ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.-Πρόβλημα η σύνδεση με την ενδοχώρα

Όπως δημοσιεύτηκε την 11-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η  τακτική σύνδεση με την ενδοχώρα, για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα καθώς παρατηρείται έλλειμμα εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, που θα αλλάξουν την υφιστάμενη κατάσταση.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα των εργασιών της 19ης γενικής συνέλευσης του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης INSULEUR, που διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη από το Επιμελητήριο Λέσβου και στην οποία το Επιμελητήριο Χανίων εκπροσώπησαν οι κύριοι Χρήστος Μυλωνάκης και Στέλιος Γιακουμογιαννάκης.
Ο κ. Μυλωνάκης, μιλώντας στα 'Χ.Ν.', τόνισε ότι στη συνέλευση «αναδείχθηκε ότι τα προβλήματα όλων των νησιών της Ευρώπης είναι κοινά, με μεγαλύτερο εξ αυτών τη σύνδεση με την ενδοχώρα. Σε όλα τα νησιά υπάρχει ένα πρόβλημα στο να είναι βιώσιμες οι μεταφορές με την ενδοχώρα. Αναδείχθηκαν τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα μπορέσουν να επιδοτηθούν οι μεταφορές στις λεγόμενες άγονες γραμμές ώστε να υπάρχει καλή συγκοινωνία νησιών και ενδοχώρας και ανταλλάχθηκαν εμπειρίες για το πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της άρσης του καμποτάζ, ώστε να υπάρχουν βιώσιμες καλές υπηρεσίες τόσο για τους κατοίκους των νησιών και τους επισκέπτες, όσο και για τα αγαθά», επεσήμανε ο κ. Μυλωνάκης.
Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χανίων πρότειναν, στη διάρκεια της συνέλευσης, να υπάρξει άμεσα συνάντηση για τα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών με την επίτροπο Ναυτιλίας και Θαλασσίων Μεταφορών Μαρία Δαμανάκη και με την Επιτροπή Τουρισμού και Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος ότι η Κύπρος είναι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιουλίου και έως το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάκης, «επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός λόμπι, το οποίο θα έχει ισχυρή παρουσία στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, για την ανάδειξη των προβλημάτων των νησιών και την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων και προγραμμάτων στήριξής τους, ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι και να αναπτυχθεί ο τουρισμός και το εμπόριο προκειμένου τα νησιά να είναι αυτόνομα, κατά το δυνατόν, σε ό,τι αφορά την παραγωγή αγαθών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Θ. Καλογρίδης, τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ευρώπη, στη νησιωτική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου -άρα χρειάζονται ειδικές νησιωτικές πολιτικές από την Ε.Ε.-, κατέθεσε προτάσεις, οι οποίες συνοπτικά επικεντρώνονται: στη δημιουργία Οικονομικού Φορέα που θα διαχειρίζεται τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στη διεκδίκηση από την Ε.Ε. Ειδικού Ταμείου για τη Νησιωτικότητα, στη διεκδίκηση μεταφορικών υποδομών (λιμάνια, συνδυασμένες μεταφορές κ.λπ.), στις κοινοτικές ενισχύσεις για την κατασκευή πλοίων, στη δημιουργία «Νησιωτικού Παρατηρητηρίου», στον τουρισμό -που πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε. και να αναπτυχθεί μεταξύ των μελών του δικτύου του INSULEUR- καθώς και στην ανάδειξη του περιβάλλοντος μέσω της αειφόρου ανάπτυξης.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
Το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης INSULEUR δημιουργήθηκε το 2000 με πρωτοβουλία Επιμελητηρίων διαφόρων νησιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την επίλυση των κοινών προβλημάτων που πηγάζουν από τον νησιωτικό χαρακτήρα τους. Απώτερος στόχος ήταν η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των ευρωπαϊκών νησιών στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σήμερα το Δίκτυο αποτελείται από 35 Εμπορικά Επιμελητήρια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και διατηρεί συνεχή επαφή με τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, έχει στενή συνεργασία με την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Νησιών, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Συνεργάζεται στενά με διάφορους οργανισμούς, όπως την Επιτροπή Νησιών της Διάσκεψης των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιοχών της Ε.Ε. (CRPM), τη Μεσογειακή Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης (CMDD), την Ενωση Επιμελητηρίων της Μεσογείου (AS.CA.ME) και είναι μέλος του Ευρωεπιμελητηρίου.
Σημειώνεται, τέλος, ότι τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μαγιόρκα (Ισπανία) και πρόεδρος του INSULEUR Χουάν Γκουάλ ντε Τορρέλια Γκουάσπ καθώς και το Δ.Σ. του Δικτύου, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων του Γκόζο (Μάλτα), του Κάλιαρι (Ιταλία) και πολλών νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης.
Τη χώρα μας εκπροσώπησαν εκτός από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου Θ. Καλογρίδη και πολλά μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ Θ. Παπαθεοφάνους, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Κυκλάδων, Κρήτης, Πειραιά και ο κ. Π. Παπαδόπουλος του Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.-Πρόβλημα η σύνδεση με την ενδοχώρα
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου