ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-Εργα σχολικής στέγης

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-10-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Εργα, που αφορούν τον τομέα της σχολικής στέγης, έχει προγραμματίσει και προωθεί προς υλοποίηση ο Δήμος Χανίων, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, χθες στο Δημοτικό Κατάστημα, ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.
Οπως, μεταξύ άλλων, επεσήμανε, έχει ήδη δημοπρατηθεί το έργο «Επισκευή - συντήρηση σχολικών κτηρίων του Δήμου Χανίων», συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, ενώ με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σχολείων (πράσινα σχολεία) ο Δήμος ενέταξε δύο σχολεία, μέσω του Ο.Σ.Κ., στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα  Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Το συγκεκριμένο έργο αφορά επισκευές και συντηρήσεις σχολείων του Δήμου, ύψους 300.000 ευρώ, που θα γίνουν με ίδιους πόρους. Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ αναδόχου και Δήμου Χανίων. Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν είναι:
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Κουνουπιδιανών και Δημοτικό Στερνών: Καθαίρεση κεραμοσκεπής και ψευδοροφής και κατασκευής νέας.
- 3ο και 4ο Γυμνάσιο Χανίων: Κατασκευή υγρομόνωσης.
- 14ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων: Επισκευή W.C. (πλακάκια - πόρτες - λεκάνες - νιπτήρες).
- 10ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων: Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων φθορισμού οροφής.
- 1ο Δημοτικό Χανίων και Νηπιαγωγείο Ποτιστηρίων: Κατασκευή υγρομόνωσης.
- 16ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων: Κατασκευή κουφωμάτων αλουμινίου.
- 6ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Χανίων: Επισκευή αντικεραυνικού δικτύου προστασίας - σιδηρά κιγκλιδώματα.
- 2ο Δημοτικό Ν. Κυδωνίας: Κατασκευή σιδηρών κιγκλιδωμάτων - επισκευή στέγης προκάτ αιθουσών.
- Γυμνάσιο Δαράτσου: Καθαίρεση ετοιμόρροπων επιχρισμάτων και κατασκευή νέων.
- ΕΠΑ.Λ., Σ.Ε.Κ. Ελ. Βενιζέλου: Επισκευή αντικεραυνικού δικτύου προστασίας.
Επίσης, σε σχολεία του Δήμου, όπου κριθεί απαραίτητο, θα γίνει χρωματισμός τοίχων με πλαστικό χρώμα, βερνικοχρωματισμός σιδηρών και ξύλινων επιφανειών (κιγκλιδώματα - κουφώματα).

«ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υ.ΠΕ.Κ.Α. (πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας) εντάχθηκαν τα 9ο και 10ο Δ.Σ. Χανίων. «Ηταν μια σημαντική επιτυχία γιατί μέσω του Ο.Σ.Κ. σε όλη την Ελλάδα, πλην Αττικής, εντάχθηκαν 8 σχολεία, 2 εκ των οποίων δικά μας», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, συμπληρώνοντας πως επανυποβλήθηκαν για το ίδιο πρόγραμμα το Δ.Σ. Χρυσοπηγής και το 1ο Δ.Σ. Πασακίου, ενώ υποβλήθηκε για πρώτη φορά και το Νηπιαγωγείο Τσικαλαριών. Ο προϋπολογισμός των έργων  είναι 1.025.000 ευρώ. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους γονείς των 9ου και 10ου ΔΣ. για τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια.

ΕΡΓΑ Σ.Δ.Ι.Τ.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στα έργα, τα οποία προγραμματίζονται να υλοποιηθούν από τον Ο.Σ.Κ. μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), ο δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι αφορούν: το 4ο Γυμνάσιο Χανίων, το 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου, το 2ο Δημοτικό Νέας Κυδωνίας και όπως τόνισε «ζητήσαμε επιτακτικά να ενταχθεί και το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας και το καταφέραμε και έτσι ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που θα γίνουν με ιδιωτικά κεφάλαια είναι 20.000.000 ευρώ. Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με τον Ο.Σ.Κ. μας είπαν πως λόγω της συγχώνευσης του Ο.Σ.Κ. Α.Ε. με τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. και τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. η προκήρυξη θα πάει στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και όχι μέσα στο 2011 όπως περιμέναμε. Τα έργα αυτά είχαν προγραμματιστεί και προετοιμαστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, σε συνεργασία με τους πρώην Δήμους Χανίων, Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας και ο Δήμος Χανίων διευθέτησε και ολοκλήρωσε τις εκκρεμότητες που υπήρχαν σε συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ. Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας είχε αρχικά εξαιρεθεί από τον προγραμματισμό του Ο.Σ.Κ., όμως, μετά από συνάντησή μας με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Σ.Κ., κ. Δρούλια και τη διευθέτηση των προβλημάτων που υπήρχαν, το έργο ξαναεντάχθηκε», είπε ο κ. δήμαρχος.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά πόσο αυτά τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν, ειδικά αυτήν την εποχή και αν «λεφτά υπάρχουν», ο κ. Σκουλάκης απάντησε πως: «Ο Δήμος δίνει αγώνα καθημερινά, έχει αυξήσει τις εισροές, έχει μειώσει τις εκροές, κάνει μια νοικοκυρεμένη διαχείριση, έχει πληρώσει από τα χρέη που βρήκε πάνω από 6 εκατ. ευρώ. Είμαι αισιόδοξος ότι με νοικοκυρεμένη διοίκηση θα πάμε καλά. Αν είμαστε ικανοποιημένη από τους πόρους που έχουμε ως Δήμος; Οχι γιατί θα ήθελα ως Δήμος να ανακοινώσουμε ένα σημαντικό έργο για κάθε Καποδιστριακό Δήμο. Δυστυχώς δεν μπορώ. Το ποσό του 1 εκατ. ευρώ μας έχει παρακρατηθεί από το Παρακαταθηκών και Δανείων για χρέη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. Αν συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επιχορηγήσεις των Δήμων από τους Κ.Α.Π., μέχρι τώρα δεν μπήκε ο Σεπτέμβριος, μας είπαν σήμερα - αύριο, αν μας μπουν καλύπτουμε τους μισθούς και κάνουμε ό,τι μπορούμε».
Ειδικά για τα Σ.Δ.Ι.Τ. και με δεδομένη τη δεινή θέση του κατασκευαστικού κλάδου και στα Χανιά και κατά πόσο θα είναι σε θέση οι Τεχνικές Υπηρεσίες να κατασκευάσουν με δικά τους χρήματα τα σχολεία, αρχικά ο κ. Σκουλάκης είπε ότι «μόλις καταλαγιάσουν τα πράγματα η χώρα μας θα κινηθεί σε άλλη τροχιά», ενώ ο κ. Μπροκαλάκης από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου επεσήμανε πως τα ανάλογα προγράμματα που έγιναν σε Αττική και Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν χωρίς προβλήματα.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης η αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδια σε θέματα Παιδείας, Χ. Χατζηδάκη, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μ. Κοτζαμιχάλης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χ. Βογιατζόγλου και ο πολιτικός μηχανικός της Δ.Τ.Υ. Δήμου Χανίων, Κ.  Μπροκαλάκης.

Επισκευή πρώην Γυμνασίου Μουρνιών
Τη «Διαρρύθμιση και επισκευή του πρώην Γυμνασίου Μουρνιών», προϋπολογισμού 260.000 ευρώ, μετά από μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ανακοίνωσε ο κ. Σκουλάκης, υπογραμμίζοντας πως το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα προκειμένου να μεταστεγαστεί εκεί το Ειδικό Γυμνάσιο Χανίων, που για πολλά χρόνια φιλοξενείται σε απαράδεκτες συνθήκες σε τμήμα του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Χανίων.

Αίθουσες προκάτ
Σήμερα θα περάσει από το Δ.Σ. το θέμα της προμήθειας 5 αιθουσών, προϋπολογισμού 73.800,00 ευρώ με τον Φ.Π.Α., οι οποίες θα τοποθετηθούν: 2 στο Μουσικό Γυμνάσιο, 2 στο Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων και 1 στο πρώην Γυμνάσιο Μουρνιών, στο οποίο θα μεταστεγαστεί το Ειδικό Γυμνάσιο. Οι αίθουσες επρόκειτο να αποκτηθούν μέσω διαγωνισμού του Ο.Σ.Κ., ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν πήγε καλά και ο Οργανισμός έδωσε τη χρηματοδότηση στον Δήμο Χανίων για να αναλάβει ο τελευταίος το συγκεκριμένο έργο. Επίσης, ο Δήμος Χανίων θα προκηρύξει άμεσα τον διαγωνισμό για την προμήθεια 3 χώρων υγιεινής (W.C.) ελαφράς λυόμενης προκατασκευής, προϋπολογισμού 20.000,00 ευρώ με τον Φ.Π.Α. από ίδιους πόρους, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε σχολεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων. Τα 3 W.C. θα τοποθετηθούν στο Μουσικό Γυμνάσιο Χανίων, στο 2o Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών και στο Δημοτικό Σχολείο Παζινού.

Ανέγερση 8ου Γυμνασίου Χανίων
Τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και αναδόχου, για το έργο «Ανέγερση 8ου Γυμνασίου Χανίων», προϋπολογισμού 5.150.000 ευρώ. Τα έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. - Π.Ε.Π. Κρήτης - Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 στις 1/10/2010 από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και αφορά την ανέγερση τριώροφου κτηρίου με υπόγειο στον Κουμπελή συνολικού εμβαδού 3.390,24 τ.μ. Εχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Χανίων και Περιφέρειας Κρήτης για την υλοποίηση του έργου, η οποία θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Π.Ε. Χανίων.

Κατεδάφιση παλιού Νοσοκομείου
Στη συγχώνευση μιας σειράς φορέων του Δημοσίου, όπως η ΔΕΠΑΝΟΜ (μελετά την κατασκευή δημόσιων Νοσοκομείων), οφείλεται η εμπλοκή εκταμίευσης των 500.000 ευρώ προς το Νοσοκομείο Χανίων προκειμένου να προχωρήσει η κατεδάφιση του παλιού Νοσοκομείου. Ο κ. Σκουλάκης, στο περιθώριο της συνέντευξής του για τα σχολεία, δήλωσε την πίστη του ότι η κατεδάφιση θα γίνει.


Kallikrates Chania:THE MUNICIPALITY OF CHANIA-school housing Projects
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου