ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Σειρά θεμάτων

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν:
• Έγκριση μελέτης «Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας»
• Έγκριση «ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης περιοχών υπαίθρου (ΟΣΑΠΥ)» Δήμου Χανίων
• Έγκριση εισηγητικής έκθεσης Α’ τρίμηνου του έτους 2011 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
• Έγκριση εισηγητικής έκθεσης Β’ τρίμηνου του έτους 2011 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
• Έγκριση εισηγητικής έκθεσης Γ’ τρίμηνου του έτους 2011 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού
• Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011 και Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων (Ανόρυξη 5 ερευνητικών γεωτρήσεων στο παλιό Τελωνείο Χανίων)
• Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011 (Αμοιβές και έξοδα αιρετών Δ.Ε. Χανίων)
• Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011 και Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Έργων (Επισκευή - επανάχρηση κτηρίων πλατείας Αγ. Τίτου»
• Απόδοση επιχορήγησης στο Δημοτικό Γηροκομείο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που εποπτεύεται από το Δήμο Χανίων κ.ά.


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Σειρά θεμάτων
click here to translate article

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ-Στην Αθήνα ο δήμαρχος Πλατανιά

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, θα απουσιάζει από τον Δήμο σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και αύριο Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου  λόγω μετάβασής του στην Αθήνα.
Σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Σκανδαλίδη με θέμα: «Προβλήματα στον Αγροτικό Τομέα».
Αύριο, Πέμπτη, θα μεταβεί μαζί με τον αντιδήμαρχο Νικόλαο Δασκαλάκη, στο ΥΠΕΚΑ σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για το «Σχέδιο Πόλεως Γερανίου και Πύργου Ψηλονέρου»
Τον δήμαρχο θα αντικαθιστά ο αντιδήμαρχος Εμμ.  Σολιδάκης.



Kallikrates Chania:ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ-Στην Αθήνα ο δήμαρχος Πλατανιά
click here to translate article

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Ξεκίνησαν οι εγγραφές

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Ξεκίνησαν χθες οι εγγραφές για τον νέο κύκλο του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου που οργανώνει ο Δήμος Χανίων μέσω του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ενήλικοι δημότες, ανεξαρτήτως ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, επιθυμούν και επιζητούν την απόκτηση γνώσεων σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα από καταξιωμένους επιστήμονες - εισηγητές.  
Ο α’ κύκλος σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2011 - 2012  έχει  θέμα: 'Παιδεία και Οικογένεια' και περιλαμβάνει 10 δίωρα μαθήματα.
Τα μαθήματα θα διεξάγονται στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο παλιό λιμάνι.
Σε όσους συμμετέχουν ανελλιπώς θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης (με δικαίωμα 2 απουσιών στον α’ κύκλο σπουδών).
Οι εγγραφές ξεκίνησαν την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011 και θα γίνονται έως και τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. στο ισόγειο του Δημαρχείου, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί  σειρά προτεραιότητας. Το κόστος συμμετοχής για την εγγραφή είναι 20 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. στα τηλέφωνα 28213 41628 - 630. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 6 μ.μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο παλιό λιμάνι».


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-Ξεκίνησαν οι εγγραφές
click here to translate article

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΕ ΒΑΛΥΡΑΚΗ-Στελέχωση ιατρείων στον Νομό Χανίων

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Στο Π.Ε.Π. «Κρήτης - Νήσοι Κρήτης - Αιγαίου 2007 - 2013» θα ενταχθεί η δημιουργία των δύο πολυδύναμων ιατρείων, Πλατανιά και Καντάνου με εγκεκριμένες από το ΚΕΣΥΠΕ θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι χώροι για την ανέγερσή τους θα παραχωρηθούν από τον Δήμο Πλατανιά και τον τέως Δήμο Πελεκάνου αντίστοιχα. Αυτό απαντά ο υπουργός Υγείας, Αντρέας Λοβέρδος, σε σχετική αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης. Σχετικά με τη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων Αλικιανού και Δελιανών, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει, ότι η γιατρός Γενικής Ιατρικής που υπηρετεί ως μόνιμη στο Π.Ι. Αλικιανού και βρίσκεται σε άδεια, θα επιστρέψει στην υπηρεσία της τον Μάρτιο του 2012, ενώ οι ανάγκες του ιατρείου σήμερα καλύπτονται μία φορά την εβδομάδα από γιατρό του Κ.Υ. Καντάνου.
Αναφορικά με το περιφερειακό ιατρείο Δελιανών, το οποίο είναι διθέσιο, ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζει ότι μια θέση είναι καλυμμένη από τις 30 Ιουνίου 2011 με ιατρό αποσπασμένο από το Νοσοκομείο Χανίων, ενώ η δεύτερη που κενώθηκε λόγω αιφνίδιας παραίτησης του γιατρού θα προκηρυχθεί σύντομα από το Υπουργείο. Για τη στελέχωση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Πλατανιά, που πρόκειται να δημιουργηθεί μετά την κατάργηση του περιφερειακού ιατρείου Γερανίου και θα εξυπηρετεί τις περιοχές Γεράνι, Μόδι, Βρύσες Κυδωνίας, Μανωλιόπουλο και Πλατανιά, αναφέρει ότι αυτό θα στελεχωθεί με το αντίστοιχο προσωπικό, οι θέσεις του οποίου έχουν εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΕ ως εξής:
Κλάδος Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ: 4 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, 1 θέση ειδικότητας Παιδιατρικής. Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό: 2 θέσεις Τ.Ε. Νοσηλευτικής, 1 θέση Τ.Ε. Ραδιολογίας Ακτινολογίας, 1 θέση Τ.Ε. ιατρικών Εργαστηρίων. Τέλος, σχετικά με τη δημιουργία του περιφερειακού πολυδύναμου ιατρείου Καντάνου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις περιοχές Παλαιόχωρας, Κουντούρας, Βουτά, Σαρακήνας, Βουθιανών και Σκλαβοπούλας θα χρηματοδοτηθεί και αυτό από το Π.Ε.Π. «Κρήτης - Νήσοι Αιγαίου», ενώ οι θέσεις που έχουν εγκριθεί για τη στελέχωση του προσωπικού του συγκεκριμένου ιατρείου είναι ίδιες σε αριθμό και ιδιότητες με τις αντίστοιχες του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Πλατανιά.



Kallikrates Chania:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΕ ΒΑΛΥΡΑΚΗ-Στελέχωση ιατρείων στον Νομό Χανίων
click here to translate article

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Ομιλία για την υπέρταση

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Εκδήλωση - ενημέρωση με θέμα «Υπέρταση - Σιωπηλός Δολοφόνος» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Πλατανιά. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πλατανιά, θα μιλήσει ο γενικός ιατρός, επιμελητής Β’ και διδάσκων Πανεπιστημίου, Στ. Καστρινάκης. ­


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Ομιλία για την υπέρταση
click here to translate article

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Θέματα των Χανίων

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου (κτήριο Λότζια - πλατεία Λιονταριών).
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται:
• Εγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.) και του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.), για τη σύνταξη υδραυλικής και οικονομοτεχνικής μελέτης του έργου: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στο Δ.Δ. Κολυμπαρίου Δήμου Πλατανιά», σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 28409/23-11-2011 συνημμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικού - Οικονομικού  Π.Ε. Χανίων.
• Εγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.), για την εκτέλεση του έργου: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στο Δ.Δ. Κολυμπαρίου Δήμου Πλατανιά», σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 28412/23-11-2011 συνημμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Χανίων.
(Εισηγητής των με αριθμ. 1.2 και 1.3 θεμάτων ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης).
• Τροποποίηση της αρ. 27/2011 απόφασης Π.Σ. ως προς τον ορισμό εξουσιοδοτημένων οργάνων για την υπογραφή των επιταγών και των εντολών μεταφοράς των Τραπεζικών Λογαριασμών μέχρι του ποσού των 3.000,00 ευρώ, για την Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 27252/11-11-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικού - Οικονομικού Π.Ε. Χανίων.
(Εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης).
• Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στον Ευρωπαϊκό Ομιλο Εδαφικής Συνεργασίας Μεσογειακό Αρχιπέλαγος - ARCHIMED, στο πλαίσιο της πολιτικής της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών της, σύμφωνα με τη συνημμένη εισήγηση (Εισηγητής ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Αλεξάκης).
• Εγκριση 1ης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης και των Π.Ε.: Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου έτους 2011, σύμφωνα με τις αριθμ. 18 και 20/2011 σχετικές αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.
(Εισηγητές ο περιφερειάρχης Κρήτης και οι αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε.).
• Εγκριση για την υποβολή πρότασης του έργου: «Βελτίωση συνθηκών ασφάλειας επαρχιακής οδού Καλουδιανά - Κεφάλι - Χρυσοσκαλίτισσα, 1ο υποέργο: Αντιστήριξη των πρανών στο τμήμα Τοπόλια - Κατσοματάδω», προϋπολογισμού 4.150.000,00 ευρώ, προς ένταξη και χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 στον Αξονα Προτεραιότητας 1: «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας στην Περιφέρεια Κρήτης» και συγκεκριμένα στον Κωδικό Θεματικής Προτεραιότητας 23: «Περιφερειακές - Τοπικές Οδοί», κωδικός πρόσκλησης: 48, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 28227/22-11-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Χανίων.
(Εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης).
• Εγκριση υποβολής πρότασης του έργου: «Βελτίωση οδικής Ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης» προς ένταξη και χρηματοδότηση στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Κρήτης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 96406/40152/7-11-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Ηρακλείου.


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Θέματα των Χανίων
click here to translate article

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Στην αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία που αποτελούν τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας σε ενημερωτική ημερίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο.
Την ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές Ψηφιακής Ανάπτυξης» συνδιοργάνωσαν το ΙΤΕ και η Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του «ζητούμενο είναι η αύξηση της απασχόλησης, η τόνωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» και τόνισε: «Η αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία αποτελούν τη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη του μέλλοντος».
Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα νησί πρότυπο ανάπτυξης με πυλώνες την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, την έρευνα και καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.
Επεσήμανε μάλιστα τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Κρήτης γιατί, όπως είπε, «μόνο μέσα από ένα καινοτόμο ποιοτικό άλμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, την ανάδειξη της Κρήτης σε διεθνή πόλο έρευνας και καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας προωθώντας ταυτόχρονα τη διεθνή εικόνα της Κρήτης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ενσωμάτωση της αειφορίας στις αναπτυξιακές επιλογές και παρεμβάσεις και τέλος την αποτελεσματικότερη οργάνωση και Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης».


Kallikrates Chania:ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων
click here to translate article

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Προτάσεις για έργα

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Προτάσεις για 16 έργα στην ύπαιθρο του Δήμου καταθέτει σήμερα ο Δήμος Πλατανιά. Οι προτάσεις αφορούν τη χρηματοδότηση έργων μέσα από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου (Ο.Σ.Α.Π.Υ.) της Περιφέρειας Κρήτης, που για όλο το νησί προβλέπει τη διάθεση περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Οι προτάσεις πέρασαν χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά και όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος και εισηγητής του θέματος, κ. Μανώλης Σολιδάκης, «είμαστε αισιόδοξοι και εκτιμούμε ότι οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις θα εγκριθούν από την Περιφέρεια. Αφορούν έργα σε όλον σχεδόν τον Δήμο μας, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του».
Ειδικότερα, τα έργα που προτείνει ο Δήμος Πλατανιά για χρηματοδότηση από το Ο.Σ.Α.Π.Υ. είναι τα παρακάτω:
1. Ανέγερση παιδικού σταθμού στη Σπηλιά Κολυμπαρίου.
2. Αποπεράτωση - εξοπλισμός βρεφονηπιακού σταθμού Κοντομαρίου.
3. Αναπλάσεις πλατείας στο Μανωλιόπουλο.
4. Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων αναψυχής στον Αλικιανό.
5.  Διαμόρφωση ευρύτερων χώρων γύρω από το μνημειακό δέντρο των Βουβών.
6. Αισθητική αναβάθμιση υποσταθμού και δικτύου Δ.Ε.Η. στις Πάνω Βούβες.
7. Αποπεράτωση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Λάκκων.
8. Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για εκδηλώσεις στα Μεσκλά.
9. Δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων στις Βουκολιές.
10. Αναβάθμιση πίστας μοτοκρός στον Βατόλακκο.
11. Ανάδειξη Ναού Αγίου Βασιλείου στη Γλώσσα.
12. Αποκατάσταση του Ναού Αγίου Αντωνίου στο Σκονίζο.
13. Κατασκευή ημικόμβου Ξαμουδοχωρίου.
14. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στο Ξυλόσκαλο στον Ομαλό.
15. Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού στο Ξυλόσκαλο - Λινοσέλι στην αρχαία πηγή των Λευκών Ορέων.
16. Βελτίωση μονοπατιού για το ιστορικό σπήλαιο του Τζανή.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιοχή του Ομαλού, ο κ. Σολιδάκης υπογραμμίζει πως «αποτελεί  τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την προηγούμενη μορφή της του 'Καποδίστρια' και με τις Κοινότητες. Αναφέρομαι στον χώρο στάθμευσης στο Ξυλόσκαλο, στα μονοπάτια για το Λινοσέλι και στο σπήλαιο του Τζανή και αν σε αυτά προσθέσω το γήπεδο 5Χ5 στον Ομαλό, αλλά και την ανακατασκευή της περίφημης 'Στράτας των Μουσούρων', πιστεύουμε ότι βελτιώνεται η εικόνα της περιοχής». Ο κ. Σολιδάκης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της «στράτας των Μουσούρων» και σε όσα αναφέρθηκαν από τον συνεργάτη των «Χ.Ν.», κ. Α. Πλυμάκη, τονίζει πως «η δουλειά που έχει κάνει ο κ. Πλυμάκης και συνεχίζει έχει τον απόλυτο σεβασμό μας και είναι πραγματικά υπεράξια. Πρέπει, όμως, να σημειώσω πως η στράτα των Μουσούρων από μαρτυρίες υπερηλίκων και γραπτές αναφορές ξεκινά από το Χλιαρό και πηγαίνει προς Πρασέ, Χωστή, Καράνου, Κακιές Πλευρές, Ρείκια και κατεβαίνει στον Ομαλό  στη θέση Βερίγος».

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Ξεχωριστή συζήτηση έγινε στο χθεσινό Δ.Σ. για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, μετά από ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος, κ. Γ. Μαλανδράκης. Ειδικότερα, ο κ. Μαλανδράκης επεσήμανε πως «τα εγγραφόμενα στον προϋπολογισμό ποσά για τους Δήμους είναι τραγικά. Οι χρηματοδοτήσεις είναι στα 2,6 δισ., όταν στον προηγούμενο -ήδη κουτσουρεμένο- προϋπολογισμό ήταν 4 δισ. Υπάρχουν περικοπές 35% και θα υπερβούν κατά πολύ και την περικοπή στους μισθούς των υπαλλήλων μέσα στους Κ.Α.Π. Αν δεν ανατραπεί αυτό θα είναι πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, να προσφέρουν οι Δήμοι βασικές υπηρεσίες, όπως καύσιμα, συντήρηση αυτοκινήτων κ.ά. Ο Δήμος περιστέλλει δαπάνες, δεν εκτελεί το τεχνικό του έργο, που είχε ποσό ΣΑΤΑ 870.000 ευρώ, διότι από αυτό έχουμε πάρει 300.000 ευρώ. Αρα το τεχνικό μας έργο δεν έχει εκτελεστεί. Προσπαθούμε να εισπράξουμε τις απαιτήσεις που έχουμε και παρακαλούμε τους δημότες να κάνουν χρήση των ευνοϊκών μας ρυθμίσεων γιατί έτσι απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις». Από τη μεριά της παράταξης του κ. Νικηφοράκη, ο κ. Γιάννης Κασελάκης επεσήμανε πως «από   την περίοδο που μιλούσαμε για τον προϋπολογισμό είχα ρωτήσει τον δήμαρχο, αν θα πήγαινε για δανεισμό ο Δήμος,  γιατί είχαμε διαγνώσει από τότε τα προβλήματα που υπάρχουν με τις χρηματοδοτήσεις. Ο δήμαρχος είχε πει όχι. Να είστε σίγουροι, λοιπόν, ότι ο Δήμος θα καταφύγει στον δανεισμό, γιατί δεν θα μπορεί να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα και κατά δεύτερο από την ανικανότητα των νεών Καλλικρατικών Δήμων και ιδιαίτερα του Πλατανιά να δημιουργήσει έσοδα». Από την παράταξη του κ. Τζαγκαράκη οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ των πρωτοβουλιών του κ. Μαλανδράκη για αντιμετώπιση του ζητήματος με τον προϋπολογισμό μέσα από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, ενώ ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης σημείωσε πως «μέσω του 'Καλλικράτη' εφαρμόστηκε μία από τις διατάξεις του 'Μνημονίου', που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι δέχθηκαν ένα σοβαρό πλήγμα. Μέσω των νεότερων μέτρων του προϋπολογισμού οι Ο.Τ.Α. δεν θα μπορούν να λειτουργούν πλέον. Ολες οι αποφάσεις των τελευταίων ετών έχουν κάνει την Αυτοδιοίκηση ανίκανη να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα».
Τέλος, ο κ. Μ. Νταγκουνάκης, ανέφερε πως «ξέραμε ότι θα γίνει αυτό το πράγμα από την προεκλογική περίοδο και  είχαμε προτείνει τι θα κάναμε ως Δημοτική Αρχή. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ως δήμαρχος, ως γραμματέας της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, να ζητήσει να παρθούν αποφάσεις, ώστε να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους οι Δήμοι, καταδικάζοντας τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό γιατί ο ελληνικός λαός έχει φορολογηθεί για τις υπηρεσίες που του προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει πληρώσει χρήματα και τώρα πάνε να τον αναγκάσουν να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη».

Ξαμουδοχώρι - Κυπάρισσος
Η τοποθέτηση σε συγκεκριμένο σημείο μιας ενημερωτικής πινακίδας που θα δηλώνει την έναρξη του χωριού Κυπάρισσος έχει φέρει σε αντιπαράθεση τα δύο χωριά, μία αντιπαράθεση που μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα δεν έλειψε η ένταση, κάτι που έκανε τον κ. Αγοραστάκη να επισημαίνει πως «είναι ντροπή μας να γίνεται τέτοια φασαρία για μια ενημερωτική πινακίδα που δεν καθορίζει όρια, αλλά απλά ενημερώνει, την ίδια στιγμή που η χώρα και η κοινωνία καταρρέει». Τελικά το Δ.Σ., που συζήτησε ενημερωτικά το θέμα, συμφώνησε οι μηχανικοί του Δήμου, σε συνεργασία με τον νομικό εκπρόσωπό του και τα Τοπικά Συμβούλια των δύο χωριών, να μελετήσουν τη νομοθεσία και να ορίσουν το ακριβές σημείο που θα πρέπει να τοποθετηθεί η πινακίδα.



Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Προτάσεις για έργα
click here to translate article

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. ΧΑΝΙΩΝ-Νέα κινητοποίηση ενάντια στον φόρο ακινήτων

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Να μην πληρώσουν το «χαράτσι» της Δ.Ε.Η. και κανένα άλλο φοροεισπρακτικό μέτρο «που εξαθλιώνει τη ζωή των εργαζομένων», κάλεσαν χθες τους εργαζομένους, τη νεολαία και τους ανέργους, εργατικά σωματεία και Αγροτικοί Σύλλογοι, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Δ.Ε.Η. στα Χανιά.
Νωρίτερα, μέλη της ομάδας Χανίων «Δεν πληρώνω τα χαράτσια - ανυπακοή στα σχέδια εξόντωσής μας», βρέθηκαν στη Δ.Ε.Η. και ενημέρωσαν τον κόσμο για τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και την εκδίκαση της υπόθεσης στις 2 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να μην πληρώσει τον φόρο για τα ακίνητα.

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 
Την κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι τέως Δήμου Αρμένων και Μηθύμνης, Κάινας, Παλαιών Ρουμάτων και Μεσκλών, αλλά και τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. 
«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όλα αυτά τα μέτρα και τα χαράτσια, οι μειωμένοι προϋπολογισμοί, τα 2 δισ. που πάνε να κόψουν από την Υγεία, τα παιδιά στο σχολείο, που φτάνουν στο σημείο να λιποθυμάνε από την πείνα ή να τρέμουν μέσα στις τάξεις γιατί δεν έχουν θέρμανση, όπως και οι ουρές των απολυμένων στον ΟΑΕΔ, είναι αποτέλεσμα ακριβώς της ίδιας πολιτικής. Μιας πολιτικής που έχει στόχο μόνο το κέρδος μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών», επεσήμανε στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων, Αντζελα Αλαμάνου και πρόσθεσε ότι ο λαός θα πρέπει να αντισταθεί με κάθε τρόπο.
«Ολη αυτή η πολιτική δεν αντιπαλεύεται παρά μόνο με μαζικότητα και οργάνωση του ίδιου του λαού. Της φτωχής αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των εργατών, των γυναικών και της νεολαίας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι μόνο οργανωμένα και μαζικά μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε η κα Αλαμάνου και πρόσθεσε πως μέσα από τη στάση του ο λαός «μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να δουλεύει μαζικά και οργανωμένα».
«Πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία για να αποδείξουμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους άλλους που είναι γύρω μας και φοβούνται ή τρομοκρατούνται ότι είμαστε δίπλα τους», ανέφερε η κα Αλαμάνου και συμπλήρωσε: «Τα σωματεία καλούν όλους τους εργαζομένους να μην πληρώσουν τίποτα όσον αφορά το χαράτσι, κανένα από τα χαράτσια ούτε τα επόμενα που θα έρθουν και έχουν εξαγγείλει για το 1ο εξάμηνο του 2012. Τα σωματεία θα είναι δίπλα τους είτε σημαίνει ότι θα κάνουμε αλυσίδες έξω από κάθε ρολόι και κάθε σπίτι για να μην κοπεί το ρεύμα είτε σημαίνει ότι θα μαζικοποιήσουμε την απεργία της 1ης Δεκεμβρίου και δεν θα επιτρέψουμε να δουλέψει ούτε εργοστάσιο ούτε καράβι ούτε επιχείρηση ούτε σχολείο».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου τέως Δήμου Μηθύμνης, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, κάλεσε τους αγρότες να μην πληρώσουν τον φόρο για τα ακίνητα και να προχωρήσει σε μαζικές συνελεύσεις σε κάθε χωριό.
«Να μην φοβηθεί τίποτα ο κόσμος. Ούτε τις απειλές ότι θα του κόψουν το ρεύμα. Οταν είμαστε συντονισμένοι και οργανωμένοι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Απόδειξη ότι έχουν αρχίσει να υποχωρούν, λέγοντας ότι θα εξαιρέσουν ορισμένους, ότι θα το ξαναδούν του χρόνου κ.λπ. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Εάν δεν τους αποτρέψουμε σε αυτό το χαράτσι, έρχονται καινούργια σχέδια, όπως για παράδειγμα την καθιέρωση βιβλίων εσόδων - εξόδων για τους αγρότες που σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάρουν Φ.Π.Α.», τόνισε ο κ. Τσουρουνάκης και πρόσθεσε ότι «το μόνο που μας μένει είναι η αντίδραση για να υπερασπιστούμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας».

Το κίνημα «Δεν πληρώνω»
Νωρίς το πρωί -χθες- μέλη του Κινήματος «Δεν πληρώνω» βρέθηκαν έξω από τη Δ.Ε.Η. στα Χανιά και κάλεσαν τον κόσμο να μην πληρώσει το «χαράτσι» και να αντιδράσει συλλογικά στο μέτρο. Παράλληλα, ενημέρωσαν, μεταξύ άλλων, τους πολίτες για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αλλά και για την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.


Kallikrates Chania:ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Η. ΧΑΝΙΩΝ-Νέα κινητοποίηση ενάντια στον φόρο ακινήτων
click here to translate article

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-Σφράγισμα καταστημάτων

Όπως δημοσιεύτηκε την 30-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Λειτουργούσαν χωρίς άδεια για... χρόνια διάφορα καταστήματα στα Χανιά, στα οποία -την τελευταία χρονιά- ο Δήμος προχώρησε στο σφράγισμά τους. Στους 11 μήνες του 2011 έχουν καταγραφεί 15 οριστικές σφραγίσεις και άλλες 15 προσωρινές από τη Δημοτική Αστυνομία, που αφορούν επιχειρήσεις που δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες ή που είχαν προχωρήσει σε υγειονομικές παραβάσεις ή παραβάσεις που αφορούν την ηχορρύπανση.
Παράλληλα, ανάμεσα στις 120 νέες άδειες, που δόθηκαν μέχρι προχθές, υπήρχαν πολλές που αφορούσαν καταστήματα που δεν είχαν άδεια, αλλά έσπευσαν να τις εκδώσουν.
«Οι παρεμβάσεις μας ως Δημοτική Αστυνομία και οι έλεγχοι που γίνονται αυτεπάγγελτα σε όλα τα καταστήματα έχουν αυξηθεί και πάρα πολλά από αυτά που δεν είχαν καθόλου άδεια, μετά τη συνεχή κίνηση της Δημοτικής Αστυνομίας και ξέροντας ότι γίνονται έλεγχοι προχώρησαν στην έκδοση αδειών και  στην τήρηση της νομοθεσίας», δηλώνει ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, κ. Μανούσος Λιονάκης.
Αναφορικά με το σφράγισμα καταστημάτων από την 1/1 έως τις 29/11, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, έγιναν τα παρακάτω:
- Οριστικές σφραγίσεις:  Εχουν γίνει 15 οριστικές σφραγίσεις σε καταστήματα χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. «Αυτοί οι ιδιοκτήτες δεν είχαν καμία άδεια, είχαν ανοίξει... έτσι. Ορισμένα από αυτά ήταν πολλά χρόνια· ένα χαρακτηριστικά ήταν 10 χρόνια ανοιχτό χωρίς άδεια!», λέει ο κ. Λιονάκης. Σημειώνεται ότι γι’ αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από το κλείσιμο, υπάρχουν και διοικητικά πρόστιμα. Από τις δεκαπέντε επιχειρήσεις σε τρεις εξ αυτών εκτελέσθηκε η σφράγιση και στη συνέχεια αποσφραγίσθηκαν μετά από έκδοση άδειας, τρεις παραμένουν σφραγισμένες και άλλες εννιά έκλεισαν.
- Προσωρινές σφραγίσεις: Εχει αποφασιστεί η σφράγιση 15 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 13 έχουν σφραγιστεί και δύο έχουν ανακληθεί λόγω προσκόμισης αθωωτικών μηνύσεων και δύο λόγω  αλλαγής ιδιοκτήτη. «Σε γράφουν για ηχορρύπανση από μουσική μία φορά, δύο, την τρίτη έχει σφράγισμα για 10 ημέρες, αν σε ξαναπιάσουν έχεις 20 ημέρες σφράγιση, την τρίτη φορά 30 ημέρες σφράγιση και μετά πας για οριστική διακοπή λειτουργίας του καταστήματός σου», λέει ο αντιδήμαρχος.
Οπως επισημαίνει ο κ. Λιονάκης, στόχος του Δήμου Χανίων είναι «η εύρυθμη λειτουργιά της αγοράς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε καταστήματα χωρίς άδειες».



Kallikrates Chania:FROM THE MUNICIPAL POLICE-sealing of shops
click here to translate article

Ημερίδα του ΙΤΕ με θέμα «Στρατηγικές Ψηφιακής Ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11 -2011 στο neatv.gr


Στην αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία που αποτελούν την βάση της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας  σε ενημερωτική ημερίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο.

Την ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές Ψηφιακής Ανάπτυξης» συνδιοργάνωσαν το ΙΤΕ και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε  ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του  «Ζητούμενο είναι η αύξηση  της απασχόλησης, η τόνωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» και τόνισε «Η αξιοποίηση και ενίσχυση των στρατηγικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της Κρήτης στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην έρευνα και τεχνολογία αποτελεί την βάση της βιώσιμης ανάπτυξης για την Κρήτη του μέλλοντος».

Ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ένα νησί πρότυπο ανάπτυξης με πυλώνες την ποιότητα ζωής  των κατοίκων της, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, την έρευνα και καινοτομία, και την πράσινη ανάπτυξη.

Επεσήμανε  μάλιστα τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Κρήτης γιατί όπως είπε  «μόνο μέσα από ένα καινοτόμο ποιοτικό άλμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, την ανάδειξη της Κρήτης σε διεθνή πόλο έρευνας και καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας προωθώντας ταυτόχρονα  τη διεθνή εικόνα της Κρήτης, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ενσωμάτωση της αειφορίας στις αναπτυξιακές επιλογές και παρεμβάσεις, και τέλος  την αποτελεσματικότερη οργάνωση και Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης».

Share Kallikrates Chania:Ημερίδα του ΙΤΕ με θέμα «Στρατηγικές Ψηφιακής Ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο
click here to translate article

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Μ.Α.Α.Κ.-«Αλληλεγγύη σε συμπολίτες»

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε και κυρίως οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες συμπολιτών μας, είναι αυτονόητο καθήκον και υποχρέωσή μας να σταθούμε ανθρώπινα αλληλέγγυοι σε όλους εκείνους που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού της Ενωτικής Μαχητικής Αποκορωνιώτικης Ανεξάρτητης Κίνησης (Ε.Μ.Α.Α.Κ.), Χαρ. Κουκιανάκης.
Και συνεχίζει: «Για τον λόγο αυτό επικροτούμε και θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε έμπρακτα στην πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας. Παράκληση προς όλους τους δημότες να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού συντασσόμενοι στο πνεύμα των ημερών».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Μ.Α.Α.Κ.-«Αλληλεγγύη σε συμπολίτες»
click here to translate article

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Ομιλία για την υπέρταση

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Εκδήλωση - ενημέρωση με θέμα «Υπέρταση -  Σιωπηλός Δολοφόνος» θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Πλατανιά. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πλατανιά, θα μιλήσει ο γενικός ιατρός, επιμελητής Β’ και διδάσκων Πανεπιστημίου, Στ. Καστρινάκης.


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Ομιλία για την υπέρταση
click here to translate article

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Σχεδιασμός Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Συνεδριάζει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, με θέματα: 
• Εγκριση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) 2012 - 2014 της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με την αριθμ. 21/2011 απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής και τη συνημμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.
(Εισηγήτρια η διευθύντρια Αναπτυξιακού Σχεδιασμού κα Αννα Βασιλάκη).
• Εγκριση: α) Στρατηγικού Σχεδίου Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα και της διαχείρισης των προϊόντων του και β) δημιουργία Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με την αριθμ. 18/2011 απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής και τη συνημμένη σχετική εισήγηση.
(Εισηγήτρια η αντιπεριφερειάρχης κα Θεανώ Βρέντζου - Σκορδαλάκη, ειδικός αγορητής, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του Κανονισμού Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο κ. Στεφανάκης Αλέκος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης).
• Υποβολή Προτάσεων στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», σύμφωνα με τη συνημμένη σχετική εισήγηση.
(Εισηγητής ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης).


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Σχεδιασμός Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης
click here to translate article

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΧΑΝΙΩΝ-Συγκέντρωση ενάντια στον φόρο ακινήτων

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Στην κινητοποίηση καλούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι τέως Δήμου Αρμένων και Μηθύμνης, Κάινας, Παλαιών Ρουμάτων και Μεσκλών, αλλά και τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.
Με ανακοίνωσή τους καλούν «όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους μικρομαγαζάτορες και αγρότες να μην δεχτούν την εξαθλίωση της ζωής τους με τα επιπλέον χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στο μεταξύ, επιστολή της Πανσελινιώτικης Συνεργασίας για τον φόρο ακίνητης περιουσίας κατέθεσε ως αναφορά στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην απάντηση την οποία έδωσε ο Γερμανός επίτροπος, G. Oettinger, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, σημειώνεται ότι «επίσημη θέση του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα ενέργειας είναι πως το κράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητά από τη Δ.Ε.Η. τη διακοπή ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι». Επίσης αναφέρεται πως «ο Δήμος Καντάνου - Σελίνου είναι χαρακτηρισμένος ορεινός και δυσπρόσιτος σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010 και άρα ευάλωτος με πολίτες χαμηλών αγροτικών εισοδημάτων και με συντάξεις των 345 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι του Δήμου έχουν τεράστια προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά και μετά την εφαρμογή του 'Καλλικράτη' βιώνουν την πλήρη διάλυση των κοινωνικών δομών», ενώ «σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος και την κοινοτική νομοθεσία οι χαρακτηρισμένοι ορεινοί Δήμοι ενισχύονται με πολιτικές κοινωνικές για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή». Ζητείται δε η κατάργηση «του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας μέσω της Δ.Ε.Η. στον κόσμο της εργασίας και στις περιοχές τις ορεινές και δυσπρόσιτες» .
ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ
Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις απευθύνει η ομάδα Χανίων «Δεν πληρώνω τα χαράτσια - ανυπακοή στα σχέδια εξόντωσής μας», η οποία, όπως έχει σημειώνει, έχει συλλέξει 2.000 υπογραφές Χανιωτών, ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ και τις κατέθεσε  στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο «πιεζόμενο και από άλλες συλλογικότητες εξέδωσε  ψήφισμα υπέρ των θέσεών μας». Μέλη της ομάδας θα βρίσκονται σήμερα και αύριο από τις 8.30 έως τις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, όπου θα ενημερώνουν τους πολίτες.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συντονισμός για την 24ωρη απεργία
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων Σωματείων της δύναμής του σε  συνάντηση σήμερα, στις  6 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (Μ. Μπότσαρη 68), με θέμα: «Συντονισμός και δράση για την 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 1-12-2011».


Kallikrates Chania:ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΧΑΝΙΩΝ-Συγκέντρωση ενάντια στον φόρο ακινήτων
click here to translate article

ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-«Οχι» στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βάμου

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Ανάστατοι είναι φορείς και συλλογικότητες του Βάμου και ευρύτερα του Δήμου Αποκορώνου από τη φημολογούμενη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Βάμου σε εκείνο των Σφακίων. Χθες εκπρόσωποι του Δήμου Αποκορώνου και φορέων της περιοχής, μαζί με κατοίκους του Βάμου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ειρηνοδικείο, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του, την οποία υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, και η Ολομέλεια Εφετών Κρήτης.  
Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης και του περιορισμού του λειτουργικού της κόστους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις των Ειρηνοδικείων που λειτουργούν στα Χανιά. 
Ετσι από τα πέντε συνολικά Ειρηνοδικεία που λειτουργούν σήμερα (Καστελίου, Κολυμπαρίου, Καντάνου, Βάμου και Σφακίων) σχεδιάζεται να μείνουν μόνο δύο, ένα στο ανατολικό μέρος του Νομού και ένα στο δυτικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Ολομέλεια Εφετών Κρήτης έχει γνωμοδοτήσει θετικά στη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Βάμου (αρ. απόφασης 4/2011), ενώ ανάλογη είναι η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, αφού, εκτός των ιστορικών λόγων, το Ειρηνοδικείο Βάμου έχει πάνω από 200 υποθέσεις τον χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο Σφακίων κατά πολύ λιγότερες (10 με 20).
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου έχει εκδόσει ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Βάμου, ενώ υπόμνημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου,  απέστειλαν χθες η Τοπική Κοινότητα Βάμου - Δημοτική Ενότητα Βάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου «Ο Πρίνος».
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι χθες συγκεντρωμένοι έξω από το Ειρηνοδικείο άφησαν αιχμές κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, για την ενδεχόμενη τροπή της υπόθεσης που αφορά το Ειρηνοδικείο Βάμου και εκείνο των Σφακίων.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ»
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του πρώην δημάρχου Βάμου, Γιάννη Χατζηδάκη, ο οποίος σημείωσε σχετικά: «Ο κ. Βαλυράκης πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα; Είμαι σίγουρος ότι όπως τα αντιλαμβάνεται αυτός είναι ζημιά για την παράταξη που υποστηρίζει. Στο υπόγειο του Ειρηνοδικείου Βάμου υπάρχουν δικογραφίες χειρόγραφες του Ελευθερίου Βενιζέλου που είναι ντοκουμέντα και τα οποία δείχνουν την ιστορία και την πορεία του Ειρηνοδικείου», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «το Ειρηνοδικείο το είχε κλείσει μόνο η χούντα».
«Μην κοροϊδευόμαστε. Το Ειρηνοδικείο Σφακίων είναι χωρίς σπίτι, χώρο, τεχνική υποστήριξη και με ελάχιστες υποθέσεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι «η ιστορία δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται ποτέ και από κανέναν».

«ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ»
Ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, Στέλιος Μιχελάκης, τόνισε ότι για τον Δήμο «είναι αδιανότητο να σταματήσει να λειτουργεί το Ειρηνοδικείο Βάμου». «Ενα να μείνει στα Χανιά, εκτός πόλης των Χανίων θεωρούμε ότι πρέπει να είναι το Ειρηνοδικείο Βάμου, διότι έχει δικό του κτήριο, έχει μεγάλη ιστορία, αλλά προπαντώς έχει και τόσες υποθέσεις που δεν τις έχει κανένα άλλο Ειρηνοδικείο εκτός Χανίων. Επίσης, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ενδοχώρα και την ύπαιθρο, αλλά και να μπορούν να εξυπηρετούνται οι δημότες, πρέπει το Ειρηνοδικείο να παραμείνει σε λειτουργία όπως έως τώρα», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, ενώ ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, μέλος της Δημοτικής Επιτροπής που χειρίζεται το θέμα του Ειρηνοδικείου και δικηγόρος, Μανώλης Νικολούδης, αναφέρθηκε στον αριθμό των υποθέσεων που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο Ειρηνοδικείο.
«Είναι το Ειρηνοδικείο που έχει τις περισσότερες υποθέσεις στον Νομό εκτός της πόλης των Χανίων. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ήταν Πρωτοδικείο, όταν υπήρχε ο Νομός Σφακίων και τώρα είναι Ειρηνοδικείο. Ο Δήμος Αποκορώνου είναι 'παρών' στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση και υποβάθμιση του Ειρηνοδικείου, έχει κάνει όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει και θα κάνει ακόμα περισσότερες, διότι δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί ο Αποκόρωνας και να υποβαθμιστεί ο Βάμος ειδικότερα».
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποια απάντηση του Υπουργείου στο αίτημα που έχουν διατυπώσει οι φορείς τόνισε ότι «το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμα».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανέφερε ότι η χθεσινή συγκέντρωση αποτελεί ένα μήνυμα «προς τα διάφορα κέντρα εξουσίας ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσει η απογύμνωσή του Αποκόρωνα» και πρόσθεσε: «Ο Δήμος Αποκορώνου επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη απογύμνωση των Υπηρεσιών, αν θέλουμε να μιλάμε για έναν Δήμο βιώσιμο, που θα προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του».

«ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ»
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου, Γιώργος Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι, αν το Υπουργείο ταχθεί τελικά υπέρ της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Βάμου, δεν θα έρθει μόνο σε αντίθεση με τις αποφάσεις όλων των θεσμικών φορέων που υποστηρίζουν τη διατήρησή του, αλλά και «σε σύγκρουση με την κοινή λογική».
«Κι αυτό γιατί -εάν καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Βάμου- έτσι θα παραβιαστούν όλες οι παράμετροι τις οποίες ο ίδιος ο νόμος δίνει και ζητά εν όψει των συγχωνεύσεων των Ειρηνοδικείων. Δηλαδή την προσβασιμότητα, την ιστορικότητα, τη δικαστηριακή ύλη, το προσωπικό κ.λπ. Ολα αυτά είναι συντριπτικά υπέρ του Ειρηνοδικείου Βάμου», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θέλουμε επίσης να ελπίζουμε ότι επιτέλους οι μικροπολιτικές παρεμβάσεις παλαιοκομματικών για τα χωριά τους επιτέλους θα σταματήσουν».

Το υπόμνημα
Στο υπόμνημα της Τοπικής Κοινότητας Βάμου - Δημοτική Ενότητα Βάμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητείται, μεταξύ άλλων, από τον κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να λάβει υπόψη του «τη μόνη θεσμική γνώμη που έχετε ζητήσει, δηλαδή εκείνης του Εφετείου».
Κι αυτό διότι, όπως αναφέρεται, «από τα στοιχεία προκύπτει σαφέστατα το συγκριτικό πλεονέκτημα της διατήρησης της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Βάμου έναντι οποιουδήποτε άλλου περιφερειακού Ειρηνοδικείου στον Νομό Χανίων, αφού πρώτο στη σειρά πληροί όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί με το υπ’ αρ. 79430/6-9-11 έγγραφό σας (όγκος δικαστηριακής ύλης, ανθρώπινο δυναμικό, προσβασιμότητα, επιπλέον δε κτηριακή εξυπηρέτηση και ιστορικότητα)».
Παράλληλα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «πιθανή αντίθετη απόφασή σας θα βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την υπ’ αρ. 4/2011 απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Κρήτης, των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που θέσατε με το έγγραφό σας με αρ. πρωτ. 79430/2011 και σε βάρος, βεβαίως, της καλύτερης εξυπηρέτησης των Αποκορωνιωτών, της ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης και της ορθολογικής αξιοποίησης των υφισταμένων Ειρηνοδικείων στον Νομό Χανίων, πλέον και των συνεπειών εκείνων, όπως η υποβάθμιση του Αποκορώνου, η εγκατάλειψη και ερείπωση του τριώροφου ιδιόκτητου κτηρίου και η στέρηση ενός σημαντικού τμήματος της ιστορίας και του πολιτισμού μας, αφού το Ειρηνοδικείο Βάμου υφίσταται τουλάχιστο από τον 19ο αιώνα ως συνέχεια του τότε 'Πρωτοδικείου ως Κακουργιοδικείο'».


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ-«Οχι» στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βάμου
click here to translate article

ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ-Κλάδεμα δέντρων

Όπως δημοσιεύτηκε την 29-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Εντονες αντιδράσεις σε διερχόμενους πολίτες έχει προκαλέσει το κλάδεμα δέντρων κατά μήκος της εθνικής οδού, ανάμεσα σε Πλατανιά και Γαλατά. Παράλληλα, διατυπώνονται ερωτήματα για το πού καταλήγουν όλα τα ξύλα και γιατί δεν διατίθενται για τις ανάγκες θέρμανσης κάποιου Ιδρύματος.
Τα «Χ.Ν.» επικοινώνησαν με τη Δ.Ε.Σ.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης που επιβλέπει το συγκεκριμένο έργο. «Γίνεται ένα κλάδεμα σε βάθος, γιατί έχει περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ξανακλαδεύτηκαν, αλλά, ωστόσο, αυτό δεν προκαλεί προβλήματα. Ισα - ίσα σε λίγους μήνες θα το δείτε ότι τα δεντράκια θα ξανανοίξουν», ανέφερε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, κ. Παπαδάκης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ακακίες, σύμφωνα με γεωπόνους, απαιτείται κόψιμό τους σε βάθος καθώς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στους δυνατούς ανέμους, με τον κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα, αν φύγουν κλαδιά και πέσουν στην εθνική οδό.
Αναφορικά με το θέμα της ξυλείας, που φορτώνεται σε αυτοκίνητα και σύμφωνα με τη Δ.Ε.Σ.Ε. πετιέται στον χώρο υγειονομικής ταφής, ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως «τα ξύλα αυτά προέρχονται από  δέντρα που δεν είναι κατάλληλα για κάψιμο. Ομως, αν κάποιος θέλει να τα πάρει, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να τα δώσουμε. Ομως για να καούν αυτά τα ξύλα θα φράξουν τα πάντα σε ένα τζάκι ή μια σόμπα. Δεν είναι κατάλληλα για καυσόξυλα. Θα απαιτηθεί να φυλαχθούν για ένα χρόνο ή και περισσότερο και πάλι είναι αμφιβόλου αξίας».


Kallikrates Chania:ALONG THE NATIONAL HIGHWAY-pruning trees
click here to translate article

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Εκπαιδεύτηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.Α.Σ.

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Ολοκληρώθηκε προχθές στο Ηράκλειο η εκπαίδευση του προσωπικού, διάρκειας έξι ημερών, για τη στελέχωση των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης.
Η εκπαίδευση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης με εκπαιδευτές προσωπικό του Τμήματος Εκπαίδευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής και της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών.
Στην εκπαίδευση συμμετείχαν είκοσι πέντε εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί που στελεχώνουν τις ήδη υπάρχουσες Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. των Αστυνομικών Διευθύνσεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και της νεοσυγκροτηθείσας Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ιεράπετρας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου.
Στόχος της εκπαίδευσης ήταν η μετεκπαίδευση των προϋπαρχόντων μελών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με σκοπό να βελτιώνεται η ετοιμότητα και η επίδοσή τους, αλλά και η προετοιμασία των νέων μελών της, ώστε να ανταποκρίνονται στην ανάγκη ταχείας και μαχητικής επέμβασης τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.



Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Εκπαιδεύτηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.Α.Σ.
click here to translate article

ΣΤΟΥΣ ΛΑΚΚΟΥΣ-Ενημέρωση παραγωγών για προβλήματα της πατάτας

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Ενημερωτική συνάντηση των παραγωγών της περιοχής Ομαλού για τον επιβλαβή οργανισμό της πατάτας, που παρουσιάστηκε στη Δράμα, θα γίνει σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο χωριό Λάκκοι του Δήμου Πλατανιά.
Ομιλητής θα είναι ο γεωπόνος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Παντελής Βογιατζάκης.
Οπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, «διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα, ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum που προκαλεί την ασθένεια γνωστή και ως 'καρκίνωση της πατάτας' σε δείγμα φυτών πατάτας με κονδύλους από καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή Δ.Δ. Περιθωρίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Ο επιβλαβής οργανισμός Synchytrium Endobioticum, είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και σύμφωνα με το ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ 307 Α΄/ 2002) σε συμμόρφωση προς την οδηγία 69/464/ΕΟΚ του συμβουλίου καθορίζονται μέτρα εξάλειψης. Τα μέτρα αυτά, καθώς επίσης και άλλοι επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας που αφορούν την καλλιέργεια πατάτας, θα παρουσιαστούν στην ενημερωτική συνάντηση των παραγωγών της περιοχής Ομαλού».



Kallikrates Chania:ΣΤΟΥΣ ΛΑΚΚΟΥΣ-Ενημέρωση παραγωγών για προβλήματα της πατάτας
click here to translate article

ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ-Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και τη γεωργία

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Οικονομική Κρίση και ο αγροτικός τομέας» οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Πλατανιά την Παρασκευή 2 Δεκέμβρη στις 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μάλεμε.
Ομιλητές θα είναι:
• Ο καθηγητής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σταθάκης, που θα μιλήσει με θέμα: «Η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή Κρίση»
• Και ο βιοκαλλιεργητής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καλλιτεράκης. που θα μιλήσει με θέμα: «Ο Αγροτικός τομέας εν μέσω κρίσης».


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ-Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και τη γεωργία
click here to translate article

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ-Μεταστεγάζεται η Διεύθυνση Ανάπτυξης

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης (Τμήμα Ανάπτυξης και Τμήμα Εμπορίου) που βρίσκεται στην Κισάμου 107 ανακοίνωσε ότι θα μεταστεγαστεί από σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 μέχρι Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (τέως  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων), πλατεία Ελευθερίας (Δικαστήρια). Στο παραπάνω διάστημα η Υπηρεσία θα υπολειτουργεί. Οι νέοι τηλεφωνικοί αριθμοί της Υπηρεσίας θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της μεταστέγασης.


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ-Μεταστεγάζεται η Διεύθυνση Ανάπτυξης
click here to translate article

ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Θ.Χ.Π.Χ.-Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Την «αγκαλιά» τους προς την τοπική κοινωνία «ανοίγουν» 44 παιδιά του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης - Φυσικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Ενταξης των ΑμΕΑ του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων μέσα από το Χριστουγεννιάτικο παζάρι, που εγκαινιάσθηκε προχθές το απόγευμα στην Πύλη Sabbionara.
Τις χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες ετοίμασαν οι ωφελούμενοι του Προγράμματος με τη βοήθεια και καθοδήγηση των εκπαιδευτών και όλων των επιστημονικών υποστηρικτικών τμημάτων της δομής του Προγράμματος. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Προγράμματος.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία που ενθαρρύνει την εξωστρέφεια των παιδιών του Προγράμματος στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, στον ευαίσθητο χώρο της Πρόνοιας.
Το παζάρι διοργανώνουν το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων, ο Δήμος Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ και εντάσσεται στις δράσεις που διοργανώνει το Θ.Ψ.Π.Χ. στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμΕΑ, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.
Το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσε ο κ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, αναπληρωτής διοικητής στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, στην οποία υπάγεται το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, που επεσήμανε ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Πρόνοια θέτει στο επίκεντρο το σύνολο των παρεμβάσεων που απαιτούνται, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για τον νέο «Καταστατικό Χάρτη της Πρόνοιας» στην ελληνική πραγματικότητα.
Η εφαρμογή εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων, δράσεις όπως το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Θ.Ψ.Π.Χανίων ενισχύουν την ψυχική τόνωση και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των περιθαλπομένων, υπογράμμισε ο κ.Φραγκιαδάκης .
Η διοικήτρια του Θ.Χ.Π.Χανίων κα Αμαλία Μπασιά, ανέφερε πως «πρόκειται για ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Η αποασυλοποίηση πρέπει να γίνεται με όποιους τρόπους μπορούμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, που θίγονται περισσότερο από όλους οι ανάπηροι πολίτες. Ας γίνουμε ο φωτεινός φάρος ότι ως κοινωνία, αγαπάμε όλα τα παιδιά και δίνουμε ίσες ευκαιρίες».
Η προϊσταμένη του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κοινωνικής επανένταξης ΑμΕΑ του Θ.Χ.Π. Χανίων, κα Ευτυχία Σπυριδάκη, τόνισε ότι για το Χριστουγεννιάτικο παζάρι συνεργάστηκαν ωφελούμενοι και εκπαιδευτές από το τμήμα Αγγειοπλαστικής, το τμήμα Ξυλογλυπτικής, το τμήμα Μαγειρικής, το τμήμα Κεντιστικής, το τμήμα Ζωγραφικής κ.ά.
«Επίσης, με την καθοδήγηση των υποστηρικτικών εκπαιδευτών του προγράμματος από το τμήμα Ψυχολογίας του Θ.Ψ.Π.Χ, του τμήματος Εργοθεραπείας, του τμήματος Φυσικοθεραπείας, που οι άνθρωποι αυτοί αγκαλιάζουν και βλέπουν όλες τις λεπτές δεξιότητες και ιδιαιτερότητες των ΑμΕΑ για να μπορέσουν 'να βγάλουν' προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό των παιδιών, ώστε να μπορέσουν να κάνουν πράγματα. Σύνθημά μας είναι ότι 'όλοι μαζί μπορούμε'. Με αυτό το Χριστουγεννιάτικο παζάρι κάνουμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία», ανέφερε η κα Σπυριδάκη, η οποία τόνισε πως τα έσοδα θα διατεθούν για ψυχαγωγικούς κι άλλους σκοπούς των ΑμΕΑ του Θ.Ψ.Π.Χ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό «το γεγονός ότι ωφελούμενοι του προγράμματος με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους ετοίμασαν χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θυμίζουν σε όλους εμάς ότι πλησιάζουν οι Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων». Ο κ. Σκουλάκης κάλεσε όλους τους Χανιώτες να επισκεφθούν το Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Θ.Ψ.Π. Χανίων  και να συνεισφέρουν όσο μπορεί ο καθένας για τη στήριξη του Προγράμματος.
Η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ - ΚΑΜ κα Νάνσυ Αγγελάκη ανέφερε πως το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης - Φυσικής Αποκατάστασης και Κοινωνικής Ένταξης των ΑμΕΑ του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων, δίνει διέξοδο στους συνανθρώπους μας μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες. Οι ανάγκες του Προγράμματος είναι πολλές και είναι χρέος μας να τις ενισχύσουμε. Αυτές τις μέρες πρέπει όλοι να είμαστε κοντά σε εκείνους που το έχουν ανάγκη».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Το Χριστουγεννιάτικο παζάρι θα λειτουργεί μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου από 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 - 10 μ.μ.      


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Θ.Χ.Π.Χ.-Χριστουγεννιάτικο παζάρι
click here to translate article

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Η  ομοψυχία που είχε επιδείξει ο ελληνικός λαός την περίοδο της εθνικής αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία σήμερα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας.
Τα παραπάνω, επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου που αποτέλεσε ορόσημο για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατατέθηκαν στέφανα.
Ο δάσκαλος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, Αντώνης Μυλωνάκης, ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε ως Ελληνες, τιμώντας αυτή τη σπουδαία επέτειο, είναι να μην επιτρέψουμε ξανά να ζήσει η ανθρωπότητα άλλο εφιάλτη» και πρόσθεσε ότι παράλληλα θα πρέπει να τιμάται ο αγώνας όλων των ανθρώπων «που πολέμησαν και αντιστάθηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».
Στην ομιλία του ο κ. Μυλωνάκης έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ενώ σημείωσε ότι στις δύσκολες ώρες που περνά σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει «να μείνουμε ενωμένοι και με ομοψυχία να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες στιγμές για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο».
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισε σχετικά: «Η Εθνική Αντίσταση μας θυμίζει ότι ο λαός μας τότε ενωμένος αντιμετώπισε τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Θα πρέπει, όμως, να θυμόμαστε και ότι λίγο μετά, αφού ξεμπλέξαμε με τους κατακτητές, άρχισε ο εμφύλιος. Η Ελλάδα σήμερα περνά μια δύσκολη στιγμή. Είναι ένας πόλεμος οικονομικός που μπορεί να είναι και χειρότερος από τον πόλεμο του ’40 και θα πρέπει ο λαός μας ενωμένος να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Υπάρχει ελπίδα αν είμαστε όλοι ενωμένοι».
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα και στον Νομό μας όπως και σε όλη την Ελλάδα την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Τιμούμε το φρόνημα του λαού μας που στην περίοδο ’41 - ’44 ενωμένος χωρίς κομματικές, ιδεολογικές και άλλες διακρίσεις, αντιστάθηκε και πολέμησε τους Ναζί και τους φασίστες και έγραψε πράγματι λαμπρή ιστορία».
Ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε ακόμα ότι η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι επίκαιρη: «Πάλι ο λαός μας, πάλι η πατρίδα μας απειλείται με μια άλλου είδους κατοχή, οικονομική κατοχή και πρέπει πάλι όλοι μαζί ενωμένοι ξεπερνώντας τις όποιες διαφορές μας να δώσουμε τη μάχη να σωθεί η χώρα μας γιατί πραγματικά βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Μόνο η ενότητα και η συστράτευση και η συσπείρωση και ο αγώνας μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από την κρίση», τόνισε ο δήμαρχος Χανίων.  
Η βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Κουρουπάκη, δήλωσε σχετικά: «Οι Ελληνες αγωνίστηκαν στην Εθνική Αντίσταση και φάνηκαν αντάξιοι των περιστάσεων με υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας. Πιστοί στο αρχαίο ρητό 'εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις' και παράδειγμα για εμάς σήμερα».


Kallikrates Chania:ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης
click here to translate article

ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Νέες κινητοποιήσεις για το τέλος ακινήτων

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν αύριο, Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΔΕΗ, στην περιοχή Λίμνη Τσόντου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων και Μηθύμνης, Κάινας, Παλαιών Ρουμάτων και Μεσκλών.
Οπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους, "για να απαιτήσουμε από τη διεύθυνση της ΔΕΗ να πληρώσουμε τον κανονικό λογαριασμό χωρίς το χαράτσι".
Στην ίδια κινητοποίηση καλούν σε συμμετοχή με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Τροφίμων Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.
Καλούν "όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους μικρομαγαζάτορες και αγρότες να μην δεχτούν την εξαθλίωση της ζωής τους με τα επιπλέον χαράτσια που καλούμαστε να πληρώσουμε".
Τονίζουν ακόμη:
"Το νέο χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ έρχεται για να μαζέψουν περισσότερα χρήματα για το κεφάλαιο. Δεν πληρώνουμε. Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δεν τους χρωστάμε".
? Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει τον φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαντάει ο Γερμανός επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα Ενέργειας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
? "Οχι" στην πληρωμή του "χαρατσιού της ΔΕΗ" λέει και η Πανσελινιώτικη Συνεργασία με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι στο ΣτΕ στις 2 Δεκεμβρίου θα κριθεί η συνταγματικότητα του μέτρου.


Kallikrates Chania:ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Νέες κινητοποιήσεις για το τέλος ακινήτων
click here to translate article

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Συζητήσεις και για θέματα των Χανίων

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Θέματα που αφορούν και την περιοχή των Χανίων θα συζητηθούν σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στο Ηράκλειο τόσο αύριο όσο και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου.
Αύριο θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η έγκριση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) 2012 - 2014 της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με την αριθμ. 21/2011 απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής και τη συνημμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού.
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα θέματα περιλαμβάνονται:
• Εγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.) και του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.), για τη σύνταξη υδραυλικής και οικονομοτεχνικής μελέτης του έργου: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στο Δ.Δ. Κολυμπαρίου Δήμου Πλατανιά», σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 28409/23-11-2011 συνημμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικού - Οικονομικού  Π.Ε. Χανίων.
• Εγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.), για την εκτέλεση του έργου: «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στο Δ.Δ. Κολυμπαρίου Δήμου Πλατανιά», σύμφωνα με το αρ. πρωτ.: 28412/23-11-2011 συνημμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Χανίων.
(Εισηγητής των με αριθμ. 1.2 και 1.3 θεμάτων ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης).
• Τροποποίηση της αρ. 27/2011 απόφασης Π.Σ. ως προς τον ορισμό εξουσιοδοτημένων οργάνων για την υπογραφή των επιταγών και των εντολών μεταφοράς των Τραπεζικών Λογαριασμών μέχρι του ποσού των 3.000,00 ευρώ, για την Π.Ε. Χανίων, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 27252/11-11-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικού - Οικονομικού Π.Ε. Χανίων.
(Εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης).
• Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στον Ευρωπαϊκό Ομιλο Εδαφικής Συνεργασίας Μεσογειακό Αρχιπέλαγος - ARCHIMED, στο πλαίσιο της πολιτικής της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών της, σύμφωνα με τη συνημμένη εισήγηση (Εισηγητής ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Αλεξάκης).
• Εγκριση 1ης τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Κρήτης και των Π.Ε.: Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου έτους 2011, σύμφωνα με τις αριθμ. 18 και 20/2011 σχετικές αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.
(Εισηγητές ο περιφερειάρχης Κρήτης και οι αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε.).
• Εγκριση για την υποβολή πρότασης του έργου: «Βελτίωση συνθηκών ασφάλειας επαρχιακής οδού Καλουδιανά - Κεφάλι - Χρυσοσκαλίτισσα, 1ο υποέργο: Αντιστήριξη των πρανών στο τμήμα Τοπόλια - Κατσοματάδω», προϋπολογισμού 4.150.000,00 ευρώ, προς ένταξη και χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 στον Αξονα Προτεραιότητας 1: «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας στην Περιφέρεια Κρήτης» και συγκεκριμένα στον Κωδικό Θεματικής Προτεραιότητας 23: «Περιφερειακές - Τοπικές Οδοί», κωδικός πρόσκλησης: 48, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 28227/22-11-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Χανίων.
(Εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης).
• Εγκριση υποβολής πρότασης του έργου: «Βελτίωση οδικής Ασφάλειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης» προς ένταξη και χρηματοδότηση στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Περιφέρειας Κρήτης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 96406/40152/7-11-2011 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Π.Ε. Ηρακλείου.


Kallikrates Chania:ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Συζητήσεις και για θέματα των Χανίων
click here to translate article

ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου, υπάρχουν στον υποθαλάσσιο χώρο του Λιβυκού πελάγους.
Η  επισήμανση αυτή έγινε σε ενημερωτική εκδήλωση για την ενδεχόμενη ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια, με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολο.  Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε συνεργασία με τα Τεχνικά Επιμελητήρια Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης, προσκάλεσε τον καθηγητή του Πολυτεχνείου, ο οποίος και παρουσίασε αναλυτικά  στοιχεία μελετών μεγάλων διεθνών εταιρειών, σύμφωνα με τα οποία στον υποθαλάσσιο χώρο του Λιβυκού πελάγους, νότια της Κρήτης, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα αυτά είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Νορβηγία, χώρα που παράγει από τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κρήτη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών θα μπορεί να ενισχύει την οικονομία της χώρας με δεκάδες δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Στη διάλεξή του ο κ. Φώσκολος είπε ότι η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της με 3,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, ενώ οι Ευρώπη χρειάζεται 1 τρισ. σε ετήσια βάση. Ποσότητες που μπορούν να καλύψουν τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης.
«Το νησί μας θα έχει ιδιαίτερα κεκτημένα από τα κοιτάσματα αυτά και συγκεκριμένα το 20%, κάτι που σημαίνει 1,2 δισ. τον χρόνο τουλάχιστον για 25 χρόνια, εφόσον αξιοποιήσουμε το σύνολο των κοιτασμάτων που υπάρχουν», ανέφερε ο καθηγητής.
Στην παρουσίαση, στο μέγαρο της Περιφέρειας, μίλησε και ο εκπρόσωπος του Επιμελητήριου Δυτικής Κρήτης, δρ πολιτικός μηχανικός Παύλος Παυλάκης, ο οποίος και υπερθεμάτισε των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Φώσκολος, ενώ αναφέρθηκε στα θέματα Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες).
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε ότι με πολύ ενδιαφέρον ακούμε τις απόψεις του καθηγητή κ. Φώσκολου, ενώ και η κυβέρνηση είναι ενημερωμένη και παρακολουθεί το ζήτημα.
«Για το θέμα έχω συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μανιάτη και περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και ευχόμαστε όλοι τα αποτελέσματα να είναι θετικά και στην πράξη», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, για να προσθέσει: «Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά για τη χώρα και την Κρήτη. Ομως θα πρέπει να είμαστε και εγκρατείς καθώς θα πρέπει να περιμένουμε πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή», κατέληξε.
Την εκδήλωση στην Περιφέρεια Κρήτης παρακολούθησαν ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές  Ηρακλείου, Μανώλης Στρατάκης και Φραγκίσκος Παρασύρης, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Νίκος Καστρινάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα διαχείρησης στερεών αποβλήτων, Βιργινία Μανασάκη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πέτρος Ινιωτάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.


Kallikrates Chania:ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
click here to translate article

ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ-Στις Μουρνιές η ΔΕΥΑΧ Στη Σούδα η Πολεοδομία

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Στις Μουρνιές η ΔΕΥΑΧ -και όχι τελικά στο Ακρωτήρι όπου μετεγκαταστάθηκε πριν από μερικούς μήνες- στη Σούδα η Πολεοδομία, στο κέντρο των Χανίων (οδός Κριάρη) η Δημοτική Αστυνομία.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός, μέχρι στιγμής, της Δημοτικής Αρχής για την οριστική στέγαση των προαναφερόμενων Υπηρεσιών του Δήμου και την αξιοποίηση συγκεκριμένων κτηρίων, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης.
Ο κ. Σκουλάκης, συνοδευόμενος από αντιδημάρχους, συνεργάτες του και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε το υπό ανέγερση κτήριο στις Μουρνιές, το οποίο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της πρώην Δημοτικής Αρχής του πρώην «Καποδιστριακού» Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου επρόκειτο να στεγάσει τις Υπηρεσίες του συγκεκριμένου Δήμου.
Ο κ. Σκουλάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του κτηρίου, ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη διαβεβαίωση του αναδόχου ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον προσεχή Μάιο, όταν και θα πρέπει να παραδοθεί.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του έργου. Η σύμβαση προβλέπει την ολοκλήρωσή του γύρω στον Μάιο αλλά ο ανάδοχος μάς ενημέρωσε σήμερα ότι μπορεί να το παραδώσει νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος μας αποκτά ένα πάρα πολύ σημαντικό κτήριο, μια καλή στέγη για να στεγάσει τις Υπηρεσίες του», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Σκουλάκης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα μετεγκατασταθεί σε αυτόν τον χώρο η ΔΕΥΑΧ. Αν υπάρξουν δυνατότητες μετεγκατάστασης και άλλων Υπηρεσιών θα το δούμε».
Ο κ. Σκουλάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «αυτό το έργο εξ ολοκλήρου σχεδιάστηκε, δανειοδοτήθηκε, ξεκίνησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πρέπει να πει κανείς συγχαρητήρια στον τότε δήμαρχο και σημερινό αντιδήμαρχο κ. Κεμεσίδη. Ήταν μια καλή σκέψη, μια καλή απόφαση και πιστεύω ότι Μάρτη - Απρίλη θα υπάρξει μεγάλη διευκόλυνση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά, κυρίως, των πολιτών. Αυτός είναι ο στόχος. Με την ολοκλήρωση και των άλλων Δημαρχείων, σε ένα χρονικό διάστημα που δεν μπορώ να το προσδιορίσω, θα έχουμε αναπτύξει τις Υπηρεσίες μας κατά τέτοιο τρόπο που θα εξυπηρετούνται οι πολίτες. Αποδεικνύεται τελικά ότι τα κτήρια που είχαν ξεκινήσει οι περιαστικοί Δήμοι ωφελούν πάρα πολύ την ανάπτυξη του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων», υπογράμμισε ο κ. Σκουλάκης.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «ξεκίνησε η διαδικασία μετεγκατάστασης της Πολεοδομίας στο Δημαρχείο της Σούδας και βλέπουμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα του Θερίσου. Δυστυχώς, υπάρχει μια εμπλοκή στο υπό ανέγερση Δημαρχείο του πρώην Δήμου Θερίσου. Χθες (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή) συναντήθηκα και εγώ και ο αντιδήμαρχος κ. Κεμεσίδης με τον ανάδοχο. Υπάρχει αδυναμία συνέχισης του έργου από πλευράς εργολάβου. Θέμα χρηματοδότησης δεν υπάρχει. Θα ακολουθηθεί συναινετική διαδικασία διακοπής των εργασιών και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να δημοπρατήσουμε το υπολειπόμενο έργο για να τελειώσει. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι αυτό μας βγάζει έξω έξι μήνες περίπου».
Ερωτηθείς από τα «Χ.Ν.» αν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη χρήση των πρώην Δημαρχείων Ακρωτηρίου και Νέας Κυδωνίας, ο κ. Σκουλάκης ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός αλλά απέφυγε να προβεί σε ανακοινώσεις.
«Έχω πολλές φορές πιεστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δεν ανακοινώνω τα σχέδιά μας διότι υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες όπως, παραδείγματος χάρη, αυτό που προέκυψε τώρα στον πρώην Δήμο Θερίσου. Αν είχα ανακοινώσει τι θα πηγαίναμε εκεί, το μόνο που θα δημιουργούσα θα ήταν τριβές. Αν δεν είσαι σίγουρος ότι αυτό που λες θα υλοποιηθεί, δεν το λες. Υπάρχει σχέδιο. Περιμένετε και θα δείτε. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι ξεκίνησαν επιτέλους οι εργασίες στο κτήριο του οδού Κριάρη. Αν ολοκληρωθούν νωρίς -βάζω ένα αν- σημαίνει ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να μετεγκατασταθεί εκεί η Δημοτική Αστυνομία. Αλλά βάζω το αν γιατί δεν ξέρω αν γίνει εκεί αυτό. Αφήστε, λοιπόν, με την πρόοδο των έργων θα σας ενημερώνουμε», κατέληξε ο δήμαρχος Χανίων.


Kallikrates Chania:HOUSING SERVICES MUNICIPALITY OF CHANIA-Mournies DEFACH In the Sudan the Planning
click here to translate article

52o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης: Περιφερειακές εκδηλώσεις στα Χανιά

Όπως δημοσιεύτηκε την 28-11 -2011 στο neatv.gr



Η μηνιαία εφημερίδα Πυξίδα της Πόλης, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα Χανίων παρουσιάζουν στα Χανιά το 52ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μέσα από το θεσμό των Περιφερειακών Εκδηλώσεων, η γιορτή του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποκτά άλλη διάσταση. Αγγίζει κινηματογραφόφιλους σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει έναν διάλογο δημιουργών και κοινού που δεν περιορίζεται στο δεκαήμερο της διοργάνωσης, αλλά αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου.
Απ’ όλη την ελληνική περιφέρεια, εισπράττουμε την ανάγκη των θεατών, να έρθουν σε επαφή με τις νέες τάσεις του παγκόσμιου σινεμά, με τις πιο τολμηρές κινηματογραφικές φωνές απ’ όλο τον κόσμο, με ταινίες που ψυχαγωγούν, προβληματίζουν, καθρεφτίζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα με ευαισθησία και ειλικρίνεια. Με όχημα αυτόν ακριβώς τον κινηματογράφο, ανεξάρτητο, πρωτοποριακό, το Φεστιβάλ ανοίγει έναν πολύτιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της έδρας του θεσμού και των πόλεων της περιφέρειας, μεταφέροντας εικόνες, από κάθε πλευρά του πλανήτη και φυσικά κι από την Ελλάδα, μέσα από μια επιλογή ταινιών ελλήνων δημιουργών.
Νέες πόλεις, απ’ τη Βόρειο Ελλάδα έως την Κρήτη, αλλά και Καταστήματα Κράτησης και Ιδρύματα Αγωγής, χώροι στους οποίους τα καλλιτεχνικά μηνύματα, είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτα, αλλά και αναγκαία, γίνονται φέτος σταθμοί στο ταξίδι των Περιφερειακών Εκδηλώσεων, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να διευρύνει τις κινηματογραφικές του εικόνες.

Στις πόλεις που παίρνουν γεύση από το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι για μια ακόμη χρονιά και τα Χανιά όπου θα γίνουν προβολές από 28 και 29 Νοεμβρίου στο Μεγάλο Αρσενάλι σε καθημερινές προβολές από 18:15 έως 23:00.

Οι προβολές γίνονται με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα

Δευτέρα 28-11-2011

F.L.S. 18:00

Σκηνοθεσία:Θάνος Τσαβλής Σενάριο:Θάνος Τσαβλής

Διεύθυνση Φωτογραφίας:Θάνος Τσαβλής

Μοντάζ:Θάνος Τσαβλής

Ήχος:Οδυσσέας Ντράγιερ

Μουσική:Θωμάς ΛιςΚαλλιτεχνική

Διεύθυνση:Θάνος ΤσαβλήςΚοστούμια:Θάνος Τσαβλής

Μακιγιάζ:Γωγώ Θεοδωρίδου

Με τους:Θάνος Τσαβλής (άντρας), Λουκία Τζωρτζοπούλου (Μιζούνο), Γιάννης Καρύτσας (Μπλάντι), Δήμητρα Μπαμπαδήμα, Μαρία Προεστάκη (κοπέλα), Μαριάννα Βαρβιάνη, Πάνος Ηλιακόπου - λος, Παναγιώτης Μάστορας, ΜάρωΜάνθου, Ιάκωβος Βρούτσης

Διάρκεια: 76’

Στο κοντινό μέλλον, ένας άνδρας συμμετέχει στο τουρνουά F.L.S., όπου δολοφόνοι απ’ όλο τον κόσμο μάχονται για δόξα και χρήμα. Με ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει, θα πρέπει να κερδίσει ίσως την τελευταία μάχη της ζωής του.

Σούπερ Δημήτριος 19:15

Σκηνοθεσία: Γεώργιος Παπαιωάννου

Σενάριο: Αλέξανδρος Στογιάννης, Γιώργος
Παπαιωάννου, Σπυρίδων Παπαναούμ, Δημήτριος Παπαβασιλείου, Χαράλαμπος
Παπαποστόλου, Αργύρης Πούγκουρας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γεώργιος
Παπαιωάννου

Μοντάζ: Γεώργιος Παπαιωάννου, Δημήτριος Παπαβασιλείου

Ήχος:Μάριος Σκάλτσας

Μουσική: Δημήτριος Παπαβασιλείου

Καλλιτεχνική Διέυθυνση: Γεώργιος Παπαιωάννου

Κοστούμια: Όλγα Σφέτσα, Μακιγιάζ: Όλγα Σφέτσα

Με τους: Δημήτριος Βαϊνάς (Σούπερ Δημήτριος), Παρασκευάς Παπαδόπουλος (Κάπτεν Φ.ΡΟΜ),Όλγα Σφέτσα (Μαρία Μαγδάλω), Αναστάσιος Μασιάς (Τσόκο), Σπυρίδων Παπαναούμ(όχι ο Τσόκο ο άλλος). Διάρκεια: 109’

Σ’ ένα παράλληλο, σουρεαλιστικό σύμπαν, η Θεσσαλονίκη έχει τον δικό της προστάτη υπερήρωα: τον Σούπερ Δημήτριο. Μεταμφιεσμένος ως Δημήτρης Χριστοφορίδης, δημοσιογράφος του περιοδικού «Χρυσή Ιερουσαλήμ», μάχεται για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το ελληνοχριστιανικό ιδεώδες. Ένα βράδυ, ο χειρότερος εφιάλτης της πόλης επιστρέφει. Ο Κάπτεν Φ.ΡΟΜ είναι πάλι εδώ, για να διεκδικήσει αυτό που προσπαθεί να πετύχει εδώ και χρόνια: να τον αναγνωρίσουν όλοι με το πραγματικό του όνομα το όνομα που του αξίζει το όνομα που του ταιριάζει. Οι δύο ήρωες παρασύρονται σε μια σύγκρουση που τσαταλιάζει τα νεύρα του θεατή μέχρι την τελική κορύφωσή της, σε μια αρχετυπική μάχη μεταξύ του καλού και του κακού.


Τρίτη 29-11-2011

Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια 18:15

Σκηνοθεσία: Αλέξης Τσάφας

Σενάριο: Zenaida Alfama

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου

Μοντάζ: Σταμάτης Μαγουλάς

Μουσική: Vasco Martins

Ήχος:Γιάννης Χριστοδουλάτος

Καλλιτεχνική Διέυθυνση: Manu Cabral

Κοστούμια: Βάσω Μανδελοπούλου

Μακιγιάζ: Alfama Medina

Με τους: Elisabete Goncalves (Bia), Laura Branco (Lili), Fonseca Soares (Calu).

Διάρκεια: 85’

O τίτλος της ταινίας Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια βασίστηκε σε μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού από το Πράσινο Ακρωτήριο (Cabo Verde). Μια κοπέλα επιστρέφει από την Ευρώπη στον τόπο της εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα της. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά και με τα φαντάσματα του παρελθόντος της: την τραυματική απουσία της μητέρας της, τη συμβίωση με τη μητριά της, την αναστάτωση που προκαλεί το ξύπνημα της εφηβείας της.

Συνείδηση 19:44

Σκηνοθεσία: Eρντέν Κιράλ

Σενάριο: Rasit Celicezer

Μοντάζ: Mustafa Presova

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Zekeriya Kurtulus

Ήχος: Mehmet Kilicer

Kαλλιτεχνική Διεύθυνση: Nazli Basekioglu

Με τους: Nurgul Yesilcay (Aydanur), Tulin Ozen (Songul), Murat Han (Mahmut)

Διάρκεια: 94’

Η ταινία εστιάζει σε μια παθιασμένη και πολύπλοκη ερωτική ιστορία που συνδέει τρεις ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε μια μικρή πόλη και προσπαθούν να επιβιώσουν αποκλειστικά με την εργασία τους. Η Αϊντανούρ είναι μια νεαρή γυναίκα που μένει στην Ανατολία και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ αυτό που η ζωή έχει ή δεν έχει να της προσφέρει. Στο μεταξύ, ο Μαχμούτ βρίσκεται ανάμεσα στην Αϊντανούρ και στη γυναίκα του, τη Σονγκούλ. Ωστόσο, η Αϊντανούρ αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει την καρδιά του. Οι δρόμοι αυτών των δύο θα διασταυρωθούν σ’ ένα καπηλειό..

Σωτηρία 21:20

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Ιάσων Τζαβέλλας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Τριανταφύλλου

Μοντάζ: Μαργαρίτα Μηλιώρη

Ήχος: Γιάννης Αντύπας

Μουσική: Γιώργος Φασκιώτης

Με τους: Λεφτέρης Τσάτσης, Λεμονιά Γιανναρίδου ( Έλλη), Νίκος Καραθάνος (άνθρωπος), Nancy Mcguire (Σωτηρία), Θάνος Χρόνης (ζωγράφος), Μαρία Γούλα (Μαρία), Γιάννης Χρόνης (Γιάννης),
Δημήτρης Μαυρίδης (χωρικός), Λάζαρος Μαυρίδης (χωρικός), Σταυρούλα Ντέμκα
(αγρότισσα), Δημήτρης Τριανταφύλλου (χωρικός)

Διάρκεια: 91’

Ανεξήγητοι λόγοι οδηγούν ένα συνηθισμένο ζευγάρι αστών να επιλέξει ως τόπο διακοπών του ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Μέσα από μία σειρά μεταφυσικών γεγονότων, έρχονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της σχέσης αλλά και της ίδιας τους της ύπαρξης. Η αναζήτηση διεξόδου οδηγεί τους πρωταγωνιστές στα πρόθυρα οριακών καταστάσεων και ακραίων επιλογών. Πλησιάζοντας στα άκρα της λογικής, η πραγματικότητα χάνεται μέσα στο υποσυνείδητο στην προσπάθεια αναζήτησης της Σωτηρίας.

Η διοργάνωση στα Χανιά γίνεται με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Ομάδας Χανίων, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, της ΚΕΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ της μηνιαίας εφημερίδας Πυξίδα της Πόλης και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

Χορηγοί Επικοινωνίας : Χανιώτικα Νέα / Δίκτυο 915 fm / Real super fm 896 / Πυξίδα της Πόλης


Share Kallikrates Chania:52o Film Festival Thessaloniki / Thessaloniki: Regional Events in Chania
click here to translate article

Έτοιμος ο δήμος Πλατανιά για ένταξη έργων στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Υπαίθρου

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-11 -2011 στο flashnews.gr

Έτοιμος για να εντάξει έργα στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Υπαίθρου, είναι ο Δήμος Πλατανιά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα  στο οποίο όπως είπε ο δήμαρχος Πλατανιά δίνε τη δυνατότητα σε κάθε δήμο να υποβάλει ένα σχέδιο ολοκληρωμένων δράσεων που θα εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι χρηματοδοτήσει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνονται υπό προϋποθέσεις ΕΣΠΑ γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι προτάσεις των δήμων πρέπει να είναι ολοκληρωμένες αλλά και να συνοδεύονται από μελέτες που θα τις καθιστούν ώριμες προς υλοποίηση.

Ο κ. Μαλανδράκης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς με αυτό τον τρόπο δείχνει το ενδιαφέρον του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης για την ενδοχώρα.

Οι δράσεις που θα επιχειρήσει να αναπτύξει με τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τόνισε ο δήμαρχος Πλατανιά, αφορούν παιδικό σταθμό, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κοκ.

Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε πως αυτές οι δράσεις πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο σχέδιο για το δήμο Πλατανιά, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την προϋπόθεση της ωριμότητας του έργου προκειμένου αυτό να χρηματοδοτηθεί.

Το ύψος των κονδυλίων που αναμένεται να διατεθούν στον κάθε δήμο θα αγγίζει στα 2 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κονδύλι για όλη την Κρήτη φθάνει τα 40 εκατ. ευρώ.

Kallikrates Chania: Έτοιμος ο δήμος Πλατανιά για ένταξη έργων στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Υπαίθρου
click here to translate article

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Στη σύσταση Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ.) θα προβεί άμεσα ο Δήμος Πλατανιά. Με ανακοίνωσή του καλεί τους μετανάστες «που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στον Δήμο Πλατανιά» και «διαθέτουν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία έγγραφα νομιμοποίησης και άδειας παραμονής στην Ελλάδα», «όπως προσέλθουν στο Δημαρχείο Πλατανιά στο Γεράνι την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011, για την εκλογή εκπροσώπων τους από το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών».
Υποψηφιότητες υποβάλλονται στη Δημοτική Ενότητα Βουκολιών και στον κ. Λουφαρδάκη Αναστάσιο το αργότερο έως τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου (τηλ. επικοινωνίας: 2824032000).


Kallikrates Chania:ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ-Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών
click here to translate article

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Πολλά τα αυτοκίνητα - Λίγοι οι χώροι στάθμευσης

Όπως δημοσιεύτηκε την 26-11-2011 στο www.haniotika-nea.gr

Καθημερινό βάσανο αποτελεί για πολλούς Χανιώτες αλλά και επισκέπτες της πόλης το ζήτημα της στάθμευσης. Παρά το ότι στο κέντρο των Χανίων υπάρχουν περίπου 2.000 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, από τις οποίες οι 884 ανήκουν στον Δήμο και οι υπόλοιπες σε ιδιωτικά πάρκινγκ, το πρόβλημα παραμένει: Τα διπλοπαρκαρίσματα, οι παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. καθημερινές, ανάλογος ο εκνευρισμός και η ταλαιπωρία για τους δημότες και όχι μόνο.
Μολονότι υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη που αναφέρεται στο θέμα της στάθμευσης -αλλά και παλιότερα είχε τονισθεί η ανάγκη ενίσχυσης των μαζικών μέσων μεταφοράς με δημιουργία ακόμα και δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά και η κατασκευή χώρων στάθμευσης περιμετρικά του αστικού ιστού ώστε τα ΙΧ να μένουν μακριά από το κέντρο της πόλης και οι πολίτες να μεταφέρονται με μικρά λεωφορεία σε αυτό- τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει γίνει.
Από μεριάς της νέας Δημοτικής Αρχής ο κ. Βασίλης Χάμπας, εντεταλμένος σύμβουλος για τα Κυκλοφοριακά Θέματα μιλώντας στα «Χ.Ν.» δηλώνει τη θέληση του Δήμου «να προχωρήσει με συγκεκριμένη στρατηγική στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
«Οσες θέσεις πάρκινγκ και να κάνουμε στο κέντρο δεν θα επαρκούν και αυτό γιατί δυστυχώς υπάρχει μια νοοτροπία για τον Ελληνα να κατεβαίνει στο κέντρο με το αυτοκίνητό του. Να πηγαίνει για μια δουλειά και να θέλει να παρκάρει ακριβώς απέναντι. Αυτή η λογική πρέπει να αλλάξει, να χρησιμοποιήσει ο κόσμος περισσότερο τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, τα πόδια», αναφέρει ο κ. Χάμπας. Ωστόσο και σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο και το ποδήλατο παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει.
«Αναζητούμε μεγάλους χώρους  για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης στους πρώην περιαστικούς Δήμους και για τη σύνδεσή τους με το κέντρο με δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας. Τώρα με τον νέο Καλλικρατικό Δήμο που έχουν μεγαλώσει τα όρια αυτό είναι πιο εύκολο. Απαιτείται όμως χρόνος. Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος τώρα ουσιαστικά κάνει τα πρώτα του βήματα, τώρα υλοποιούνται σιγά - σιγά οι πρώτες αποφάσεις. Είναι στρατηγικός στόχος να προχωρήσουμε σε αξιόπιστες συγκοινωνίες σε συνεργασία με το αστικό ΚΤΕΛ. Σημειώνω ότι με τον "Καλλικράτη" ως Δήμος έχουμε την ευθύνη των αστικών συγκοινωνιών, πήραμε την αρμοδιότητα από τις πρώην Νομαρχίες, όμως χωρίς να πάρουμε τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους τους», αναφέρει ο κ. Χάμπας συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο κάποιων πρώτων προσπαθειών αντιμετώπισης των κυκλοφοριακών ζητημάτων «για να εξυπηρετήσουμε άμεσα τον τουρισμό και τα κρουαζιερόπλοια είχαμε επιπλέον 180 θέσεις στάθμευσης στην περιοχή της ΑΒΕΑ φέτος το καλοκαίρι και προσπαθούμε να το συνεχίσουμε αυτό και τα επόμενα χρόνια».

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Εμφαση θα δοθεί από μεριά του Δήμου στην αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης σε διάφορα σημεία, που επιβαρύνει κατά πολύ το κυκλοφοριακό. Τα σημεία αυτά αφορούν τις οδούς:
- Κυδωνίας και Αποκορώνου.
- Σκαλίδη και Χατζημιχάλη Γιάνναρη.
- Τζανακάκη και Παπανδρέου.
- Περίδου.
«Η παράνομη στάθμευση είναι μείζον ζήτημα. Δεν μπορεί να παρκάρει κάποιος στο τμήμα της Σκαλίδη μέχρι το Πανελλήνιο, ειδικά στο σημείο που στενεύει ο δρόμος. Αλλά και στην Περίδου υπάρχει πρόβλημα όταν έχουμε αυτοκίνητα σταθμευμένα αριστερά και δεξιά. Και βέβαια δεν το συζητάω για την Κυδωνίας. Στην Αποκορώνου όπως και στην Τζανακάκη όπου πραγματικά όταν μπλοκάρουν "κολλάει" όλο το κέντρο. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να σεβαστούν τον ΚΟΚ και να μην παρκάρουν στα σημεία αυτά στα οποία έχουμε προχωρήσει και σε διαγραμμίσεις ή τοποθέτηση κώνων», λέει ο κ. Χάμπας.

ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Συνολικά στο κέντρο των Χανίων ο Δήμος διαθέτει 884 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης (υπαίθρια πάρκινγκ, στεγασμένο πάρκινγκ Περίδου, παρκόμετρα), ενώ 150 περίπου είναι οι θέσεις ΑμΕΑ. «Υπάρχει ένας κορεσμός θέσεων στάθμευσης στο κέντρο. Μοναδικές περιπτώσεις δημιουργίας νέων είναι το υπόγειο πάρκινγκ κάτω από το Εθνικό Στάδιο και η επέκταση του δημοτικού χώρου στάθμευσης στην Περίδου. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε άλλους τομείς. Ετοιμάζουμε μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την τήρηση του ΚΟΚ και της Κυκλοφοριακής Αγωγής προτείνοντας, παράλληλα, εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς μετακίνησης προς το κέντρο. Υπάρχει και απόφαση για τον εφοδιασμό της αγοράς που δεν επιτρέπει τα βαριά οχήματα την είσοδό τους στο κέντρο για να ανεφοδιάσουν τα καταστήματα μετά τις 11 το πρωί μια απόφαση που πρέπει να τηρηθεί καθώς θα διευκολύνει πολύ την κατάσταση», λέει ο υπεύθυνος κυκλοφοριακών θεμάτων.

Σε αναθεώρηση η κυκλοφοριακή μελέτη
Προς αναθεώρηση και επικαιροποίηση πηγαίνει η κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονήθηκε πριν από μια 8ετία από συγκοινωνιολόγους του ΕΜΠ. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τα τεχνικά ζητήματα κ. Μ. Κεμεσίδης «όταν έγινε η μελέτη αφορούσε τον παλιό Δήμο Χανίων και τη Σούδα. Δεν περιελάμβανε τους υπόλοιπους περιαστικούς Δήμους, ενώ υπήρχαν και ορισμένες ενστάσεις από άλλους φορείς για το ζήτημα των κόμβων. Απαιτείται πλέον μια επικαιροποίηση και αναθεώρησή της. Θα κουβεντιάσουμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Κρήτης για το πώς μπορεί να γίνει αυτό».

Τα ιδιωτικά πάρκινγκ
Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν μεγάλα στεγασμένα ιδιωτικά πάρκινγκ στην οδό Πειραιώς, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στην Ηρώων Πολυτεχνείου, στην πλατεία Δικαστηρίων, στην Μπουνιαλή κ.α. Ηδη πολλά από αυτά έχουν προχωρήσει και σε μειώσεις στην τιμή των χρεώσεών τους.

Εφικτή η επέκταση
«Πλέον η επέκταση του πάρκινγκ της Περίδου είναι εφικτή», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πουλιδάκης, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Κύδων Α.Ε.», που διαχειρίζεται τον χώρο στάθμευσης στον συγκεκριμένο δρόμο.
«Οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης είναι 130 και βέβαια δεν επαρκούν. Ξέρουμε ότι η κυκλοφοριακή μελέτη στηρίζεται πάνω σε αυτές τις θέσεις στάθμευσης και προβλέπεται η ανέγερση άλλων 3 ορόφων με 190 θέσεις πάρκινγκ. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε καλά νέα σε αυτό το θέμα», αναφέρει ο κ. Πουλιδάκης.
Ο ίδιος αναφέρει πως η σημερινή τιμή των 2,5 ευρώ ανά ώρα και επιπλέον χρέωση 0,50 για κάθε ώρα, δεν πρόκειται να αυξηθεί καθώς «σε τέτοιες εποχές θέλουμε να σταθούμε δίπλα στον δημότη μας».


Kallikrates Chania:ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ-Πολλά τα αυτοκίνητα - Λίγοι οι χώροι στάθμευσης
click here to translate article