ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-Προμήθεια απινιδωτών

Όπως δημοσιεύτηκε την 12-07-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Δύο αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (μηχανήματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης) προμηθεύτηκε ο Δήμος Χανίων έχοντας ως στόχο την προάσπιση της υγείας των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσω της πρόληψης.
Ο εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για έναν άνθρωπο στα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του σε περίπτωση ανακοπής. Πρόκειται για συσκευή που χορηγεί αυτόματα ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή απινίδωσης στην καρδιά για να επαναφέρει τον κανονικό της ρυθμό.
Στην ουσία αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν βρει ότι υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά που χρειάζεται ηλεκτροσόκ τότε χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα για να αποκαταστήσει τον καρδιακό ρυθμό.
Ο ένας απινιδωτής τοποθετήθηκε στο φουαγιέ του Δημαρχείου Χανίων, ενώ ο δεύτερος δόθηκε στη Δημοτική Αστυνομία και θα βρίσκεται πάνω σε δίκυκλο της Υπηρεσίας, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δημοτικοί αστυνόμοι να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στο πλαίσιο αυτό χθες το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων πραγματοποιήθηκε, από προσωπικό του ΕΚΑΒ, εκπαίδευση και επιμόρφωση πάνω στη λειτουργία του αυτόματου απινιδωτή σε δημοτικούς υπαλλήλους, δημοτικούς αστυνομικούς και προσωπικό του Δήμου.
Όπως επεσήμανε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων κα Χρυσούλα Χατζηδάκη, «παρά τις γενικότερες δυσκολίες και την αβεβαιότητα των καιρών σχεδιάζουμε, προωθούμε, υλοποιούμε δράσεις και πολιτικές που στοχεύουν στην προάσπιση της υγείας των πολιτών, στην πρόληψη και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Ως Δήμος έχουμε ευθύνη για την ανάπτυξη πολιτικών αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό επενδύουμε σε θέματα ενημέρωσης και πρόληψης της δημόσιας υγείας».
Μάλιστα η κα Χατζηδάκη κάλεσε όσους πολίτες επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις και τεχνικές πρώτων βοηθειών σε περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων, να εκπαιδευτούν στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και να παρακολουθήσουν 4ωρη επιμόρφωση σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Χανίων. Σύμφωνα με την ίδια  μέχρι στιγμής 120 πολίτες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Δήμου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Από την πλευρά του ο διευθυντής των σεμιναρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και γιατρός του ΕΚΑΒ κ. Στέλιος Λαμπάκης τόνισε ότι περισσότερο από 1200 άτομα από τα Χανιά έχουν παρακολουθήσει τα συγκεκριμένα επιμορφωτικά σεμινάρια και υπογράμμισε πως σύμφωνα με τις στατιστικές πάνω στα πληθυσμιακά δεδομένα Χανίων «περιμένουμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να συμβούν σε δημόσιους χώρους με μάρτυρες πολίτες, τουλάχιστον δύο περιστατικά ανακοπής πολιτών. Σκοπός του προγράμματος που εφαρμόζουμε είναι να μειώσουμε τον χρόνο μέχρι την πρώτη απινίδωση, διότι είναι από  τα πιο σημαντικά στοιχεία για να ζήσει κάποιος που υπέστη ανακοπή. Με βάση τα ιατρικά δεδομένα εάν καταφέρουμε να κάνουμε την πρώτη απινίδωση μέσα στα 2 - 3 πρώτα λεπτά της ανακοπής η πιθανότητα να επιβιώσει κάποιος από ανακοπή είναι κοντά στο 85% ενώ σε χρόνο 10 ή 15 λεπτών το ποσοστό πέφτει μόλις στο 20%».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία κ. Μανούσος Λιονάκης τόνισε ότι «η Υπηρεσία μας συμμετέχει στην προσπάθεια του Δήμου για κοινωνική προσφορά και στο πλαίσιο αυτό ο ένας απινιδωτής θα τοποθετηθεί σε μια μηχανή της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να έχουμε άμεση πρόσβαση και να προσφέρουμε βοήθεια στους συνδημότες μας. Ακόμη και τις νυχτερινές ώρες θα βρίσκεται στο δίκυκλο βάρδιας. Σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν επτά δημοτικοί αστυνόμοι από τους οποίους οι έξι οδηγούν μηχανές της Υπηρεσίας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκπαιδευτούν όλοι».Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ-Προμήθεια απινιδωτών
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου