ηγέτης, αποτελεί υπόδειγμα όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων και τη συνεργασία των λαών». Το «παρών» έδωσαν επίσης ο πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο αντιδήμαρχος Χανίων, κ. Δημήτρης Λειψάκης και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελ. Κ. Βενιζέλος», κ. Γ. Κουκουράκης.

«Δυσάρεστη εμπειρία το Δ.Ν.Τ.»
Ως «δυσάρεστη εμπειρία» χαρακτήρισε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις της Ουγγαρίας η πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, κα Sandorfi, σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.».
Να σημειωθεί ότι η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ. σχετικά με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης δανείου και αποφάσισε να προσπαθήσει να αποπληρώσει μόνη της το πρώτο μέρος του δανείου που πήρε και να επανέλθει στις αγορές με δικές της δυνάμεις, ενώ παράλληλα προχώρησε σε έκτακτη φορολόγηση των Τραπεζών.
Οταν η πρέσβης της Ουγγαρίας ρωτήθηκε για την πορεία της χώρας μέχρι σήμερα, απάντησε: 
«Η προηγούμενη κυβέρνηση κατέληξε να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάτι που ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία, αφού βρεθήκαμε σε μία δυσάρεστη οικονομική θέση που δεν είχαμε βρεθεί στα προηγούμενα χρόνια της εμπειρίας μας.
Ακολούθησαν διάφορες σκληρές διαπραγματεύσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα κατεύθυνε (το Δ.Ν.Τ.) τη χώρα. Ετσι το 2010 (η κυβέρνηση της Ουγγαρίας) αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε εκλογές. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει χρήση της δεύτερης δόσης του δανείου που θα έπαιρναν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αποφάσισε να προσπαθήσει να αποπληρώσει μόνη της το πρώτο μέρος του δανείου που πήρε και να επανέλθει στις αγορές με δικές της δυνάμεις».
Οπως επεσήμανε η κα Sandorfi: «Το χρέος της χώρας μας ήταν στο 80% του Εθνικού Ακαθάριστου Εισοδήματος, μέχρι τον Νοέμβριο ελπίζουμε να αποπληρώσουμε την πρώτη δόση, οπότε αυτόματα (το χρέος) θα κατέβει περίπου στο 70% και στη συνέχεια στοχεύουμε να κατέβουμε στο 50% που είναι το όριο της Ε.Ε. για τα κράτη - μέλη της».
Η ίδια τόνισε τη συμβολή της ουγγρικής κοινωνίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των μέτρων που πάρθηκαν.
«Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την κοινωνία γιατί η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να επιβάλλει επιπλέον μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και αυτή είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα το οποίο αφορά απλούς πολίτες, περικοπές στο δημόσιο, κάτι που εισχωρεί μέχρι και στην καθημερινότητα των Ούγγρων. Ωστόσο, αυτά στοχεύουν στην ανάκαμψη της χώρας σε όσο γίνεται συντομότερο χρονικό διάστημα».


Kallikrates Chania:FROM THE CHANIA-Local products in Hungary
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου