ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές 13 εκατ. ευρώ!

Όπως δημοσιεύτηκε την 21-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Κάλεσμα στους πολίτες που χρωστούν στον Δήμο Χανίων είτε από απλήρωτες κλήσεις είτε από τη χρήση κοινόχρηστων χώρων να κάνουν χρήση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά τη ρύθμιση των χρεών στους ΟΤΑ με ευνοϊκούς όρους, απηύθυνε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον 'Καλλικρατικό' Δήμο φτάνουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ!
Η απόφαση ισχύει έως και τις 8 Οκτωβρίου 2012.
«Οι βεβαιωμένες οφειλές στον Δήμο Χανίων 'αγγίζουν' τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 60 -65% του ποσού αυτού αφορά απλήρωτες κλήσεις και το υπόλοιπο αφορά τη χρήση κοινόχρηστων χώρων», επεσήμανε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «όταν ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο χρωστάει πάνω από 300 ευρώ αυτόματα το σύστημα τού μπλοκάρει τον ΑΦΜ. Οπότε εκ των πραγμάτων ό,τι και αν χρωστάει έρχεται εδώ. Και από τη στιγμή που έχει βεβαιωθεί η παράβαση το επιτόκιο που τρέχει εις βάρος του νομικού ή φυσικού προσώπου είναι το επιτόκιο του κράτους: 1% τον μήνα. Αυτό το 1% αυτή τη στιγμή παραγράφεται».
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης διευκρίνισε ότι «οι οφειλές αυτές έχουν βεβαιωθεί στον Δήμο Χανίων και την περυσινή και τις προηγούμενες χρονιές. Αυτή τη στιγμή είναι μια διαδικασία, η οποία εκ των πραγμάτων παρακολουθείται πάρα πολύ στενά από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω αυτοδίκαιης μη λειτουργίας του ΑΦΜ των φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία χρωστάνε στον Δήμο. Αυτή, λοιπόν, η διαδικασία νομίζω ότι θα πρέπει άμεσα να βρει ενδιαφερόμενους τους αποδέκτες στους οποίους αναφερθήκαμε. Θα πρέπει να έρθουν στον Δήμο και νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσουν τη συγκεκριμένη ευκαιρία. Μέχρι σήμερα η οποιαδήποτε ρύθμιση ίσχυε έχει τη δυνατότητα να αναταχθεί και να μπει στη νέα ρύθμιση ο δικαιούχος, κερδίζοντας εκ των πραγμάτων χρήματα», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Πρόσθεσε, δε, ότι «οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή χρωστάει στον Δήμο, το κέρδος το οποίο θα έχει από την παραγραφή των προσαυξήσεων σε οποιαδήποτε από τις ρυθμίσεις μπει είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε τραπεζικό επιτόκιο έχοντας τα χρήματά του στην τράπεζα».
Αναφερόμενος ειδικότερα στις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης σημείωσε ότι «δεν παραγράφονται αν δεν παρέλθουν είκοσι χρόνια. Αυτή η νομοθεσία ισχύει αυτή τη στιγμή. Και αν θυμάστε, μια προσπάθεια που έκανε ο Δήμος Χανίων να παραγράψει κλήσεις από δέκα χρόνια και πίσω, δηλαδή τις κλήσεις πριν από το 2001, δεν ευοδώθηκε με την έννοια ότι 'σκοντάψαμε' σε νόμο του κράτους, ο οποίος μας απέτρεπε να προβούμε σε αυτή τη διαδικασία».
«Θεωρούμε», συνέχισε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ότι «οποιοσδήποτε στο παρελθόν είχε κλήσεις ή οποιαδήποτε επιχείρηση χρωστάει στον Δήμο και γνωρίζει ότι χρωστάει -γιατί οι βεβαιωτικοί κατάλογοι έχουν εκδοθεί και έχουν πάει στους δικαιούχους τουλάχιστον μέχρι σήμερα- θα πρέπει να έρθει στην Οικονομική Υπηρεσία και να δει τι τον συμφέρει να κάνει. Αν χαθεί αυτό το διάστημα και δεν δοθεί παράταση στη συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες αποκατάστασης της σχέσης του πολίτη με τον Δήμο σε ό,τι αφορά την οικονομική συναλλαγή μεταξύ των δύο».
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης χαρακτήρισε «πολυπόθητη» τη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι «την απαιτούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση πάρα πολλά χρόνια, ώστε να μπορέσει, κατά κάποιο τρόπο, να διευθετηθεί ένα μεγάλο ποσοστό οφειλών προς αυτήν είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα».

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Ειδικότερα, οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012 ρυθμίζονται και καταβάλλονται εφόσον δεν υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες ευρώ όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τις εβδομήντα πέντε χιλιάδες ευρώ όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα ως ακολούθως:
α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
β) Σε δύο έως δώδεκα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
γ) Σε δεκατρείς έως είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 75% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
δ) Σε είκοσι πέντε έως τριάντα έξι μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
ε) Σε τριάντα επτά έως σαράντα οκτώ μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 45% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
στ) Σε σαράντα εννιά έως εξήντα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 25% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των εκατό ευρώ.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στον οικείο Δήμο έως 8-10-2012. Αίτημα για ρύθμιση οφειλών σε αριθμό δόσεων άνω των είκοσι τεσσάρων εξετάζεται από τον οικείο δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο μετά από πρόταση του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, που αποφαίνονται σχετικά με την αδυναμία του υπόχρεου για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο, βάσει των ακόλουθων δικαιολογητικών:
α) Υποβληθείσες αιτήσεις (όταν απαιτείται): α1) Φορολογίας εισοδήματος (Ε1) τελευταίων τριών ετών, α2) Τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και οριστικής δήλωσης ΦΜΥ, α3) Όλων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και προσωρινών δηλώσεων ΦΜΥ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής / οριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει έναν μήνα πριν την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και α4) Δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.
β) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ζημία των δύο τουλάχιστον τελευταίων ετών.
γ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν καταστροφή αγαθών ή περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης ή φυσικού προσώπου.
δ) Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν βαριά ασθένεια του οφειλέτη ή μέλους της οικογένειας.
ε) Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ,
στ) Επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης.
Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση καθώς και οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, των οποίων οι όροι τηρούνται κατά την υποβολή του αιτήματος. Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους. Η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης, επιβαρύνεται κατά μήνα με 1% προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής».


Kallikrates Chania:ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές 13 εκατ. ευρώ!
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου