ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Οριστική λύση

Όπως δημοσιεύτηκε την 03-08-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης αναμένεται να δώσει η υλοποίηση του σχεδιασμού της Περιφέρειας που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έτυχε μεγάλης αποδοχής στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Στην Επιτροπή συμμετείχαν και, σύμφωνα με την Περιφέρεια, αποδέχτηκαν τις σχετικές προτάσεις, παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπρόσωποι κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, παραγωγικών τάξεων κ.ά., ενώ ένθερμα εκφράστηκαν για τον σχεδιασμό και οι οικολογικές οργανώσεις.  
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους ανθρώπους που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα εντατικά για την εκπόνηση και ολοκλήρωση της μελέτης. Τονίστηκε ιδιαίτερα από εκπρόσωπο οικολογικής οργάνωσης ότι ο σχεδιασμός πρόκειται να αποτελέσει ένα σχέδιο πιλότο και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.
Την ικανοποίησή του για την αποδοχή του σχεδιασμού εξέφρασε  ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά να στηρίξει οικονομικά και να προωθήσει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΜΕΣΩ Ε.Σ.Π.Α.
Νωρίτερα, μιλώντας στη  συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης που παρουσιάστηκε  το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ), ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στη διάρκεια της παρούσας προγραμματικής περιόδου του Ε.Σ.Π.Α., θα έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων στο νησί. Επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προβλεπόμενου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων έχει υπολογιστεί στα 130 εκατ. ευρώ και στόχος είναι η χρηματοδότηση να διασφαλιστεί από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων (Ε.Σ.Π.Α.) και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει αποκλειστεί η μέθοδος της καύσης και ότι «το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την Κρήτη, την οποία όλοι μαζί θα πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ηρεμία» και προσέθεσε: «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πρόβλημα των απορριμμάτων μας ταλαιπωρεί εδώ και 20 χρόνια και το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Θέλω να πω επίσης ότι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε δώσει οριστική λύση και στο θέμα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων».

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Νίκος Καλογερής, επεσήμανε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες, συντάχθηκε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας με τη συνδρομή των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και όπως είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, γιατί πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό που αντιμετωπίζει τα θέματα στις σωστές τους διαστάσεις και είναι εφαρμόσιμος».
Η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, Βιργινία Μανασάκη, είπε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα τελεσφορήσει, θα βρει γόνιμο έδαφος και θα αφορά έναν σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί και δεν θα μείνει στα χαρτιά για άλλη μια φορά».
Τέλος το στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), ειδικευόμενη σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων, Ελένη Καργάκη, είπε ότι «ευελπιστούμε μέχρι το 2016 να έχουμε ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες μονάδες διαχείρισης, οπότε θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων».
Αναλυτικά η αναθεώρηση - επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κρήτης βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης:  http://www.crete.gov.gr/index.php?option=com_sectionex&view=category&id=6&Itemid=569&lang=el

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Συζήτηση για δρόμο
Κριός - Ελαφονήσι
Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης θα γίνει τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Καταστήματος Ηρακλείου.
Στα θέματα είναι:
• «Δρόμος Κριός Ελαφονήσι» στη Δ.Ε. Πελεκάνου Δήμου Καντάνου - Σελίνου Π.Ε. Χανίων.
• Αντικατάσταση 20 υφιστάμενων Α/Γ Αιολικού Πάρκου στη θέση Παλαιόπυργος - Περδικές Μονής Τοπλού με εγκατεστημένη ισχύ 6,6 MW, με 3 νέες Α/Γ ονομαστικής ισχύος 9 MW» στο Παλαίκαστρο Δ. Σητείας της εταιρείας «ΔΕΗ  Ανανεώσιμες Α.Ε.».
• Υφιστάμενη μονάδα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος, ιδιοκτησίας «ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ Α.Β.Ε.Τ.Ε.», στη θέση Ξερόκαμπος εκτός ορίων οικισμού Καθιανών, Δ.Ε. Ακρωτηρίου,  Δήμου Χανίων, Π.Ε. Χανίων.


Kallikrates Chania:ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Οριστική λύση
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου