ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ-Ανάγκη ανάδειξης του κρητικού ελαιολάδου

Όπως δημοσιεύτηκε την 11-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τα προβλήματα της ελαιοκομίας στην Κρήτη και ο απολογισμός των δραστηριοτήτων και της διαχείρισης του ΣΕΔΗΚ απασχόλησαν χθες τους εκπροσώπους των 21 Δήμων - μελών του, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στο κτήμα 'Πάνακρον' του Δήμου Αμαρίου στη Σχολή Ασωμάτων.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΗΚ, στο οποίο πρόεδρος επανεξελέγη ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ενώ στο 9μελές Συμβούλιο συμμετέχουν δύο ακόμα Ρεθυμνιώτες εκπρόσωποι: ο δήμαρχος Αμαρίου, Στέφανος Σημαντήρας που ορίστηκε διοικητικός γραμματέας και ο δημοτικός σύμβουλος Αγίου Βασιλείου, Στέλιος Βρυλλάκης, που ορίστηκε γραμματέας αρμόδιος για τα προγράμματα. Ταμίας του ΣΕΔΗΚ είναι ο αντιδήμαρχος Χανίων, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης.
Ο Γιώργος Μαρινάκης για μία ακόμα φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για να μη βρεθούν οι ελαιοπαραγωγοί μπροστά σε καταστροφικές συνέπειες και τόνισε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναδειχθεί πρώτα το κρητικό ελαιόλαδο ως σημαντικό κομμάτι της διατροφικής μας συνήθειας, ώστε ν' ανοίξουν κάποια στιγμή ουσιαστικότερα οι διεθνείς αγορές.
Ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ επανέλαβε επίσης πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κεντρική πολιτική για το ελαιόλαδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς, που τις περισσότερες φορές φτάνουν στο σημείο να ζημιώνονται από τη διαδικασία της παραγωγής του λαδιού.
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο Γιώργος Μαρινάκης παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ για την περίοδο που πέρασε (2011 - 2012) καθώς και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων που θα γίνουν την περίοδο 2012 - 2013. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Χανίων και οικονομικός γραμματέας του συνδέσμου, Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, παρουσίασε στα μέλη του συνδέσμου τον απολογισμό της οικονομικής διαχείρισης του ΣΕΔΗΚ και αναφέρθηκε στην εξέταση της δυνατότητας ρύθμισης των παλαιών οφειλών των Δήμων προς τον ΣΕΔΗΚ, αλλά και τη σκοπιμότητα τακτοποίησης των μειωμένων τρεχουσών συνδρομών τους, όπως αυτές καθορίζονται με την τροποποίηση του Καταστατικού.
Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ελαιοκομία τελευταία, με εισήγηση του επιστημονικού συμβούλου του συνδέσμου, Νίκου Μιχελάκη. Στην εισήγησή του ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο για τη στήριξη της ελαιοκομίας της Ε.Ε., το οποίο παραδόθηκε πρόσφατα στα κράτη - μέλη για να υποβάλουν μέσα στον Ιούλιο τις απόψεις τους καθώς επίσης και στην πορεία των τιμών, στην αποτελεσματικότητα της αποθεματοποίησης, στα προβλήματα της δακοκτονίας καθώς και στην ανάγκη αναδιοργάνωσης της εσωτερικής μας αγοράς.


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ-Ανάγκη ανάδειξης του κρητικού ελαιολάδου
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου