ΛΟΓΩ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-“Λουκέτο” σε Δήμους;

Όπως δημοσιεύτηκε την 03-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Με 'λουκέτο’ απειλούνται Δήμοι της Ελλάδας εξαιτίας των επιπλέον περικοπών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποφάσισε η κυβέρνηση. Δραματική προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απευθύνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.). Ταυτόχρονα, θεωρείται βέβαιον ότι τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία Συσσιτίων και Κοινωνικών Προγραμμάτων που εφαρμόζουν οι Δήμοι για τη στήριξη ανήμπορων πολιτών.
Μπροστά σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις, σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει εκτάκτως το Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων, ενώ είναι πιθανή η σύγκληση έκτακτου συνεδρίου για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.
Χθες, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι οποίοι δεν έκρυψαν την οργή τους.
Παράλληλα, οι δήμαρχοι του Νομού Ηρακλείου, απείλησαν με μαζικές παραιτήσεις.

Η Κ.Ε.Δ.Ε
Σε χθεσινή ανακοίνωση της Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «με την απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους».
Επίσης, τα μέλη της Κ.Ε.Δ.Ε. επισημαίνουν ότι, «εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), δραματικές μειώσεις αιρετών και των αμοιβών τους. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης».

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ως προς το μέλλον των Κοινωνικών Προγραμμάτων υπογραμμίζουν:
«Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων. Επομένως, οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον μόνο δημόσιο φορέα -που παρά τα όποια του προβλήματα- εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των πολιτών; Εάν ναι, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Επιπλέον αναφέρουν ότι η Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, σήμερα Παρασκευή με τη συμμετοχή των προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις του και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των Δήμων της χώρας και του κοινωνικού της ρόλου.
Τέλος, δηλώνουν «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στην απαξίωση και στον εκφυλισμό του θεσμού».

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο μεταξύ, νέα συνάντηση με τους δημάρχους του Ν. Ηρακλείου είχε χθες στη Λότζια ο αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων. Στη συνάντηση αυτή, τη δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των δημάρχων για τη μείωση των πόρων που καταβάλλονται από τους Κ.Α.Π. καθώς ο κ. Κουράκης τους ενημέρωσε ότι από την Κ.Α.Π. Αυγούστου περικόπτονται 39 εκατ. ευρώ από τα 135 που ήταν η μηνιαία επιχορήγηση στους Δήμους με την αιτιολογία εκ μέρους του Υπουργείου ότι λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης με τα χρήματα αυτά θα πληρωθούν οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων Μαΐου - Ιουνίου.
Αυτή η αιφνιδιαστική εξέλιξη πυροδότησε την έντονη αντίδραση των δημάρχων που πλέον βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο πολλοί Δήμοι να αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο μη μπορώντας να αντέξουν το λειτουργικό κόστος συντήρησής τους αλλά και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων ως τρόπος αντίδρασης στη μείωση των πόρων, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα στις δηλώσεις του την κατάσταση στην οποία βρίσκεται πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι οι δήμαρχοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αφού είναι σαφέστατα ταγμένοι υπέρ των πολιτών και επεσήμανε ότι η κεντρική πολιτική εξουσία έχει μεγάλες ευθύνες, αφού η φοροδιαφυγή μένει ατιμώρητη ενώ την ίδια ώρα στους Δήμους δίνεται η χαριστική βολή.
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συγκληθεί έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια των δημάρχων της Κρήτης.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη περικοπή σε διάστημα μερικών μηνών καθώς οι Δήμοι ως και τον Απρίλιο ελάμβαναν, σε επίπεδο επικράτειας, 145 εκατ. ευρώ ως Κ.Α.Π., ενώ τους μήνες μετά τον Απρίλιο έλαβαν μειωμένους Κ.Α.Π., στα 135 εκατ. ευρώ και τώρα 96 με τη νέα μείωση να φτάνει το 30%.


Kallikrates Chania:ΛΟΓΩ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ-“Λουκέτο” σε Δήμους;
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου