ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ-Στο φως υστερομινωικά ευρήματα

Όπως δημοσιεύτηκε την 14-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τον μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο κεραμικό κλίβανο της υστερομινωικής περιόδου στην Κρήτη αποκάλυψε η αρχαιολογική ανασκαφή, στον οικισμό 'Χαλασμένος' στην περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου.
Πρόκειται για έναν από τους τρεις κεραμικούς κλιβάνους που σώζονται στην Κρήτη και αποτελεί εξαιρετικό εύρημα.
Τον υστερομινωικό οικισμό 'Χαλασμένος', που βρίσκεται πάνω από το Μοναστηράκι και δίπλα από το φαράγγι του Χα, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο, από την αρχαιολόγο Μεταξία Τσιποπούλου.
«Πρόκειται», ανέφερε ο δήμαρχος, «για ένα ακόμα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της περιοχής όπου διαπιστώσαμε ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και το τελευταίο εύρημα του κεραμικού κλιβάνου αποτελεί μια πραγματική επιτυχία της ομάδας, που δουλεύει εδώ συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Νομίζω πως τόσο τα ευρήματα του οικισμού όσο και των υπολοίπων επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για ένα Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιεράπετρα, που θα φιλοξενήσει τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής».
Επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο καθηγητής Ντέιβιντ Ραπ, διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, ενώ συμμετέχουν και οι αρχαιολόγοι Μεταξία Τσιποπούλου και Γαρυφαλλιά Κωστοπούλου, οι συντηρήτριες Αννα Τσούπρα, Ματίνα Τζαρή και Κέιτλιν Μαχόνυ από το Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης.
Το έργο επιβλέπει η διευθύντρια Συντήρησης στο Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης Στεφανία Χλουβεράκη.


Kallikrates Chania:ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ-Στο φως υστερομινωικά ευρήματα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου