ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ-Με προβλήματα η δακοκτονία

Όπως δημοσιεύτηκε την 01-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Παραδέχεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ότι με προβλήματα πραγματοποιείται φέτος η δακοκτονία καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, «ο συντονισμός δεν μπορώ να πω ότι ήταν ο καλύτερος». Στην ερώτησή του ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι «αν και το αγροτικό εισόδημα ακόμα μια χρονιά μειώθηκε κατά 5,6% το 2011, ωστόσο, οι παραγωγοί έχουν καταβάλει κανονικά την εισφορά δακοκτονίας μέσω των ελαιοτριβείων. Ομως η καταπολέμηση ουσιαστικά του δάκου δεν έχει ξεκινήσει ή όπου ξεκίνησε είναι τόσο πολλές οι ελλείψεις σε προσωπικό (πάνω από 60%) και μέσα, που οδηγείται σε αποτυχία και οι αγρότες θα υποστούν τις σχετικές συνέπειες, αν και δεν ευθύνονται».
Στην απάντησή του -την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Επιτροπή Υπαίθρου του ΚΚΕ Χανιων- ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αλήθεια ότι για την κάλυψη μέρους των δαπανών (περίπου 30%) του προγράμματος δακοκτονίας, οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν εισφορά δακοκτονίας στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου στους ελαιοτριβείς, οι οποίοι την αποδίδουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Η εισφορά για τη φετινή περίοδο ανέρχεται σε 3 λεπτά ανά λίτρο, αλλά νομίζω ότι πιάνει τόπο καθώς το όφελος για την ελαιοκομία φτάνει τα 550 εκατομμύρια ευρώ.
Θέλω να τονίσω ότι για την υλοποίησή του προγράμματος δακοκτονίας δεν αρκεί μόνο το Υπ.Α.Α.Τ. Χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, όπως είναι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι Περιφέρειες. Κάθε εμπλεκόμενος θα πρέπει έγκαιρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να εγκρίνει έγκαιρα το απαραίτητο προσωπικό, έτσι ώστε να έχουν γίνει προσλήψεις όταν αρχίζουν οι ψεκασμοί. Οι Περιφέρειες να διεξάγουν έγκαιρα τους απαραίτητους διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών δακοκτονίας.
Φέτος αυτός ο συντονισμός δεν μπορώ να πω ότι ήταν ο καλύτερος. Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι σε ένταση, αλλά μάλλον βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών, που περιορίζουν σημαντικά τη δραστηριότητα του δάκου».

ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Αναφερόμενος στις τιμές του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών σημείωσε ότι «διαμορφώνονται, ως γνωστόν, ελεύθερα στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες ανταγωνισμού και την ποιότητα. Οι παραγωγοί, όμως, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις αγορές και να πετύχουν υψηλότερες τιμές στο προϊόν. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ιδιαίτερη αξία η τυποποίηση του ελαιόλαδου καθώς δίδει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο προϊόν».


Kallikrates Chania:ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ-Με προβλήματα η δακοκτονία
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου