ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ-Προωθούνται οι μαρίνες Σούδας και Καστελίου

Όπως δημοσιεύτηκε την 31-01-2012 στο www.haniotika-nea.gr

Ως μία καλή ευκαιρία για να προωθηθούν οι μαρίνες σε Σούδα και Καστέλι χαρακτηρίζονται οι πρωτοβουλίες που παίρνει τις τελευταίες ημέρες η Διυπουργική Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων.
Η  γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και πρόεδρος της Επιτροπής, Κωνσταντίνα Μπέη, ζήτησε με έγγραφό της και από τους περιφερειάρχες να συνεργαστούν με τους Δήμους, τα Λιμενικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Λιμένων και να υποδείξουν στην Επιτροπή κατάλληλους χώρους για μαρίνες και τουριστικά καταφύγια - αγκυροβόλια.
«Η Ελλάδα», δήλωσε η Κωνσταντίνα Μπέη, «είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Το στοίχημα για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί. Η Ελλάδα, με τα αμέτρητα νησιά, είναι ο ιδανικός τόπος για κρουαζιέρες όλο τον χρόνο. Οι μαρίνες είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα, που για να κερδηθεί χρειάζεται συστηματική δουλειά και βούληση όχι μόνο του Υπουργείου, που είναι δεδομένη, αλλά και των τοπικών φορέων και κοινωνιών».

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στα 'Χ.Ν.' ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων (Λ.Τ.Ν.Χ.),  Γιώργος Πρωϊμάκης, από πλευράς μελετών τα Χανιά είναι έτοιμα και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κας Μπέη χαρακτηρίζεται ως ακόμα μια ευκαιρία να προωθηθούν οι προτάσεις του Λιμενικού Ταμείου.
«Πάγια θέση μας ως Λιμενικό Ταμείο είναι η κατασκευή των δύο μαρίνων στη Σούδα και στο Καστέλι Κισάμου, οι οποίες είναι χωροθετημένες βάσει των προγραμματικών σχεδίων», δήλωσε κ. Πρωϊμάκης, επισημαίνοντας ότι γίνονται συνεχείς ενέργειες τόσο από το Λ.Τ.Ν.Χ. όσο και από τον Δήμο, ώστε να προωθηθούν τα έργα αυτά. «Το Υπουργείο έχει μια θέση ότι πρέπει να κοιτάξουμε αυτές τις μαρίνες σαν επένδυση Σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, κάτι το οποίο εξετάζουμε κι εμείς», ανέφερε ο κ. Πρωϊμάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση με το έγγραφο αυτό του Υπουργείου έχουμε ακόμα μια ευκαρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας».

ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ Η ΣΟΥΔΑ
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων στο λιμάνι της Σούδας. Οπως ανέφερε, πέρα από το εμπορικό λιμάνι, την επέκταση του 'Αδρία' και τον επιβατηγό σταθμό, για την ολοκλήρωση των έργων χρειάζεται ένα ποσό κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπάρχει αισιοδοξία πως θα απορροφηθούν από το κονδύλι ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο και αφορούσε λιμενικά έργα στα νησιά μεταξύ των οποίων και η Κρήτη. Ο κ. Πρωϊμάκης επανέλαβε ότι από άποψη μελετών τα Χανιά είναι έτοιμα «καθώς τόσο εμείς όσο και ο Δήμος, με τον οποίο έχουμε καλή συνεργασία, δεν αφήνουμε το θέμα να χρονίσει».
Τα χρήματα που θα έρθουν για λιμενικά έργα στα Χανιά και η προώθηση της κατασκευής των δύο μαρίνων επαφίονται πλέον στην Περιφέρεια Κρήτης και κυρίως στα αρμόδια Υπουργεία.

ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Με ενδιαφέρον άλλωστε αναμένονται και τα αποτελέσματα έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης για την κατασκευή μαρίνων στα Χανιά. Ο κ. Πρωϊμάκης εξήγησε πως «το Πολυτεχνείο έχει έδρα περιβαλλοντικής μηχανικής που θα συνδράμει στην αξιολόγηση από περιβαλλοντικής άποψης στον σχεδιασμό των έργων». Οπως τόνισε μάλιστα «είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε το Πολυτεχνείο στον τόπο μας καθώς είναι ένας πολύτιμος σύμβουλος και συνεργάτης».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ-Προωθούνται οι μαρίνες Σούδας και Καστελίου
click here to translate article

1 σχόλιο:

Αλεχανδρος είπε...

επιτελους να γίνει κατι σωστό στο Καστέλι μαρινα στην παραλία τελωνίου και οχι προχειρότητες. Να αποκτησει προσωπο πρός τη θάλασσα η πόλη και να αναπτυχθεί.

Δημοσίευση σχολίου