ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ:-«Λύση η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης»

Όπως δημοσιεύτηκε την 14-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί υπό καλύτερες προϋποθέσεις με την Τρόικα σε ένα τρικυμιώδες ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται, αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση για τη 18η Ιουνίου, όπως επεσήμανε χθες ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Παράλληλα, ο κ. Δαμιανάκης εξέφρασε την άποψη ότι στις 17 Ιουνίου «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, η ψήφος στην πρόταση για κυβέρνηση συνευθύνης και η ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, ως τρίτου πόλου, ως ενός πόλου που έχει συγκεκριμένη ατζέντα, θα είναι υπέρ των συμφερόντων της χώρας την επόμενη ημέρα».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Δαμιανάκης κάλεσε τους ψηφοφόρους του Κινήματος στα Χανιά «να μην ντρέπονται που είναι ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας ότι μετά την ψήφο της δικαιολογημένης οργής ήρθε η ώρα της ψήφου ευθύνης.~11% στις εκλογές του 2009 συγκέντρωσε ένα ποσοστό 13,92%. Θέλω να κάνω μια έκκληση σε όλους τους ψηφοφόρους, που διαχρονικά στήριξαν στον Νομό μας αυτή την παράταξη και να τους πω να μην ντρέπονται που είναι ΠΑΣΟΚ. Να αφήσουν αυτούς που πήγαν ευκαιριακά σε άλλους σχηματισμούς, γιατί ήταν πάντα εκείνοι που δυστυχώς έβλαψαν κι εμάς. Και όπως ψήφισαν με θυμό την προηγούμενη φορά, τους καλώ αυτή τη φορά να ψηφίσουν με ευθύνη. Είναι νομίζω καθοριστικό, όχι για να αυξήσει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του. Αλλά γιατί την επόμενη ημέρα το ΠΑΣΟΚ θα είναι χρήσιμο, αρκεί βέβαια η όποια συμμετοχή ή στήριξη να έχει μια κόκκινη γραμμή. Και αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι να μη φύγει η χώρα από το ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανάκης.
Κάλεσε, δε, τους πολίτες «να σκεφθούν τα έργα που έγιναν στον Νομό, τις παρεμβάσεις, τις όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Να θυμίσω μόνο», όπως είπε, «ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια συμβολαιοποιήθηκαν στα Χανιά, συμπεριλαμβανομένων του αεροδρομίου, των βιολογικών καθαρισμών, της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, του παλιού Τελωνείου, του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, έργα ύψους πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Αμφιβάλω αν σε άλλο Νομό της χώρας έγιναν αυτό το διάστημα τόσα πολλά έργα», ανέφερε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ
Ο κ. Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι «δεν ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα να είναι κυβέρνηση. Πλήρωσε αρκετά μεγάλο πολιτικό κόστος. Κόστος που δεν του αναλογούσε. Ενδιαφέρει όμως το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη που κυβέρνησε χρόνια τη χώρα, την επόμενη ημέρα να υπάρξει λύση. Και η λύση είναι μία. Όλα τα άλλα απαντούν σε εσωτερικές ανάγκες των κομμάτων να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Η λύση είναι μία. Δεν φτάνει μόνος του ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ, γιατί ήδη δεν έχουν συμμάχους. Ποιοι είναι οι σύμμαχοί τους; Μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μπορεί να δώσει τη μάχη στην Ευρώπη. Και όταν λέμε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης δεν εννοούμε κυβέρνηση με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το έσχατο. Το σοβαρό είναι ότι όταν θα γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση, αυτή πρέπει να έχει ενωμένες όλες τις υγιείς δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Δεν περισσεύει κανείς. Με αυτή τη λογική πρέπει να προσέλθουμε στις κάλπες και όχι με τη λογική της πόλωσης. Καλό είναι, λοιπόν, να βγουν δυναμωμένα τα κόμματα που θα οδηγήσουν και θα αναγκάσουν τους εκπροσώπους τους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να συνομιλήσουν και να πάμε να διαπραγματευτούμε».
Ο κ. Δαμιανάκης πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση είναι δυνατή όταν έχει αρχή, μέση και τέλος. Η καταγγελία των όρων του Μνημονίου ισοδυναμεί με μία καταγγελία των όρων μιας δανειακής σύμβασης. Άρα, λοιπόν, γι’ αυτό και χθες (προχθές) ο κ. Τσίπρας έκανε την τούμπα και είπε ότι θα διαπραγματευτεί. Όταν το πρόγραμμά του όμως λέει καταγγελία πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει επαναδιαπραγμάτευση; Και πώς; Μόνος του; Με ποιους συμμάχους;»

«ΣΑΘΡΟ ΔΙΠΟΛΟ»
Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «στις 6 Μαΐου ο λαός αποφάσισε τον ενταφιασμό του διπολικού πολιτικού συστήματος. Ο λαός είπε ότι πλέον δεν υπάρχουν κόμματα τα οποία θα είναι οι δύο πόλοι, όπως γινόταν στο παρελθόν, που συγκέντρωναν το 75% των ψήφων. Αυτό κατεδείχθη. Άρα είμαστε σε ένα πολυπολικό κομματικό σύστημα και μέσα σε αυτό το σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Σήμερα έχει σχηματιστεί ένα δίπολο. Από τη μία η ΝΔ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δίπολο αυτό είναι σαθρό, γιατί σε καμία περίπτωση ούτε το ένα ούτε το άλλο κόμμα πήρε ή θα πάρει τα ποσοστά, τα οποία δημιουργούν τις βάσεις μιας αυτοδύναμης πλειοψηφίας. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα», ανέφερε ο κ. Δαμιανάκης υπενθυμίζοντας ότι βασικά αιτήματα των πολιτών είναι να μείνει η χώρα εντός του ευρώ και να υπάρξει σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. «Πάνω σε αυτά πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να απαντήσουν με υπευθυνότητα, γιατί πρέπει να ικανοποιήσουν αυτή την απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΝΔ
Ο κ. Δαμιανάκης επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε μια μεγάλη εθνική περιπέτεια ζητώντας την αυτοδυναμία του. Και βέβαια όταν είδε το αποτέλεσμα των εκλογών κάλεσε σε συστράτευση τη Δεξιά. Και προσήλθαν η κα Μπακογιάννη και κάποιοι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Θέλω να ρωτήσω: Ξέχασε κανείς Έλληνας πολίτες, κανείς Χανιώτης, τις αντιπαραθέσεις και τις αμείλικτες συγκρούσεις ΝΔ - Δημοκρατικής Συμμαχίας; Ξέχασε κανείς ότι ο κ. Σαμαράς διέγραψε την κα Μπακογιάννη επειδή ψήφισε το Μνημόνιο, το οποίο στη συνέχεια ψήφισε και ο κ. Σαμαράς και σήμερα έρχονται μαζί να δώσουν λύση προοπτικής για τη χώρα; Νομίζω ότι οι Έλληνες ξεχάσαμε πολύ γρήγορα, στο πλαίσιο του άγχους της διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης, τα πέντε χρόνια διακυβέρνησής τους. Καμία αυτοκριτική. Καμία ανάληψη ευθύνης. Γιατί έφυγαν νύχτα, έκλεισαν νύχτα τη Βουλή, οργίασαν τα σκάνδαλα επί των ημερών τους. Και σήμερα, χωρίς να ζητήσουν καμία συγγνώμη, επαγγέλλονται να δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας, ανασύροντας από το παρελθόν ακόμη και ψυχροπολεμικά μηνύματα».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Δαμιανάκης άσκησε δριμεία κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για πολυγλωσσία. «Ή ο κ. Τσίπρας έχει άγνοια κινδύνου ή είναι τόσο μεγάλες οι αντιφάσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνουν προς τα έξω μηνύματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα και στην Ευρώπη. Όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρώτη πράξη της κυβέρνησης θα είναι η καταγγελία του Μνημονίου. Αυτή η καταγγελία χθες, στη διακαναλική συνέντευξη του κ. Τσίπρα, έγινε επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, αλλά χωρίς τσαμπουκά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμιανάκης.
Και συνέχισε: «Ο κ. Τσίπρας είπε πρόσφατα ότι θα καταγγείλει τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ. Με ανοιχτά εθνικά μέτωπα. Χθες, στη διακαναλική συνέντευξη, είπε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Ρωτώ: ήταν συνεπής τότε ή είναι συνεπής τώρα; Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για 100.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. Χθες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα προσλάβουν μόνο νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία. Μην ξεχνάτε ότι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ οι μόνες προσλήψεις που έγιναν στο Δημόσιο ήταν 3.500 νοσηλεύτριες στα Νοσοκομεία της χώρας γιατί πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για μια Αριστερά προοδευτική. Όμως, ο κ. Τσίπρας πήρε ό,τι παρασιτικό, ό,τι ενοχλητικό, ό,τι ατομικιστικό, ό,τι ρουσφετολογικό από εμάς -να τα χαίρεται- και σήμερα αυτοί που έκαναν το πρόγραμμα του 2009 εμφανίζονται, σε παροχολογία, χειρότεροι από το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου, που δεν είχε επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης».

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ 'ΛΑΘΟΣ' ΤΟΥ 2009
Καταλήγοντας, ο κ. Δαμιανάκης τόνισε ότι «ανήκω στο ΠΑΣΟΚ πάντα, χωρίς κωλοτούμπες και χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή της πολιτικής μου στάσης. Ό,τι προοδευτικό, ό,τι μεταρρυθμιστικό, ό,τι αναπτυξιακό έγινε σε αυτή τη χώρα, με κορύφωση την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει καμία περίοδος στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, που μία παράταξη έκανε τόσα πολλά, ξεκινώντας από τρομερές μεταρρυθμίσεις, από τη θεμελίωση ενός κοινωνικού κράτους, από μεγάλα έργα στη χώρα. Αυτά έκανε το ΠΑΣΟΚ. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια ωρολογιακή βόμβα. Μια βόμβα που έσκασε στα χέρια του. Και το λάθος της πολιτικής ηγεσίας ήταν ότι έκρινε πως μπορούσε να διαχειριστεί μόνη της την πορεία μιας συντετριμμένης χώρας από την πενταετή διακυβέρνηση της ΝΔ. Και αυτό το πλήρωσε. Και οι πολίτες μας τιμώρησαν. Άραγε μέσα σε αυτόν τον δικαιολογημένο θυμό, για όλα αυτά που έγιναν και τα οποία πλήγωσαν την κοινωνία και τους πολίτες, τελικά έμεινε η χώρα στην Ευρωζώνη; Έμεινε η χώρα στο ευρώ, κάτι που αποτελεί σήμερα το καθολικό αίτημα των ψηφοφόρων; Έμεινε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στις εκλογές της Κυριακής θα πρέπει οι πολίτες να ζυγίσουν την ψήφο τους, να σταθμίσουν τι θα ψηφίσουν».


Kallikrates Chania:ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ:-«Λύση η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου