ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ-Σε αναβρασμό η Αυτοδιοίκηση

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

'Ξαναζεσταμένο φαγητό' 'σέρβιρε' χθες η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, στην αντιπροσωπία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε αναβρασμό τις τελευταίες ημέρες καθώς αρκετοί Δήμοι -και στην Κρήτη- βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, γεγονός που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία τους.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγείλει οι δήμαρχοι, τα Δημαρχεία έμειναν χθες κλειστά και στα Χανιά, ενώ για σήμερα, Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 100.
.
'ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ' ΤΑ... ΙΔΙΑ
Μετά τη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό, ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε, σε δηλώσεις του, τρεις κινήσεις που, όπως υποστήριξε, μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση. Ειδικότερα, μίλησε για την εισροή μέχρι το τέλος του έτους 214 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες φόρους, αλλά και το ποσό των 299 εκατ. που αφορούν σε επιπλέον έργα από τον προϋπολογισμό. Αποκάλυψε μάλιστα για πρώτη φορά ότι με Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων Δήμων και έκανε λόγο για 90 εκατ. ευρώ, που θα ανακουφίζουν τους Δήμους κάθε χρόνο.
Ωστόσο, εκείνο που δεν είπε ο κ. Στυλιανίδης είναι ότι το ποσό των 214 εκατ. ευρώ έχει κατανεμηθεί από τον Φεβρουάριο (οι κατανομές έχουν αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο) και δεν έχει αποδοθεί εδώ και έξι μήνες, ενώ τα 299 εκατ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση της ΣΑΤΑ για το 2012, δηλαδή θεσμοθετημένες πιστώσεις, τις οποίες το κράτος οφείλει να καταβάλει στους Δήμους.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Περισσότερο από δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί στους Δήμους, την οποία χαρακτήρισαν δραματική και ζήτησαν την άμεση συνδρομή της Πολιτείας για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, έκανε λόγο για αδιέξοδο επισημαίνοντας πως τουλάχιστον 40 Δήμοι σε όλη τη χώρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, οι δήμαρχοι δεν έλαβαν οριστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, εξέφρασαν όμως την ελπίδα πως, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά σήμερα, θα τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο κ. Ασκούνης αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής την οποία και δεν επικροτεί, επισήμανε, όμως, πως η κατάσταση σε πολλούς Δήμους είναι κρίσιμη.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Ενάντια «στην κυβερνητική στρατηγική καρατόμησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τάσσονται οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζοντας την ανάγκη «ενίσχυσης της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι μόνο έτσι μπορεί να αποσυμφορηθεί η κεντρική διοίκηση, να προστατευτεί η τοπικότητα και να αντιμετωπιστούν τοπικά αλλά και εθνικά ζητήματα. Υπενθυμίζουμε άλλωστε, ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη η ενίσχυση των ΟΤΑ αποτελεί σαφή κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης των κρατών - μελών και μοχλό προόδου τους», αναφέρουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση.

Η ΠΑΝΣΕΛΙΝΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Κριτική στην κυβέρνηση για τις συνεχείς περικοπές πόρων από τους Δήμους ασκεί και η Πανσελινιώτικη Συνεργασία, σημειώνοντας ότι δίνει «το τελικό χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, σημειώνει ότι «ο δήμαρχος στον Δήμο μας ψέλλισε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των δημάρχων και μετά σιωπή. Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να επανέλθει η  χρηματοδότηση των Δήμων. Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι. Να μην καταργηθούν, συγχωνευτούν ή χαθούν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες ΚΗΦΗ και 'Βοήθεια στο Σπίτι'».


Kallikrates Chania:ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ-Σε αναβρασμό η Αυτοδιοίκηση
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου