ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Επεισοδιακή συνεδρίαση για τα αιολικά πάρκα

Όπως δημοσιεύτηκε την 22-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ και ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΓΔΑΝΙΔΗ
Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης με συμβούλους να ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες αλλά και να πιάνονται στα χέρια με μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ.
Αιτία των έντονων αντεγκλήσεων στάθηκε η θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής, με ψήφους 5-4, για την κατασκευή Υβριδικού Πάρκου (Υδροηλεκτρικό - Αντλητικό Σύστημα 100MW) στην περιοχή Κουτράλια και Άνω Λιμνιά των Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, επένδυση την οποία κάτοικοι της περιοχής χαρακτηρίζουν «φαραωνική» και καταστροφική για το περιβάλλον.
Πέραν της λεκτικής επίθεσης προς τον περιφερειακό σύμβουλο Ν. Ξυλούρη, στον οποίο αποδόθηκαν και χαρακτηρισμοί, η ένταση 'χτύπησε κόκκινο' όταν κάτοικοι της περιοχής που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, εξοργισμένοι δε δίστασαν να εκσφενδονίσουν ποτήρια με νερό εναντίον των κ. Καλογερή και Αλεξάκη.
Στη συνέχεια μπήκε στη μέση ο κ. Ξυλούρης, με τον περιφερειακό σύμβουλο και τους πολίτες... να πιάνονται στα χέρια!
Τελικά, χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, οι διαπληκτισμοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν πήραν μεγαλύτερη έκταση.  

ΚΑΙ 'ΝΑΙ'... ΚΑΙ 'ΟΧΙ'
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι παρ’ ότι η Επιτροπή  ουσιαστικά είπε 'ναι' στην επένδυση που ζητά να προχωρήσει η εταιρεία «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.» (αφού εισηγήθηκε θετικά για τη δημιουργία του μεγάλου Υβριδικού Πάρκου), γνωμοδότησε αρνητικά για τα 3 από τα συνολικά 4 συνοδά έργα της επένδυσης.
Συγκεκριμένα, αρνητική ήταν η θέση της για την κατασκευή αιολικών πάρκων στις περιοχές Σπίνα των Δήμων Πλατανιά και Καντάνου - Σελίνου (ισχύος 28,9MW), Λαμπίνη του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου (ισχύος 9,35MW) και Καλής Συκιάς του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου (ισχύος 39,95MW).
Αντίθετα γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία αιολικού πάρκου ισχύος 11,9MW στη θέση Πλακάκια του Δήμου Πλατανιά.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης και θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής για τη Σπίνα, όπως και την Καλή Συκιά, οι ενστάσεις αφορούν στην ύπαρξη γυπαετών την οποία έχει καταγράψει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την οποία λαμβάνει υπόψη της η σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την περίπτωση του αιολικού πάρκου στη Λαμπινή, ο κ. Καλογερής επεσήμανε ότι οι αντιρρήσεις αφορούν στις χρήσεις γης αφού στην περιοχή υπάρχει γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Η εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης πρόκειται πλέον να αποσταλεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση.   

ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ
Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με πολίτες από όλη την Κρήτη να δίνουν δυναμικό 'παρών' και στις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση του Υβριδικού Πάρκου (100 MW) στην περιοχή Κουτράλια και Άνω Λιμνιά των Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου Σύλλογοι της περιοχής μιλούν για μια «φαραωνική επένδυση» που όπως λένε θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής καθώς η επένδυση γίνεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος.
Επίσης, τονίζουν ότι, εκτός των άλλων, με τον σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επένδυση αυτή θα έχει μόνο κέρδη για τους ιδιοκτήτες και οδυνηρές παρενέργειες για την υγεία των κατοίκων.
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα για το Αποπηγάδι ο Κωστής Πετράκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.' επεσήμανε σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής: «Η θέση του Παγκρήτιου Δικτύου και δική μας είναι ότι πρέπει να ανασταλούν όλες οι αδειοδοτήσεις μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο και να γίνει ένας στρατηγικός χωροταξικός σχεδιασμός περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει για την Κρήτη. Γίνεται ένας χαμός. Ήδη γίνονται δύο fast track. Δεν μπορούμε να γνωμοδοτούμε γι' αυτό το έργο τη στιγμή που τρέχουν παράλληλα άλλα 2.500MW. Τα οποία μάλιστα 2.500MW καλύπτουν, όπως ειπώθηκε και κατά τη συνεδρίαση, 6 φορές τις ανάγκες της Κρήτης!».
Ο κ. Πετράκης υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι λογικό να γνωμοδοτεί η Επιτροπή ξεχωριστά για το κάθε υποέργο όταν όλα τα έργα αφορούν σε μια ενιαία επένδυση. «Μιλάμε για ένα ενιαίο έργο, το οποίο το τεμάχισαν προφανώς για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις του κόσμου και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις», είπε σχετικά και πρόσθεσε: «Εμείς ως Πρωτοβουλία βλέπουμε το έργο συνολικά. Αν το έργο εγκριθεί δεν θα εξαιρεθεί η Σπίνα παρ’ ότι η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά. Συνεπώς, συνεχίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα του Δικτύου που είναι αγώνας όλης της Κρήτης».
Καταλήγοντας ο κ. Πετράκης σημείωσε ότι οι κάτοικοι δεν πρόκειται να εφησυχάσουν, ενώ είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν αν χρειαστεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Kallikrates Chania:ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Επεισοδιακή συνεδρίαση για τα αιολικά πάρκα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου