ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΝΕΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ-Μνήμη ηρώων

Όπως δημοσιεύτηκε την 11-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Συγκινητικές οι στιγμές για όλους όσοι παρέστησαν το απόγευμα του Σαββάτου στην επιμνημόσυνη δέηση τιμής και μνήμης για τους Στερνιανούς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την κατοχή.
Στον τόπο του μαρτυρίου, στην αρχή του χωριού σήμερα, βρίσκεται το μνημείο τους, όπου, την αποφράδα εκείνη ημέρα γαζώθηκαν δέκα παλληκάρια από τα πολυβόλα των εισβολέων κατακτητών!
Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν κληρικοί Ενοριών του Ακρωτηρίου με παρόντες τον δήμαρχο Χανίων Μαν. Σκουλάκη, τον αντιδήμαρχο Μαν. Λιονάκη, τον τέως δήμαρχο Ακρωτηρίου Μιχ.  Κυνηγό, τον τέως και υποψήφιο βουλευτή Κυρ. Βιρβιδάκη, το Δημοτικό Σχολείο με το Νηπιαγωγείο, τα παιδιά των οποίων έτρεξαν αγώνα δρόμου στη μνήμη των νεκρών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο: η Ριζίτικη παρέα των Στερνών και αξιωματικούς της Αεροπορίας. Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης τόνισε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στους δέκα Στερνιανούς αγωνιστές που δίνοντας τη ζωή τους ενέγραψαν με το αίμα τους στη συνείδησή μας το παράδειγμα της αντίστασης. Το παράδειγμά τους αυτό, αποτελεί για όλους εμάς τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα μας και που όλοι καλούμαστε καθημερινά να δίνουμε αγώνα ζωής».
Στην ομιλία της η καθηγήτρια φιλόλογος Μαρία Πατρελάκη, γραμματέας της ΙΛΑΕΚ, υπογράμμισε: «Σήμερα 71 χρόνια μετά, τιμούμε τη μνήμη τους, δεν ξεχνάμε τη θυσία τους και εμπνεόμαστε από αυτήν. Ζούμε αναμφισβήτητα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και παγκόσμια, ούτε μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και πολιτική και πρωτίστως ηθική. Υποβαθμίστηκε το περιβάλλον μας, αποξενωθήκαμε ο ένας από τον άλλο, χάθηκε το μέτρο από τη ζωή μας, η ανομία απειλεί την κοινωνική συνοχή. Βρισκόμαστε ασφαλώς σε μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το παλιό έχει πεθάνει ενώ το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί. Ομως, όλοι μαζί παραδειγματιζόμενοι από το ήθος και την στάση των ηρωικών προγόνων μας με θάρρος, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ενεργοποιώντας τις δημιουργικές μας δυνάμεις».


Kallikrates Chania:ΣΤΙΣ ΣΤΕΡΝΕΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ-Μνήμη ηρώων
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου