ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-Στόχος η αυτοδυναμία

Όπως δημοσιεύτηκε την 13-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η αυτοδυναμία είναι ο πρωταρχικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όπως τόνισε χθες από τα Χανιά η υποψήφια βουλευτής Β' Αθήνας Σοφία Σακοράφα, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, την πάγια άποψη της ηγεσίας και των στελεχών του κόμματος ότι ακόμη και αν καταγγελθεί το Μνημόνιο οι δανειστές της χώρας θα συνεχίσουν να παρέχουν κανονικά τις δόσεις των χρημάτων.
Η  κα Σακοράφα είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις, χθες από το πρωί, με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους στην Αστυνομική Διεύθυνση, με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα και με εκπροσώπους αθλητικών σωματείων, ενώ το βράδυ μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, η κα Σακοράφα επεσήμανε ότι «για εμάς, πιστεύω και για τον κάθε πολιτικό φορέα που κατεβαίνει αυτή τη στιγμή στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η προσπάθεια είναι, προεκλογικά, ο καθένας από εμάς να αποκτήσει την αυτοδυναμία ή έστω τη δυνατότητα να μπορέσει να πάει στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να έχει τον απαραίτητο αριθμό εδρών, ώστε να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τα άλλα κόμματα. Εμείς αυτό θα το επιδιώξουμε πάρα πολύ», είπε και συνέχισε: «Από ’κει και πέρα, αν δημιουργήθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί στις 6 Μαΐου, που άλλαξαν τα πράγματα, πιστεύω ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ανατρεπτικές και θα δώσουν σε όλους μας τη δυνατότητα -και το λέω για τα κόμματα με τα οποία είμαστε πολύ πιο κοντά σε θέσεις και απόψεις όσον αφορά και το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση- να μπορέσουμε να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε, να συμφωνήσουμε σε μια προγραμματική βάση μετά τις εκλογές, διότι στη δική μας την κουλτούρα το θέμα της συνεργασίας είναι κυρίαρχο και πρωτεύον».
Η κα Σακοράφα υπογράμμισε ότι «οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι οι πιο κρίσιμες τα τελευταία πενήντα χρόνια. Είναι πολύ σημαντικές για εμάς, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα γίνει η μεγάλη ανατροπή και θα είναι ανατροπή όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα. Φαίνεται ότι ο λαός το έχει πάρει απόφαση και ότι θα ψηφίσει μια κυβέρνηση Αριστεράς. Ο λαός έχει πάρει απόφαση, πιστεύει και το απέδειξε σε όλη αυτή τη διαδικασία των δύο τελευταίων χρόνων, αλλά κυρίως των τελευταίων εκλογών, ότι η δική του συμμετοχή είναι πολύ σημαντική και στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, αλλά κυρίως στη διαμόρφωση του δικού του μέλλοντος. Εμείς δεν ζητάμε λευκή επιταγή, δεν ζητάμε λευκή εξουσιοδότηση, ζητάμε από τον λαό να είναι 'παρών', να είναι δίπλα μας, όπως το έκανε τα δύο τελευταία χρόνια, στις πλατείες, στις γενικές συνελεύσεις, να μας δώσει δύναμη, να σταθεί δίπλα μας αρωγός, αλλά κυρίως να σταθεί δίπλα μας σαν ελεγκτής και κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού».
Η υποψήφια βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δανειακή σύμβαση, τονίζοντας ότι «χρειάζεται διαπραγμάτευση, όχι επαναδιαπραγμάτευση, διότι εγώ πιστεύω ότι διαπραγμάτευση δεν έγινε ποτέ. Διαπραγμάτευση, λοιπόν, χρειάζεται, με την έννοια των όρων που, κατά τη δική μας άποψη, είναι όροι απεχθείς. Είναι όροι δόλιοι, είναι όροι λεόντειοι, γιατί αφορούν και εξυπηρετούν μόνο τη μία πλευρά, που είναι η πλευρά των δανειστών. Όταν υπάρχουν συμβάσεις, στις συμβάσεις υπάρχουν δύο μέρη. Και στα δύο μέρη θα πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση. Εάν χάσουν θα πρέπει να χάσουν και οι δύο τα ανάλογα και αν κερδίσουν θα πρέπει και οι δύο να κερδίσουν και οι δύο τα ανάλογα. Στην προκειμένη περίπτωση της σύμβασης που έχει υπογραφεί εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αυτοί που κερδίζουν μόνο είναι οι πιστωτές και όχι ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός μόνο χάνει».
Ερωτηθείσα από τα 'Χ.Ν.' αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτική λύση στην περίπτωση που (ως πιθανότητα και όχι ως κινδυνολογία) η βασική του υπόθεση περί συνέχισης της χρηματοδότησης ακόμη και αν καταγγελθεί το Μνημόνιο αποδειχθεί λανθασμένη, η κα Σακοράφα απάντησε: «Θα σας επισημάνω ότι είναι στο επίπεδο της κινδυνολογίας. Με την έννοια ότι αυτοί οι ίδιοι, οι οποίοι τη μια στιγμή απειλούν ότι 'ή υπογράφετε Μνημόνιο ή χρεοκοπείτε' 'ή υπογράφετε Μεσοπρόθεσμο ή δεν παίρνετε λεφτά για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις' 'ή ευρώ ή δραχμή' είναι οι ίδιοι που την ίδια στιγμή λένε ότι αν πάψουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, οι ίδιοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι θα καταρρεύσει συθέμελα όλο αυτό που λέμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα σας θυμίσω ότι αυτή τη στιγμή η Ισπανία βρυχάται, η Ιταλία βογκά και παράλληλα έχουμε άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει με αυτή τη διαδικασία. Αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη της Ελλάδας».
Κληθείσα από τα 'Χ.Ν.' να σχολιάσει τη 'στέγαση' στον ΣΥΡΙΖΑ ετερόκλητων δυνάμων (συνδικαλιστών πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ.ά.), υπό την 'ομπρέλα' του Μνημονίου, με τις οποίες ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν σε σύγκρουση, σε πλείστες περιπτώσεις, παλαιότερα, η κα Σακοράφα απάντησε ότι «αυτοί που υποστηρίζουν το Μνημόνιο είναι αυτοί που υποστηρίζουν σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Υποστηρίζουν τις πολιτικές των αγορών. Εμείς δεν υποστηρίζουμε αυτό. Υποστηρίζουμε κάτι άλλο. Από την άλλη, είναι φυσικό σε μια διαδικασία που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη αναταραχή να υπάρχουν μετακινήσεις ανθρώπων, της βάσης λέω εγώ πάντα, οι οποίοι προδόθηκαν από έναν πολιτικό φορέα τον οποίο πίστεψαν για πάρα πολλά χρόνια, που είχαν ιδέες, είχαν αξίες, είχαν ιδανικά και τις οποίες αξίες και ιδανικά φυσικά και δεν τα έχουν χάσει ποτέ και στα οποία πιστεύουν. Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις και να πεις ότι ήταν το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της μίζας, της ρεμούλας και ότι επωφελήθηκαν από όλη αυτή τη διαδικασία. Και είναι φυσικό να βρουν στέγη σε έναν πολιτικό φορέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή εκφράζει αυτές τους τις απόψεις. Αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, που κατά τη δική μου άποψη είναι γκεμπελικές μέθοδοι, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο πολιτικό προσκήνιο αυτή τη στιγμή που τα πράγματα είναι κρίσιμα για την πατρίδα μας», κατέληξε η κα Σακοράφα.


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-Στόχος η αυτοδυναμία
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου