ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ-Κτηνοτρόφοι κατά Δήμου Χανίων

Όπως δημοσιεύτηκε την 25-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Ανικανότητα» ή ακόμα και «σκοπιμότητα» καταλογίζει ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων στον Δήμο Χανίων για την πολύμηνη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σφαγείων Χανίων.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι, ενώ οι ίδιοι προχώρησαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις εργασίες που είχαν αναλάβει και τα σφαγεία θα μπορούσαν να λειτουργούν ήδη από την 1η Απριλίου, με ευθύνη αποκλειστικά της Δημοτικής Αρχής ο φάκελος για ένταξη στο πρόγραμμα 'Αλέξανδρος Μπαλτατζής', που κατατέθηκε πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου, έχει επιστραφεί για διορθώσεις 3 φορές μέχρι στιγμής...   
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Γιώργος Βενετάκης, επεσήμανε ότι «την ευθύνη για το ότι δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα τα σφαγεία Χανίων την έχει αποκλειστικά ο Δήμος Χανίων» και πρόσθεσε ότι η υπόσχεση που είχε δώσει ο δήμαρχος Χανίων ότι θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση που ο ίδιος είχε διατυπώσει για τη σύσταση της Εταιρείας, με τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων και της 'Κύδων Α.Ε.', αποδείχθηκε χωρίς αντίκρισμα. «Μας είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος ότι οι Οικονομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες και τα συνεργεία του Δήμου θα δουλέψουν γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά τελικά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Οι εργασίες στα σφαγεία έγιναν από τον Συνεταιρισμό και από την Εταιρεία και μάλιστα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε 2,5 μήνες είχαμε το σφαγείο έτοιμο με δανεικά χρήματα, τα οποία πρέπει να επιστρέψουμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενετάκης και συμπλήρωσε: «Ο Δήμος ανέλαβε τη γραφειοκρατική διαδικασία. Ωστόσο, ενώ καταθέσαμε τον φάκελο στις 23 Ιανουαρίου, τουλάχιστον 3 φορές έχουν διαπιστώσει ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει (σ.σ. από τη μεριά του Δήμου) δεν ήταν οι σωστές και πρέπει να διορθωθούν τα χαρτιά του σφαγείου με συνέπεια να έχουμε αυτή την τεράστια καθυστέρηση. Είχαμε τη διαβεβαίωση από τον Δήμο ότι θα δοθεί λύση σύντομα, αφού όμως ο Δήμος Χανίων δεν εκτίμησε τη δική μας προσπάθεια, εμείς από εδώ και πέρα ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας: Δεν είναι δυνατόν το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού να απολογείται σε οποιοδήποτε μέλος, που δικαιλογημένα έχει αγανακτήσει για την καθυστέρηση, ενώ οι ευθύνες να ανήκουν στον Δήμο Χανίων. Από εδώ και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ερωτηθείς ο κ. Βενετάκης για το από πότε τα σφαγεία θα μπορούσαν να λειτουργούν, αν είχαν προχωρήσει σωστά οι διαδικασίες, απάντησε: «Καταθέσαμε τον φάκελο για ένταξη στο 'Αλέξανδρος Μπαλτατζής' στις 23 Ιανουαρίου και το σφαγείο τεχνικά ήταν έτοιμο να λειτουργήσει την 1η Απριλίου. Από τότε περιμένουμε, ενώ, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια, ο Δήμος γνώριζε από τον Φεβρουάριο ότι υπήρχε πρόβλημα στη γραφειοκρατική διαδικασία και δεν μας είχε ενημερώσει παρά τελευταία στιγμή την ώρα που ήταν να ανοίξει το σφαγείο. Στη συνέχεια είπε ότι θα διορθώσει τα χαρτιά άμεσα, αλλά πριν από λίγες ημέρες μας είπαν ότι τα διορθωμένα χαρτιά πρέπει να ξαναδιορθωθούν. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι δεν είναι μόνο ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, αλλά πρέπει να υπάρχει και σκοπιμότητα σε αυτή την ιστορία».
Ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Σπύρος Βιγλάκης,  μιλώντας για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε ότι η ανάγκη για άμεση λειτουργία των σφαγείων είναι επιτακτική για τη βιωσιμότητα του κλάδου της κτηνοτροφίας, ενώ προανήγγειλε δραστικές ενέργειες σε περίπτωση που ο Δήμος δεν προχωρήσει τις διαδικασίες: «Εάν ο Δήμος δεν έχει τη βούληση και τη θέληση να προχωρήσει μέχρι τις 30 του μηνός, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα, στις απαιτούμενες διαδικασίες και συνεχίσει την ίδια τακτική μέχρι τώρα, δηλαδή να συσκέπτονται χωρίς να σκέφτονται, εμείς θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες για να διαφυλάξουμε την επένδυση στον Συνεταιρισμό, αλλά επίσης και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων. Κι επειδή κάποιοι μπορεί να έχουν όνειρα ότι θα μας μπλοκάρουν διαμέσου του νόμου τους λέμε ότι ο ένοχος ένοχο ου ποιεί. Είμαστε απόλυτοι σε αυτό που λέμε και από εκεί και πέρα ελπίζουμε ότι ο Δήμος θα λάβει σοβαρά αυτά που άκουσε και θα προχωρήσει στην επίλυση του θέματος».


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ-Κτηνοτρόφοι κατά Δήμου Χανίων
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου