ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ-Κίνδυνος απένταξης έργων

Όπως δημοσιεύτηκε την 11-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Τον σοβαρό κίνδυνο απένταξης έργων, που αφορούν υποδομές και αναπλάσεις των Δήμων που προτείνονται για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ εξαιτίας δύο δυσμενών ρυθμίσεων που προβλέπονται σε πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, επισημαίνει με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτο, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
Οι ρυθμίσεις αυτές, αναφέρει ο δήμαρχος Χανίων, «κινούνται εις βάρος της ανάπτυξης και της αξιοποίησης πολύτιμων κοινοτικών κονδυλίων, σε μια περίοδο που τα έχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια και η χώρα γενικότερα και ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Α. Σαμαράς στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι «το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ» και «η παράκαμψη της γραφειοκρατίας ώστε να εκταμιευθούν το ταχύτερο κοινοτικοί πόροι».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκουλάκης καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς όπως προβούν ΑΜΕΣΑ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες επανεξέτασης των ρυθμίσεων βάσει των οποίων απαιτείται:
• άδεια δόμησης σε μελέτες έργων Αναπλάσεων και Διαμορφώσεων οι οποίες δεν προβλέπουν κάποιες ιδιαίτερες κατασκευές πλην των συνήθων δηλαδή πλακοστρώσεις, εξοπλισμό κοινοχρήστων χώρων, δημοτικό φωτισμό κ.λπ.
• έγκριση αρμοδίου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για μελέτες έργων σε Χαρακτηρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού Αρχαιολογικούς Χώρους και Κηρυγμένα Διατηρητέα Σύνολα, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τα αντίστοιχα αρμόδια όργανα αυτού.
Στην επιστολή του ο κ. Σκουλάκης τονίζει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους υπουργούς:
«Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.4067/2012 (κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους), από τις 9-07-2012 και μετά, για τις εργασίες που εκτελούνται σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους στο πλαίσιο Αναπλάσεων και Διαμορφώσεων απαιτείται εκτός της Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου και άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
Ήδη η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης με το υπ. αρ. 3102/15-06-2012 έγγραφό της μας ζητά την εφαρμογή των παραπάνω, δηλαδή περί έκδοσης Άδειας Δόμησης, τόσο για έργα που προγραμματίζονται να υποβληθούν για ένταξη όσο και για ήδη ενταγμένα έργα των οποίων δεν έχει προβεί ακόμα σε προέγκριση δημοπράτησής τους.
Επειδή η παραπάνω διαδικασία θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, σημαντικές καθυστερήσεις και πιθανότητα σοβαρών κινδύνων στα προτεινόμενα για ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα Αναπλάσεων και Διαμορφώσεων από τους Ο.Τ.Α, παρακαλούμε λόγω του επείγοντος του θέματος για την επίσπευση της σχετικής Απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (όπως προβλέπεται στο σχετικό άρθρο και όπως εξάλλου ίσχυε βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας) με την οποία θα καθορίζονται οι κατηγορίες κατασκευών ή εγκαταστάσεων για τις οποίες ΔΕΝ απαιτείται Άδεια Δόμησης καθώς και η διαδικασία ελέγχου τους από άποψης ασφάλειας και αισθητικής.
Επιπλέον στο παραπάνω έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής αναφέρεται η αναγκαιότητα, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 1δ του Ν.4030/2011, οι μελέτες των έργων Διαμορφώσεων και Αναπλάσεων δημόσιων κοινοχρήστων χώρων, οι οποίες δεν έχουν συνταχθεί μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να πρέπει να εγκρίνονται και από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Επί του ανωτέρω έχουμε να σας γνωρίσουμε ότι η παλιά πόλη Χανίων από το 1965 έχει κηρυχθεί στο σύνολό της Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 523/Β/16-08-1965 ) με Απόφαση Υπουργού Προεδρίας ενώ με νεότερη Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό της ως Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 241/21-09-2011).
Οποιαδήποτε λοιπόν Μελέτη, είτε Διαμόρφωσης - Ανάπλασης κοινόχρηστου χώρου είτε Αποκατάστασης - Αναστύλωσης κτισμάτων, εγκρίνεται από τα αρμόδια Όργανα του ΥΠ.ΠΟ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο - Τοπικά Συμβούλια Μνημείων).
Η διατύπωση λοιπόν του άρθρου 21 παρ. 1δ του Ν.4030/2011 ότι 'οι Μελέτες Αναπλάσεων και Διαμορφώσεων θα πρέπει να εγκρίνονται από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής' εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους περί διαφορετικής γνωμοδότησης δύο (2) διαφορετικών Οργάνων επί του ιδίου θέματος και Μελέτης με αποτέλεσμα την πιθανότητα αδιεξόδου στην έγκριση Μελετών που βρίσκονται σε χαρακτηρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού Αρχαιολογικούς Χώρους και Κηρυγμένα Διατηρητέα Σύνολα».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ-Κίνδυνος απένταξης έργων
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου