ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ-Η διάβρωση “καταπίνει” την παραλία

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Κάθε χρόνο χάνεται ένα μέτρο από την παραλία του Πλατανιά εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσης, συνολικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος στο σύνολο του Κόλπου των Χανίων.
Αν δεν υπάρξει μέριμνα «η θάλασσα θα φτάσει στα... Λευκά όρη», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για την υλοποίηση σχετικού ερευνητικού έργου (μελέτης), προϋπολογισμού 380.000 ευρώ, το οποίο θα προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της διάβρωσης σε μια ακτογραμμή μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, δυτικά της πόλης των Χανίων.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παραβρέθηκε και ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κώστας Συνολάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιδιομορφίες του προβλήματος και στους κινδύνους που έπονται, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και εξειδικευμένο υλικό και εικόνες της υπό μελέτης περιοχής κατά το παρελθόν, αλλά και σήμερα.
Από την πλευρά του, ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος ήταν εισηγητής του θέματος, άφησε αιχμές αναφορικά με την αποτελεσματικότητα και την πληρότητα των πρωτοβουλιών που είχαν παρθεί κατά το παρελθόν για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
«Οι μέχρι σήμερα προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συνεχιζόμενης διάβρωσης των ακτών ήταν αποσπασματικές, τα δε διάφορα παράκτια προστατευτικά έργα που κατασκευάστηκαν όπως λιμενίσκοι, πρόβολοι, κυματοθραύστες κ.λπ. είχαν μελετηθεί με ελλειμματικές μετρήσεις για το κυματικό κλίμα, με αποτέλεσμα αντί να προστατεύουν την αμμώδη παραλία να προκαλούν αυξημένη διάβρωσή της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό είχε και έχει σαν συνέπεια να συνεχίζεται η απομάκρυνση της αμμώδους παραλίας από τους κυματισμούς, να μειώνεται το πλάτος της και να αποκαλύπτονται οι υποκείμενοι πλακώδεις ιλιόλιθοι με τις ολισθηρές επιφάνειές τους, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς λουόμενων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων, λόγω του μειωμένου πλάτους της παραλίας, η θραύση των κυμάτων προκαλεί καταρρεύσεις οικιών (Κολυμπάρι) και ζημιές σε ξενοδοχεία».
Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο ίδιος για να διαμορφώσει σφαιρική και πλήρη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι «οι διαβρώσεις των ακτών επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν ενιαία για όλο τον Κόλπο Χανίων στο πλαίσιο ενός ερευνητικού έργου μελέτης διάβρωσης, προστασίας και αποκατάστασης των ακτών του».
Σημειώνεται ότι στο ποσό της μελέτης, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια ειδικών συσκευών για συνεχείς μετρήσεις κυματισμών - ρευμάτων και οπτικής παρακολούθησης της παράκτιας ζώνης.
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί ότι, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα του Κολυμπαρίου ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης γενικότερα θα συμβάλουν τα μέγιστα για την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. των συνοδευτικών έργων του λιμανιού της περιοχής.


Kallikrates Chania:ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ-Η διάβρωση “καταπίνει” την παραλία
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου