ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ-“Ναι” σε παραμονή στην ευρωζώνη

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-06-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Η Δημοκρατική Αριστερά θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει στις 18 Μαΐου προοδευτική κυβέρνηση με κεντρικούς άξονες την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και τη διεξοδική διαπραγμάτευση για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε ανοιχτή ομιλία που πραγματοποίησε χθες στη πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.  
Ο κ. Κουβέλης τόνισε σχετικά ότι η χώρα «δεν μπορεί να πορεύεται άλλο χωρίς την κυβερνητική της έκφραση» και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή των πολιτικών εκείνων δυνάμεων που θα σχηματίσουν κυβέρνηση.
«Η Δημοκρατική Αριστερά με τον πιο δημόσιο, πιο σαφή και συγκεκριμένο τρόπο έδωσε στη δημοσιότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας με 7 θέσεις και δύο βασικούς άξονες: Ότι η πολιτική που θα ασκηθεί πρέπει να είναι προοδευτική και να εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και η δεύτερη "κόκκινη γραμμή" είναι να αρχίσει αμέσως η επίμονη, συστηματική και διεξοδική διαπραγμάτευση για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από τους δυσμενείς όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει αμέσως να διεκδικηθεί η χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως τα τέλη του 2017 για να μπορέσει η χώρα να ανασάνει».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να επανέλθει η μετενέργεια και να αρθεί άμεσα ο "μνημονιακός νόμος" για τους κατώτατους μισθούς.
Επίσης, επεσήμανε ότι θα πρέπει να παταχθεί η παραοικονομία που, όπως είπε, «λεηλατεί το 30% του ΑΕΠ» και η διαφθορά που ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για το 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτείνει η ΔΗΜ.ΑΡ. και το οποίο θα στηρίζεται στη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κατηγόρησε επίσης τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα οι κυβερνήσεις τους μεταπολιτευτικά.
«Πρέπει να τσακιστεί αυτό το πολιτικό σύστημα που γέννησε διαφθορά, αδιαφάνεια, μίζα. Το πολιτικό σύστημα δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Ηταν το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών των εκφραστών του τότε δικομματισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που ανέπτυξε ένα προστατευτικό κέλυφος ατιμωρησίας. Εκεί μέσα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που οδηγεί στην παραγραφή. Εκεί και το υπερβολικό κόστος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, εκεί και η απαράδεκτη βουλευτική ασυλία, εκεί μέσα και οι αποζημιώσεις των πολιτικών προσώπων την ώρα που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται. Κι αυτά είναι ζητήματα που έχουν σχέση με ένα πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε μακριά από κοινωνικούς ελέγχους», ανέφερε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μόνο η Zίμενς, δεν είναι μόνο οι αμυντικές δαπάνες... Είναι και άλλα πολλά τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί και κρύβονται γι’ αυτό και η ΔΗΜΑΡ ζητά να ελεγχθούν όλα τα πολιτικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν από το 1974 έως σήμερα δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και εκτέλεσης έργων... και να οδηγηθούν στον ποινικό δικαστή εκείνοι που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα».
Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «η μονομερής καταγγελία του μνημονίου θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ»
«Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί να υπάρξει κυβέρνηση. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και πρέπει να κυβερνηθεί προοδευτικά στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας η Δημοκρατική Αριστερά έχει προτείνει 7 συγκεκριμένες θέσεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή και λευκή εξουσιοδότηση», ανέφερε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η χώρα δικαιούται και ταυτόχρονα μπορεί στη βάση μιας συγκεκριμένης προοδευτικής πολιτικής να βρει δρόμους διεξόδου και να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει με συνευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Προτάσεις για την ανάπτυξη
Λίγο πριν την προγραμματισμένη ομιλία του, ο κ. Κουβέλης επισκέφθηκε το Εμπροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και παρουσίασε στα μέλη της Διοίκησης τις προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. για την ανάπτυξη.
«Η χώρα για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει δεν αρκεί μόνο να αποδεσμευτεί από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου. Αυτό είναι διεκδίκηση αναμφισβήτητη. Ταυτόχρονα πρέπει να ξεκινήσει η αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πολιτική για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και της μεγαλύτερης και η Δημοκρατική Αριστερά  προτείνει και διεκδικεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιωτικής διαδικασίας των τραπεζών να υπάρξει δέσμευση έτσι ώστε μέσα από ολοκληρωμένα 3ετή σχέδια και προγράμματα να χρηματοδοτηθεί η αγορά με το 25% αυτών των κεφαλαίων».
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι «η αγορά έχει στεγνώσει, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα εκτός από το πλήγμα που δέχονται οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να τροφοδοτείται η έτσι κι αλλιώς καλπάζουσα ανεργία».
«Πρέπει να διευρυνθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και μάλιστα με όρους ποιοτικής μεγέθυνσης αν θέλουμε -και μπορούμε- να διεκδικήσουμε ως χώρα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης προοδευτικής πολιτικής εκτός από την ανακούφιση της κοινωνίας και των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων να ενισχύσουμε την παραγωγική διαδικασία και γενικότερα τη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουβέλης.


Kallikrates Chania:ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ-“Ναι” σε παραμονή στην ευρωζώνη
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου