ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ-Στα ναρκωτικά και 13χρονα

Όπως δημοσιεύτηκε την 23-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Σοκάρουν τα στοιχεία, που δείχνουν ανησυχητική αύξηση των χρηστών ναρκωτικών στα Χανιά και μάλιστα σε μαθητικό πληθυσμό. Το 2011 το 15,2% των μαθητών είχε κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνου ουσίας -κυρίως κάνναβης- έναντι του 2010, ποσοστό που συνολικά τριπλασιάστηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια με τον μέσο όρο έναρξης της χρήσης να είναι άνω των 13 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά.
Αυτό επισημάνθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από δέκα δημόσιους φορείς των Χανίων που ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν από κοινού ένα τριήμερο εκδηλώσεων στην πόλη μας, με στόχο να στείλουν μήνυμα κατά της μάστιγας των ναρκωτικών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών.
Οι εκδηλώσεις που αρχίζουν αύριο Κυριακή 24 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 26 Ιουνίου, γίνονται υπό την αιγίδα των: Π.Ε. Χανίων, Δήμου Χανίων και ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ, με τη συνδιοργάνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Χανίων, του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, της Μονάδας Υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ Χανίων, του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων, του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στα Χανιά και των Δ/νσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Χανίων.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους Χανιώτες απηύθυναν χθες, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο της Π.Ε. Χανίων, εκπρόσωποι των φορέων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις.
Όπως επεσήμανε η κα  Μαρία Τζανακάκη - Μελισσάρη, περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης, υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας και πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να αφυπνίσουμε την τοπική κοινωνία προκειμένου να σταθεί δίπλα στο μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών που ξέρουμε ότι με τη σημερινή κρίση ολοένα και πληθαίνει. Τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα ολοένα και γίνονται περισσότερα με αποτέλεσμα πάρα πολλά παιδιά να οδεύουν προς την εξάρτηση και τη χρήση ουσιών».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη τόνισε ότι «το ζήτημα των ναρκωτικών απαιτεί άμεση, καθολική συστράτευση Πολιτείας και πολιτών. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ θα συνεχίσουν να ενισχύουν δράσεις, πιστεύοντας ότι τα σημαντικότερα όπλα κατά της μάστιγας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, δίνοντας διέξοδο στις ανησυχίες τους. Σκοπός μας είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της πρόληψης, της ενημέρωσης, της υποστήριξης και τελικά της επανένταξης».

«ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
«Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη», τόνισε ο υπεύθυνος της Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη κ. Γιώργος Γαβριλάκης ο οποίος επεσήμανε πως αυτό είναι και το μήνυμα των εκδηλώσεων που αρχίζουν αύριο, Κυριακή 24 Ιουνίου στον Δημοτικό Κινηματογράφο με προβολή ταινίας και έκθεση αφίσας. Αντί χρημάτων για το εισιτήριο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας τα οποία θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην ποδηλατοπορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Ιουνίου στα Χανιά, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με αφετηρία το Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας στις επτά το απόγευμα και κατάληξη στο Θέατρο 'Δημ. Βλησίδης' όπου θα γίνουν θεατρική παράσταση, ομιλίες και συναυλία.

ΣΤΕΓΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Την απουσία Μονάδας Στεγνού Θεραπευτικού Προγράμματος Απεξάρτησης στον Νομό Χανίων εδώ και δέκα χρόνια, καυτηρίασε για μια ακόμη φορά ο κ. Γιώργος Τσαουσάκος από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών - Παράρτημα Χανίων, που συμμετέχει στις εκδηλώσεις διοργανώνοντας αύριο Κυριακή 24 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα ποδοσφαιρικό αγώνα στις Αγροτικές Φυλακές Αγιάς μεταξύ του ΑΟ Παγχανιακού και της Ομάδας κρατουμένων/φυλάκων.
«Κατορθώσαμε την ίδρυση του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και προσφέρει ουσιαστικό έργο στους χρήστες και στις οικογένειές τους αλλά με την έλλειψη προσωπικού και γενικότερα υποδομών δεν έχει δυνατότητες περαιτέρω εξυπηρέτησής τους», υπογράμμισε ο κ. Τσαουσάκος.

ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ
Η κα Αλεξάνδρα Τερεζάκη, υπεύθυνη στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων τόνισε ότι «δυστυχώς η διάδοση της χρήσης ουσιών μεταξύ της νεολαίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις». Η ίδια αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας σε μαθητικό πληθυσμό σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τα Κέντρα Πρόληψης ανά την Ελλάδα, όπου διαπιστώνεται ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των νέων όσον αφορά τη χρήση νόμιμων αλλά και παράνομων ουσιών. «Αυτή η αυξητική τάση που υπάρχει στους νέους και ο επικίνδυνος συσχετισμός μεταξύ νόμιμων και παράνομων ουσιών ειδικά από τους εφήβους καθιστά αναγκαία την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην ελληνική και τοπική κοινωνία», τόνισε η κα Τερεζάκη.
Τον ρόλο της πρόληψης στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, επεσήμανε ο υπεύθυνος της Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Νομό Χανίων κ. Μανώλης Σταυρουλάκης και κάλεσε τους Χανιώτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.
Ο διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης κ. Ποντικάκης ανέφερε πως «ως δ/ντές Εκπαίδευσης στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που γίνονται στην κατεύθυνση της ενημέρωσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο γιατί συγκρούονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα. Χρειάζεται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ανάληψη ευθύνης από όλους μας, Πολιτεία, φορείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες».
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, η ανάδειξη αξιών, η πολύμορφη στήριξη των παιδιών, η τόνωση της αυτοπεποίθησης, του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους. «Ίσως έτσι το πρόβλημα των ναρκωτικών να αμβλυνθεί», σημείωσε.
Ο διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης κ. Κανδαράκης τόνισε πως «σ' αυτή την εποχή της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής αστάθειας, οι φορείς κοινωνικής φροντίδας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των πολλών και δύσκολων προβλημάτων όπως τα ναρκωτικά. Θα επιδιώξουμε την πιο ενεργή 'εμπλοκή' των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για να έχουμε πιο σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα για την πρόληψη αλλά και την προστασία των παιδιών μας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στις οποίες η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ
Δημοτικός Κινηματογράφος Κήπος
20:30 Προβολή ταινίας: «Requiem for a Dream»
- Συζήτηση με θέμα: Εξαρτήσεις, Πρόληψη και Θεραπεία.
Συντονισμός: κυρία Τζανακάκη - Μελισσάρη Μαρία νευρολόγος, ψυχίατρος, διευθύντρια Ψυχιατρικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων, αντιπρόεδρος Εταιρίας Alzheimer Ελλάδος.      
- Έκθεση αφίσας: Οι αφίσες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε σχολεία της Δ/θμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων
- Συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας: Τα τρόφιμα θα συλλέγονται στην είσοδο του Κινηματογράφου και θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Χανίων, στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου καθώς και στο Παντοπωλείο 'Κύτταρο Χαλέπας'.

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ
19:00 - 20.00 Ποδηλατοβόλτα : Αφετηρία Σούδα - Κατάληξη Δημοτικό Θέατρο 'Δ. Βλησίδης'
Δημοτικό Θέατρο 'Δ. Βλησίδης'
20:30 - 21:00 Θεατρική Παράσταση «Μια φορά… και 2 παιδιά»
21.15 Μουσική Συναυλία με το συγκρότημα ΝΟΣΤΩΔΙΑ
22.00 Χαιρετισμοί - Συζήτηση με θέμα: «Εξαρτήσεις».


Kallikrates Chania:ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ-Στα ναρκωτικά και 13χρονα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου