ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-«Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως δημοσιεύτηκε την 06-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Στις 17 Ιουνίου ο λαός θα πρέπει να ολοκληρώσει το βήμα ανατροπής του μνημονίου στηρίζοντας τη ρεαλιστική, προοδευτική προοπτική διεξόδου της χώρας από την κρίση που σηματοδοτεί ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο διδάκτωρ Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Γιάννης Τόλιος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν μιλήσει στο Τσιράκειο Ιδρυμα στον Σκινέ Χανίων σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος με θέμα: «Μνημόνιο - Αγροτικός Τομέας».
Ο κ. Τόλιος υπογράμμισε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι αν η ελληνική κοινωνία «θα συνεχίσει να βαδίζει στο μνημονιακό πρόγραμμα του οποίου είδαμε τα αποτελέσματα ή θα ανατρέψει αυτή την πορεία» και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν ουσιαστικά σαν πρόγραμμα το μνημόνιο. Εμείς λέμε όχι, λέμε ότι θα καταργήσουμε την πολιτική του μνημονίου και η πρώτη γραμμή που θέτουμε είναι να πάρουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης εκείνων που έχουν πληγεί (μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων)».
Ο κ. Τόλιος επεσήμανε ακόμα ότι σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει με νόμο τις μειώσεις μισθών, του επιδόματος ανεργίας και τις διάφορες περικοπές επαναφέροντας την κατάσταση εκεί που βρίσκονταν πριν από την υπογραφή του μνημονίου.  

ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Σε ό,τι αφορά το χρέος και τη δανειακή σύμβαση ο κ. Τόλιος επεσήμανε ότι «εδώ που έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει αυτό το τεράστιο χρέος» και συμπλήρωσε: «Αρα επιδίωξή μας είναι να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Αν σε περίπτωση που τεθεί ένα εκβιαστικό δίλημμα ότι δεν σας δίνουμε νέο δάνειο ή σταματήσει η χρηματοδότηση, εμείς μοιραία θα οδηγηθούμε στην άρνηση αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων και αυτά τα τοκοχρεολύσια σε πρώτη φάση είναι αρκετά σε ύψος δαπανών για να μπορέσουμε να περπατήσουμε τα επόμενα χρόνια».
Ο κ. Τόλιος υπογράμμισε επίσης ότι σε περίπτωση που είτε ακυρωθεί είτε καταγγελθεί αυτή η δανειακή σύμβαση «εκ μέρους μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε στάση πληρωμής του χρέους (μορατόριουμ) και να μην πληρώσουμε αυτά τα τεράστια τοκοχρεολύσια, άρα έχουμε τους αναγκαίους πόρους που μπορεί η ελληνική κοινωνία να προχωρήσει και να κερδίσει έναν χρόνο για να κάνει παραγωγική ανασυγκρότηση».

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Αναφερόμενος στην παραγωγική ανασυγκρότηση ο κ. Τόλιος αναφέρθηκε στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που συνδέονται για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να μπουν κάτω από δημόσιο έλεγχο και οι τράπεζες να στηρίζουν κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.
Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παραγωγική διαδικασία να αναζωογονηθεί με πολιτικές που θα εφαρμοστούν, ενώ έκανε λόγο για ελάφρυνση των αγροτικών δανείων και των δανειών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης, σημείωσε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση συνδέεται με την εφαρμογή μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης στο φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της διαρροής πόρων στο σκέλος των εσόδων, αλλά και των δαπανών («από μίζες και κακοδιαχείριση», όπως είπε), όπως και από «δαπάνες για εξοπλιστικά τα οποία δεν συνδέονται με την εθνική άμυνα της χώρας, αλλά εξυπηρετούν άλλα σχέδια».

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
«Ολα αυτά δεν πρέπει να κατανοούνται απλώς σαν ιδέες που πρέπει κάποιος να τις ενστερνίζεται, αλλά θα γίνουν διά αναθέσεως... Θα υπάρξουν δυσκολίες και δεν είναι μια πορεία σπαρμένη με ροδοπέταλα. Θα υπάρξουν αντιστάσεις και γι’ αυτό χρειάζεται η δραστήρια και ενεργητική στήριξη του προγράμματος από τον ελληνικό λαό. Πιστεύουμε ότι αν υπάρξει αυτή η στήριξη, έχουμε τη δυνατότητα να αποτινάξουμε έναν νεοραγιαδισμό που καλλιεργείται το τελευταίο διάστημα ώστε να δώσουμε μια προοπτική και μια ελπίδα στον ελληνικό λαό και τη νέα γενιά», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Τόλιος.   

Χρειάζονται αλλαγές πανευρωπαϊκά
Ερωτηθείς ο κ. Τόλιος αν μπορεί να υπάρξει ακύρωση του μνημονίου χωρίς έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σχολίασε ότι η κρίση δεν είναι αποκλειστικά ελληνική και συνεπώς το πρόβλημα που ήδη έχει γίνει ορατό και στην Ισπανία και στην Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά.
«Βλέπουμε ότι η Ευρωζώνη έτσι όπως οικοδομήθηκε έχει πρόβλημα. Ασφαλώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτάσσει την αποδέσμευση από το ευρώ. Από την άλλη, όμως, όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το οικοδόμημα της Ευρωζώνης δεν το δέχονται σαν πολιτικές και κατευθύνσεις. Το όραμά μας για μια Ευρώπη των λαών και των εργαζόμενων παραμένει και εδώ ακριβώς είναι ο αγώνας του ελληνικού λαού για να ανατρέψει το μνημόνιο και να αμφισβητήσει αυτές τις πολιτικές δίνοντας μια δυναμική και ένα κουράγιο και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που αυτή τη στιγμή όλο και περισσότερο νιώθουν αυτά που έχουμε κι εμείς υποστεί».
Συνεχίζοντας ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για την ίδια την Ευρωζώνη. «Το κόστος σύμφωνα με τις δικές τους αναλύσεις ξεπερνάει τα 1.300 δισ. ευρώ. Αρα δεν είναι δικό μας το πρόβλημα. Είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά όχι το όλον πρόβλημα. Με αυτή την έννοια χρειάζεται να το ξανασκεφτούν», σημείωσε μεταξύ άλλων.  



Kallikrates Chania:ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-«Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου