ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-Εντονη αντιπαράθεση

Όπως δημοσιεύτηκε την 20-03-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Εντονη αντιπαράθεση, με εκατέρωθεν 'βολές' περί λαϊκισμού, μεταξύ συμπολίτευσης και τριών εκ των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, για τις αυξομειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ, οι οποίες εγκρίθηκαν -τελικά- κατά πλειοψηφία.
Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων Νίκη Αποστολάκη, εισηγούμενη το θέμα, εξήγησε ότι οι αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές είναι αναγκαίες δεδομένου ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η ΔΕΥΑΧ είναι απολύτως ανταποδοτικές, γεγονός που σημαίνει ότι από τα χρήματα που εισπράττονται χρηματοδοτούνται μια σειρά από έργα για τη βελτίωση των υποδομών, με στόχο την καλύτερη επάρκεια, ποιότητα και ποσότητα νερού σε όλες τις περιοχές του νέου Δήμου.
Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μανώλης Σκουλάκης, σε δηλώσεις του, λίγο νωρίτερα, έκανε λόγο για «μια πολύ εξισορρόπηση πολύ μικρή, που είναι επιβεβλημένη από τον νόμο. Αλλά», πρόσθεσε, «νομίζω ότι η ΔΕΥΑΧ εάν βρει τον δρόμο της -που θα τον βρει- παίρνοντας το δάνειο των 5,2 εκατ. ευρώ και πάρει μια ανάσα, θα αποδειχθεί ότι είναι το μεγάλο και καλό εργαλείο αυτού του Δήμου» δεδομένου ότι «οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη ΔΕΥΑΧ για τα επόμενα έξι χρόνια σε όλα τα όρια του νέου Δήμου ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ».

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
Ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίστηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης ('Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία'), με τον επικεφαλής Γρηγόρη Αρχοντάκη να προειδοποιεί ότι η παράταξή του θα προσφύγει κατά της απόφασης του Δ.Σ., με το αιτιολογικό ότι δεν συζητήθηκαν οι αλλαγές στα τιμολόγια στα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.
Παράλληλα, έκανε λόγο για έλλειμμα αποκέντρωσης και απαξίωση του προγράμματος 'Καλλικράτης'. «Δεν μπορεί να ζητάτε γνωμοδοτήσεις μόνο όταν σας βολεύει. Υπάρχει ηθικό θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αρχοντάκης χαρακτήρισε σημαντική την επιβάρυνση των πολιτών και άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΧ δεν ήταν χθες σε θέση να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για το οικονομικό όφελος από τις αυξήσεις.
Απευθυνόμενος προσωπικά στον δήμαρχο, επεσήμανε ότι «πριν από μερικούς μήνες συμπαραστεκόσασταν στους πολίτες για το χαράτσι της ΔΕΗ και τώρα επιβάλλετε εσείς χαράτσι. Αποσύρετε το θέμα, δείτε το πιο σοβαρά, στείλτε το για να γνωμοδοτήσουν οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και μετά φέρτε το και πάλι για να το ξανακουβεντιάσουμε».
Τόσο η παράταξη του κ. Αρχοντάκη όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαντωνάκης (επικεφαλής της 'Λαϊκής Συσπείρωσης') αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού πρώτα καταψήφισαν τα προτεινόμενα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ, με τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Τσαπάκο (κυρίως), Μανώλη Σταματάκη και Μιχάλη Κυνηγό να αμφισβητούν έντονα -νωρίτερα- ορισμένα από τα στοιχεία της ΔΕΥΑΧ.
Ο κ. Παπαντωνάκης άσκησε δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή: «Το νερό είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό, το οποίο η Φύση παρέχει δωρεάν, όμως ο λαός το πληρώνει πανάκριβα με το πρόσχημα της ανταποδοτικότητας. Τώρα που οι μισθοί μειώνονται, εσείς βάζετε αυξήσεις;».
Κριτική στη Δημοτική Αρχή και στη ΔΕΥΑΧ άσκησε και η δημοτική παράταξη 'Χανιά - 21ος αιώνας', με τον δημοτικό σύμβουλο Άρη Παπαδογιάννη (απόντος του κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη) να εκφράζει τη διαφωνία του για τις αυξήσεις, να καυτηριάζει το γεγονός ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και να καταγγέλλει τον αποκλεισμό της παράταξής του από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ. Τελικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της συγκεκριμένης παράταξης απείχαν από την ψηφοφορία.
Υπέρ των προτεινόμενων τιμολογίων ψήφισε η δημοτική παράταξη 'Δήμος Ενεργών Πολιτών', με τον επικεφαλής Τάσο Βάμβουκα να επισημαίνει το σημαντικό έργο της ΔΕΥΑΧ, να χαρακτηρίζει θετικό τον προγραμματισμό έργων, αλλά ταυτόχρονα να καταθέτει προβληματισμούς για μια σειρά από θέματα, τα οποία ζήτησε να τα ξαναδεί το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Επιχείρησης προκειμένου να υπάρξει η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση, πρόταση την οποία αποδέχθηκε η κα Αποστολάκη.
Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε, αρχικά, ότι «είναι καλό να υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες» και πρόσθεσε: «Στη ΔΕΥΑΧ γίνεται μια σοβαρή δουλειά, γίνεται προγραμματισμός. Το θέμα της διαχείρισης του νερού είναι ανταποδοτικό και έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει προγραμματισμός. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να χαμηλώνουν τα τιμολόγια για όσους διατηρούν κήπο και δεν έχουν άρδευση από τον ΟΑΔΥΚ. Και επίσης να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή και όχι μεγάλες αυξήσεις για την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου, ως κίνηση καλής θέλησης», ανέφερε, ζητώντας να μείνει ένα γραφείο της ΔΕΥΑΧ στην πόλη για την εξυπηρέτηση των πολιτών όταν μετεγκατασταθεί στην περιοχή των Μουρνιών, αίτημα που υπέβαλε αμέσως μετά και ο κ. Παπαντωνάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Κουρούσης υπογράμμισε, στην τοποθέτησή του, ότι η ποιότητα του νερού σε κάποιες περιοχές των πρώην περιαστικών Δήμων «δεν ήταν καλή. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν ξεσπάσει επιδημίες που ήταν υδατογενείς και όχι τροφογενείς, σύμφωνα με μελέτες από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως γνωρίζω. Η χλωρίωση του νερού ήταν ελλιπέστατη. Το να 'επεκταθεί' η ποιότητα του νερού των Χανίων στις υπόλοιπες περιοχές είναι παραπάνω από επιτακτική. Η περίοδος είναι δύσκολη, μιλάμε για αυξήσεις, ζητώ μόνο οι αυξήσεις να είναι σταδιακές και παράλληλες με τα έργα που θα γίνουν σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ
Σε έντονο ύφος απάντησε ο κ. Σκουλάκης, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό. «Λαϊκίζετε. Είπε ο Παπαντωνάκης: Δωρεάν το νερό. Και ποιος θα το πληρώνει; Και ποιος δεν θέλει να λέει δωρεάν το νερό και να χαϊδεύει τα αυτιά; Αυτή η ΔΕΥΑΧ είναι η καλύτερη ΔΕΥΑ της Ελλάδας. Και αυτό δεν αφορά εμάς. Αφορά όλους αυτούς που χειρίστηκαν επί σειρά ετών τα θέματα της ΔΕΥΑΧ. Μας χρωστάνε 4,5 εκατ. ευρώ, πολίτες, ανήμποροι, νοικοκυριά που 'γονάτισαν'. Γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος;», ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων.
Απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο Θερίσου Γιώργο Τσαπάκο, είπε: «Θέλεις να συνεχιστεί η ποιότητα του νερού στην περιοχή σου όπως είναι;» «Ναι, το νερό είναι άριστο», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Τσαπάκος.
Ο κ. Σκουλάκης σημείωσε ότι αντιπροσωπία της ΔΕΥΑΧ, παρουσία του αντιδημάρχου Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, «κουβέντιασε με όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες το συγκεκριμένο θέμα. Όταν άκουσαν ποια έργα θα γίνουν συμφώνησαν. Σε καμιά περιοχή δεν είπαν όχι. Μπορεί να το επιβεβαιώσει ο αντιδήμαρχος κ. Αμπαδιωτάκης».
Ο Αμπαδιωτάκης το επιβεβαίωσε, αμέσως μετά. «Τώρα, τι έχει μεσολαβήσει από τότε μέχρι τώρα είναι μια άλλη ιστορία», πρόσθεσε.
«Τα περί λαϊκισμού σας τα επιστρέφω. Εσείς είστε λαϊκιστής», απάντησε ο κ. Αρχοντάκης. «Να ανακαλέσετε τα περί λαϊκισμού», ζήτησε ο κ. Τσαπάκος.

Συνεδριάσεις Συμβουλίων
? Συνεδριάζει την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στις 3.30 το μεσημέρι, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για εγκρίσεις ισολογισμών.
? Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, το Συμβούλιο της Κοινότητας Ακρωτηρίου με θέματα την εκδίκαση εφέσεων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου, την πρόταση για ονοματοθεσία δρόμου και τοποθέτηση προτομής προς τιμήν του γιατρού Κωστή Νικηφοράκη στον Σταυρό και τη διαμόρφωση χώρου αναψυχής.

Τιμές ύδρευσης ανά κυβικό (m3)

Κλίμακα: 1 - 15 m3:
Δ.Ε. Χανίων: 0,44 ευρώ.
Δ.Ε. Ακρωτηρίου: 0,44 ευρώ.
Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας: 0,40 ευρώ.
Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου: 0,43 ευρώ.
Δ.Ε. Σούδας: 0,38 ευρώ.
Δ.Ε. Θερίσου: 0,34 ευρώ.
Δ.Ε. Κεραμειών: 0,39 ευρώ.

Κλίμακα: 16 - 30 m3:
Δ.Ε. Χανίων: 0,57 ευρώ
Δ.Ε. Ακρωτηρίου: 0,57 ευρώ.
Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας: 0,43 ευρώ.
Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου: 0,44 ευρώ.
Δ.Ε. Σούδας: 0,41 ευρώ.
Δ.Ε. Θερίσου: 0,37 ευρώ.
Δ.Ε. Κεραμειών: 0,40 ευρώ.

Κλίμακα: 31 - 60 m3:
Δ.Ε. Χανίων: 0,81 ευρώ.
Δ.Ε. Ακρωτηρίου: 0,81 ευρώ.
Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας: 0,54 ευρώ.
Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου: 0,47 ευρώ.
Δ.Ε. Σούδας: 0,47 ευρώ.
Δ.Ε. Θερίσου: 0,43 ευρώ.
Δ.Ε. Κεραμειών: 0,41 ευρώ.

Κλίμακα: 61 - 120 m3:
Δ.Ε. Χανίων: 1,37 ευρώ.
Δ.Ε. Ακρωτηρίου: 1,37 ευρώ.
Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας: 0,79 ευρώ.
Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου: 0,78 ευρώ.
Δ.Ε. Σούδας: 0,79 ευρώ.
Δ.Ε. Θερίσου: 0,57 ευρώ.
Δ.Ε. Κεραμειών: 0,47 ευρώ.

Κλίμακα: 121 - 180 m3:
Δ.Ε. Χανίων: 1,84 ευρώ.
Δ.Ε. Ακρωτηρίου: 1,84 ευρώ.
Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας: 1,03 ευρώ.
Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου: 1,06 ευρώ.
Δ.Ε. Σούδας: 0,94 ευρώ.
Δ.Ε. Θερίσου: 0,72 ευρώ.
Δ.Ε. Κεραμειών: 0,48 ευρώ.

Κλίμακα: 181 m3 και πάνω:
Δ.Ε. Χανίων: 1,97 ευρώ.
Δ.Ε. Ακρωτηρίου: 1,97 ευρώ.
Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας: 1,16 ευρώ.
Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου: 1,19 ευρώ.
Δ.Ε. Σούδας: 0,98 ευρώ.
Δ.Ε. Θερίσου: 0,75 ευρώ.
Δ.Ε. Κεραμειών: 0,49 ευρώ.

Σημείωση 1: Ο οικισμός Θερίσου εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τη Δ.Ε. Κεραμειών.
Σημείωση 2: Το πάγιο ύδρευσης καθορίστηκε σε 12 ευρώ για τις Δημοτικές Ενότητες Χανίων και Ακρωτηρίου, σε 9 ευρώ για τις Δημοτικές Ενότητες Νέας Κυδωνίας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Σούδας και Θερίσου και σε 5 ευρώ για τη Δημοτική Ενότητα Κεραμειών, ενώ το πάγιο της αποχέτευσης ανέρχεται σε 6,90 ευρώ για όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Η ύδρευση επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% και η αποχέτευση με ΦΠΑ 23%.
Σημείωση 3: Στο χθεσινό ρεπορτάζ των 'Χ.Ν.' για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΧ, οι αναφερθείσες τιμές αφορούσαν -ενδεικτικά- συγκεκριμένες ποσότητες ύδρευσης (0, 20, 40, 60 και 100 m3) και όχι ολόκληρες κλίμακες τιμών (0 - 20 m3, 21 - 30 m3 κ.λπ.), όπως γράφτηκε με βάση σχετικές 'εκ παραδρομής' δηλώσεις της αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΧ Νίκης Αποστολάκη, όπως η ίδια διευκρίνισε χθες.


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-Εντονη αντιπαράθεση
click here to translate article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου