ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ-“Πράσινο φως” για υδροηλεκτρικό σταθμό στην Κίσαμο

Όπως δημοσιεύτηκε την 20-03-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Η κατασκευή αιολικού - αντλητικού - υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Σταυρός του Δήμου Κισάμου (τέως Δήμου Ιναχωρίου) εγκρίθηκε ομόφωνα χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νίκος Καλογερής, τα μέλη κ. Δημήτρης Μιχελογιάννης, Νίκος Γιαννούλης και το αναπληρωματικό μέλος κα Μαρία Αγγελάκη.
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την περιοχή ενδιαφέροντος του έργου που όπως τονίσθηκε δεν βρίσκεται εντός των ζωνών του δικτύου ΝATURA 2000 και δεν βρίσκεται υπό θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας.
Όπως επισημάνθηκε, το προγραμματιζόμενο Υβριδικό Αιολικό - Αντλητικό - Υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ενέργειας, συνδυάζει δύο βασικές αρχές:
• Την αρχική παραγωγή ενέργειας από Αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2,55MW που συνδέονται με το δίκτυο μέσης τάσης της Κρήτης.
• Την αντλισιοταμίευση, δηλαδή την αποθήκευση ενέργειας με τη μορφή δυναμικής ενέργειας του νερού που αντλείται από έναν κάτω ταμιευτήρα σε χαμηλότερο υψόμετρο σε έναν άλλο με υψομετρική διαφορά περίπου 151m μεταξύ τους. Η άντληση γίνεται τις ώρες χαμηλού φορτίου, ενώ στη συνέχεια η μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική γίνεται με υδροστροβίλους και αποδίδεται στο δίκτυο (συνολική εγκατεστημένη ισχύς του αντιλισιοταμιευτικού συστήματος θα είναι 2,6 MW).
Το αιολικό πάρκο περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους έργα :
• Κατασκευή και λειτουργία αιολικού πάρκου αποτελούμενου από 3 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 850kW
• Κατασκευή 3 βάσεων πλατειών ανέγερσης των ανεμογεννητριών
• Κατασκευή κέντρου ελέγχου του αιολικού πάρκου
• Κατασκευή υπόγειας γραμμής μέσης τάσης 20kV
• Διασύνδεση του αιολικού πάρκου με το δίκτυο μέσης τάσης της περιοχής μέσω υπόγειας γραμμής σύνδεσης Μέσης τάσης 20kV.
Η Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, ενέκρινε την υλοποίηση του αιολικού - αντλητικού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με προϋπόθεση τη μικρότερη δυνατή επέμβαση στο υφιστάμενο φυσικό περιβάλλον όσον αφορά την κατασκευή των επιμέρους έργων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ
«Ν’ αποτραπεί η μετατροπή της Κρήτης σε απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο» ζητά με νέα επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Παράλληλα, χαρακτηρίζει «αναγκαία τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού».
Αφορμή για την ερώτηση, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «αποτελούν οι πρόσφατες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την εγκατάσταση συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ (MW) στην Κρήτη (τριών μεγάλων "επενδύσεων" βιομηχανικών ΑΠΕ) και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες fast track», που «έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μεγάλης μερίδας πολιτών και φορέων, περί μετατροπής του νησιού μας σε απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο».
Ο κ. Κριτσωτάκης υποστηρίζει ότι «μέχρι τώρα στην Κρήτη, τα θερμικά εργοστάσια έχουν ισχύ περίπου 800 MW, οι εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. 230 MW κι έχουν δοθεί άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ για αιολικούς, υβριδικούς και ηλιοθερμικούς σταθμούς, ή εκκρεμεί η αξιολόγηση των αιτήσεων, ισχύος πάνω από τα 5.500 MW! Αν στα παραπάνω προσθέσουμε άγνωστο μέγεθος ισχύος του προγράμματος «Ηλιος» και της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης (Παγκρήτια Τράπεζα) με «πρώτη δόση» τα 1.000 MW, (συνολική ισχύς δηλαδή πολλαπλάσια των αναγκών του νησιού!), γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της επιχειρούμενης παρέμβασης στη φυσιογνωμία του νησιού, με δραματικές συνέπειες ανατροπής στον όποιο μέχρι σήμερα σχεδιασμό».
Καταλήγοντας απευθύνει στον υπουργό σειρά ερωτήσεων: Τι θα πράξει «ώστε να αποτραπεί μια τέτοια καταστροφική για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα εξέλιξη; Σε ποιο χώρο θα αναπτυχθούν, με ποιους χρηματοδοτικούς πόρους και με ποιες πολιτικές θα προστατεύσετε, θα ενισχύσετε και θα προωθήσετε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (τουρισμός, πρωτογενής τομέας κ.λπ.);
Θα προχωρήσετε, έστω και τώρα, στον αναγκαίο αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό που θα συνεκτιμά τις ανάγκες όλων των παραγωγικών τομέων, την ενεργειακή αυτάρκεια και την προστασία του περιβάλλοντος; Με ποιο τρόπο θα προστατέψετε βασικά κοινωνικά αγαθά όπως την πρόσβαση στην ενέργεια και το νερό, στις συνθήκες ασύδοτης και χωρίς όρια εκμετάλλευσής τους, μέσω της ιδιωτικοποίησής τους, που επιβάλλει η πολιτική σας;».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ-“Πράσινο φως” για υδροηλεκτρικό σταθμό στην Κίσαμο
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου