ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ-«Στη μάθηση δεν υπάρχει ηλικία»

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Οι γνώσεις δεν τελειώνουν ποτέ και στη μάθηση δεν υπάρχει ηλικία» επεσήμαναν οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων κατά την τελετή αποφοίτησης, αλλά και την εσπερίδα ευαισθητοποίησης στον θεσμό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Σ.Δ.Ε. Χανίων.
Στο Σ.Δ.Ε. Χανίων, «ένα αειφόρο σχολείο», αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Βενετία Δασκαλάκη, διευθύντρια του σχολείου, η οποία τόνισε πως το κλείσιμο κάθε σχολικής χρονιάς είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών για τους εκπαιδευτές, αλλά και τους εκπαιδευόμενους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στον Δήμο Χανίων και στους Δήμους Κισάμου και Πλατανιά, με δύο τμήμα εκτός έδρας, στο Κολυμπάρι και στην Κίσαμο.

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ
Οπως ανέφερε ο 37χρονος Χρήστος Αρώνης, απόφοιτος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, «είχα βγάλει μόνο το Δημοτικό Σχολείο και δούλευα στο Φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά δεν έπαιρνα την απόφαση να παρακολουθήσω το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μέχρι που με παρότρυναν φίλοι μου. Ηταν μια μοναδική εμπειρία, που μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση, ώστε να έχω καλύτερη σχέση με τον εαυτό μου, γνώρισα φίλους - συμμαθητές και καθηγητές».
Από την πλευρά της η 41χρονη Ευφροσύνη Ασβεστά, τόνισε πως «ήμουν άνεργη και επειδή τα παιδιά μου πήγαιναν στο Γυμνάσιο, σκέφτηκα ότι παρακολουθώντας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας θα μπορούσα να τα βοηθήσω καθώς εγώ δεν είχα τελειώσει το Γυμνάσιο. Ετσι ξεκίνησα αυτό το ταξίδι στη γνώση και θα παρότρυνα όποια/όποιον το σκέφτεται να το υλοποιήσει. Διότι οι γνώσεις δεν τελειώνουν ποτέ και δεν υπάρχει ηλικία στη μάθηση».
Οι 37χρονοι Αντριαν και Κοζέτ Μαλόκου, ζευγάρι στη ζωή, αλλά και συμμαθητές στο ίδιο θρανίο του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, που αποφοίτησαν προχθές, μιλώντας για την απόφαση να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο Σ.Δ.Ε. Χανίων, τόνισαν πως: «Υπήρξε ένα κενό στη ζωή μας που δεν μπορέσαμε να διευθετήσουμε λόγω μετανάστευσης στην Ελλάδα και επειδή τα ελληνικά μας ήταν φτωχά θέλαμε να τα εμπλουτίσουμε. Παράλληλα, σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας που πήγαιναν σχολείο. Το πρωί δουλεύαμε και το βράδυ παρακολουθούσαμε τα μαθήματα, όμως, παρά την κούραση, η εμπειρία της μάθησης και της γνώσης μας 'ξεκούραζε' από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Κάναμε φίλους, εμπλουτίσαμε το λεξιλόγιο, τις γνώσεις... Σίγουρα ήταν μια εμπειρία που άξιζε και θα έπρεπε να ακολουθήσει όποιος/όποια το επιθυμεί αλλά διστάζει».
Στη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας στο Σ.Δ.Ε. αναφέρθηκε η Γεωργία Παπαδάκη, σύμβουλος Σταδιοδρομίας. Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι Β’ Κύκλου μίλησαν για τις εμπειρίες τους από το Σ.Δ.Ε. Ακολούθησε παρουσίαση των project όπως: Θεατρικό εργαστήριο με το έργο 'Ο Πα-τούχας' - Θεατρολογία, Ιστορία Θεάτρου, 'Τα Μουσεία και οι γειτονιές της πόλης μας', 'Κινηματογράφος' - Κινηματογραφικό Εργαστήρι,  'Μεσογειακή διατροφή ή Χάμπουργκερ και Coca - Coca', 'Τυποποίηση, συσκευασία προϊόντων, ανακύκλωση και συμπεριφορά καταναλωτών'. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απονομή τίτλων Β’ Κύκλου και περιγραφική αξιολόγηση Α’ Κύκλου.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα: Τραγούδι από τον Ιστορικό Λαογραφικό Σύλλογο 'Κρητικές Μαδάρες', μουσική από τον μαθητή του Σ.Δ.Ε. Χανίων, Μιχάλη Λουφαρδάκη και το συγκρότημά του, χορός από τον Παγκρήτιο Σύλλογο.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) οργανώνει εκδήλωση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στο θεσμό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας σήμερα, στις 8 το βράδυ, στον  προαύλιο χώρο του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κισάμου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες με θέματα: 'Το Σ.Δ.Ε. Χανίων, ένα αειφόρο σχολείο' Βενετία Δασκαλάκη, διευθύντρια, 'Η παρουσία των συμβούλων στο Σ.Δ.Ε.' Μαρία Μαυριγιαννάκη, σύμβουλος Σταδιοδρομίας Μαρία Παπαδογιάννη, 'Εμπειρίες από το Σ.Δ.Ε' Γιώργος Κονταξάκης, απόφοιτος,  Παρουσίαση Projects κ.ά.


Kallikrates Chania:ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ-«Στη μάθηση δεν υπάρχει ηλικία»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου