ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ-«Σκανδαλώδης η παραχώρηση της Α.Τ.Ε.»

Όπως δημοσιεύτηκε την 04-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

«Σκανδαλώδη» χαρακτήρισε την παραχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος (ΑΤΕ) στην Τράπεζα Πειραιώς ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρόκειται για πώληση ή εξαγορά, αλλά για παραχώρηση όλης της αξίας μιας κρατικής τράπεζας σε μια ιδιωτική χωρίς αντάλλαγμα».
Μάλιστα, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι αποφασισμένος γι? αυτό το θέμα να συγκρουστεί μέχρι τέλους τόσο νομικά όσο και πολιτικά», ενώ αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επεσήμανε ότι, όταν αυτή πραγματοποιηθεί «η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει μηδέν κρατική παρουσία στο τραπεζικό σύστημα».

Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΕ
Ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες τόνισε ότι μετά την παραχώρηση της ΑΤΕ πρόκειται να ακολουθήσουν διαδοχικές ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, σημείωσε ότι  «κινδυνεύει να γίνει ο υπουργός των ιδιωτικοποιήσεων του Σαββατοκύριακου καθώς Παρασκευή κλείνει το Χρηματιστήριο με μια τράπεζα και τη Δευτέρα ανοίγει έχοντας αυτή παραχωρηθεί σε ιδιώτες».  «Φοβόμαστε ότι θα επακολουθήσουν και άλλες ιδιωτικοποιήσεις του Σαββατοκύριακου· το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ, που συνεισφέρει περίπου 1 δισ. στα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο, όπως και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εξαγγελθεί ως πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης από τον κ. Χατζηδάκη και αναφέρομαι στον ΟΣΕ και στα περιφερειακά αεροδρόμια», τόνισε ο κ. Σταθάκης.  
Ειδικότερα για την ΑΤΕ, η οποία ήταν κρατική κατά 97%, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι με την παραχώρηση το κεφάλαιό της και η αξία των μετοχών μηδενίστηκε και συμπλήρωσε: «Συνεπώς παραχωρήθηκε ως τράπεζα χωρίς αντίτιμο με ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 95 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η τράπεζα Πειραιώς απέκτησε 15,5 δισ. καταθέσεις και όλα τα καλά δάνεια της ΑΤΕ αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της κατά 20 - 25%. Δεύτερον η Πειραιώς απέκτησε όλη την ακίνητη περιουσία της ΑΤΕ, δηλαδή τα ιδιόκτητα κτήρια της Αγροτικής, τα οποία είναι πολύ υψηλής αξίας καθώς η ΑΤΕ είχε ένα πολύ εκτεταμένο δίκτυο 1.300 καταστημάτων, όπως και τις δραστηριότητες της ΑΤΕ στις Βαλκανικές χώρες κ.α. Ταυτόχρονα χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ για όλη αυτή την τεράστια περιουσία η Πειραιώς ανακεφαλαιοποιείται με αυξημένο ποσό ανακεφαλαιοποίησης κατά 5,2 δισ., το οποίο θα ανέβει στη συνέχεια στα 6,5 δισ.».  Ερωτηθείς για το τι συνέπειες μπορεί να έχει για τον αγροτικό κόσμο αυτή η εξέλιξη ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε αρχικά ότι η ΑΤΕ δεν είχε πελάτες μόνο αγρότες και πρόσθεσε: «Παρόλα αυτά η ΑΤΕ είχε προνομοιακό πεδίο τον αγροτικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιούνται και άλλες τράπεζες. Σε δεύτερο επίπεδο όμως τα υποθηκευμένα ακίνητα και η αγροτική γη στο πλαίσιο μιας κρατικής τράπεζας είχαν πάντα τη δυνατότητα με άλλα κριτήρια κι όχι αυστηρά ιδιωτικο-οικονομικά να αντιμετωπίζονται τα υπερχρεωμένα αγροτικά νοικοκυριά. Αυτό αίρεται και δεν υπάρχει κανενός τύπου διασφάλιση ότι η αντιμετώπιση στο μέλλον δεν θα γίνει από μια ιδιωτική τράπεζα όπως γίνεται με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα».
Σε ό,τι αφορά δε τις ιδωτικοποιήσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτές θα προχωρήσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ ειδικά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χαρακτήρισε την απόφαση «τετελεσμένη» καθώς όπως είπε μαζί με την ΑΤΕ είχαν εξαιρεθεί από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης ως κρατικές τράπεζες, αφού είχε αποφασιστεί να ιδιωτικοποιηθούν. Αυτό όπως τόνισε θα κάνει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη της οποίας το κράτος δεν θα έχει καμία παρουσία στον τραπεζικό τομέα, τη στιγμή μάλιστα που το γερμανικό κράτος έχει τη μεγαλύτερη τράπεζα κατέχοντας το 40% του τραπεζικού συστήματος, στη Γαλλία το 70% είναι κρατικές τράπεζες και στην Ιταλία το 35%.

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Στο μεταξύ, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τόνισε ότι κεντρική ιδέα της νομοθετικής ρύθμισης που υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είναι να υπάρξει μείωση της αξίας των δανείων ισόποση με τη μείωση των εισοδημάτων που έχουν υποστεί τα φτωχότερα νοικοκυριά είτε αυτά που ζουν σε συνθήκες ανεργίας είτε αυτά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως προσδιορίζεται με τους στατιστικούς δείκτες στην Ελλάδα.  Τέλος, όπως αναφέρθηε, η Τοπική Επιτροπή του κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα της ΑΤΕ, αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει 6 προτάσεις.

Οι κτηνοτρόφοι
Τη συμπαράστασή του «στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων που ελέγχει», εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων και συνεχίζει: «Ενας αγώνας που είναι και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους και μαζί να χαθούν οι περιουσίες των συνεταιρισμών που έγιναν με το αίμα των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Αυτό θα οδηγήσει στη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου όλου του λαού, αφού οι τιμές των προϊόντων, η ποιότητα και η ποσότητα των ειδών διατροφής θα εξαρτώνται από τους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες».    

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
Εξάλλου, το Δ.Σ. του Δήμου Σφακίων εκφράζει «τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΑΤΕ» και μεταξύ άλλων τονίζει: «Μέσα σε μια νύχτα με πλήρη αδιαφάνεια η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια της Αγροτικής Τράπεζας και έστειλε τα ενήμερα δάνεια, την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις στη χρεοκοπημένη Πειραιώς! Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 10 δισ. ευρώ για να σωθεί η Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν: Το ανούσιο πολιτικό και οικονομικό έγκλημα σε βάρος της χώρας με τη διάλυση της ΑΤΕ. Το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις. Το ξεπούλημα της ενυπόθηκης αγροτικής γης που θα οδηγήσει σε απελπισία τους αγρότες. Την ερήμωση της υπαίθρου, αφού θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στην επαρχία. Το ξεπούλημα της ζωής μας, της δουλειάς μας, του καθημερινού μας αγώνα».

Καταγγελία εργαζομένων
Με ανακοίνωσή τους, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΑΤΕ όλου του Νομού Χανίων «καταγγέλλουν το μεγάλο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της ΑΤΕ, που ουσιαστικά είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, όλων των φορολογουμένων». Καλούν «τους αγρότες και όσους άλλους έχουν δανειοδοτηθεί από την ΑΤΕ να συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να σταθούν δίπλα στον αγώνα μας να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν. Καλούμε όλους τους φορολογούμενους, όλους τους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς να σταθούν δίπλα μας».


Kallikrates Chania:ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ-«Σκανδαλώδης η παραχώρηση της Α.Τ.Ε.»
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου